Sprzęt z wojska? Żart...
-
Topic author - Posty: 679
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
- Kontakt:
- Status: Offline
Sprzęt z wojska? Żart...
Witam.
Opowiem Wam historie, abyście nie cieszyli się za mocno na sprzęt z wojska, nawet gdy jest już przyznany.
Na początku roku (bodajże w lutym) napisaliśmy pismo do Departamentu Wychowania i Promocji Obronności MON o nieodpłatne przekazanie samochodu osobowo-terenowego (do 3,5t 4x4 itd). Po ok. miesiącu otrzymaliśmy odpowiedź, a w niej zestawienie zbiorcze sprzętu do przekazania a konkretnie UAZ-a 469b ( pieczątki sekretarza stanu, kogoś z upoważnienia ministra obrony narodowej i jeszcze paru oficerów) pierwsza myśl - Hurrra!!!
ale...
Był podany termin przekazania ale żadnego numeru telefonu do kontaktu. Jako że nie mieliśmy doświadczenia w załatwianiu sprzętu z wojska postanowiliśmy pojechać do jednostki. W piśmie mieliśmy numer jednostki wojskowej gdzie auto powinno się znajdować. Pełni optymizmu w samochód i jedziemy oglądać "nasz" sprzęt. Kilometrów mieliśmy ok 150, więc podróż na cały dzień. Dojechaliśmy na miejsce iii zonk... Miła pani w biurze po kilku telefonach oznajmiła, że oni tego auta już nie mają, że jest na RB LOG (nie wiem co to jest, nie znam się) i że nie może pomóc. Ale kazała czekać, miało przyjść pismo... No to czekaliśmy... Ale że ostateczny termin przekazania był lada dzień postanowiłem podzwonić. Znalazłem numer w internecie do tego departamentu i się zaczęło odsyłanie: ja się tym nie zajmuje, ale podam numer do osoby co będzie coś wiedziała Obdzwoniłem takich osób 37!!! 37 różnych numerów, gdzie ktoś miał coś wiedzieć... W końcu trafiłem na normalną osobę, która chciała pomóc. Dowiedziałem się, że oni (wydział logistyki) odesłali to auto do miejsca, skąd teoretycznie powinno trafić do nas i kazał czekać. Czekaliśmy do zeszłego tygodnia. Znowu zacząłem dzwonić (zacząłem od tego człowieka na którym skończyłem) odesłał mnie do tego "ostatecznego miejsca" a oni wzięli do mnie numer i kazali czekać... (skąd ja to znam...) Dzisiaj zadzwonili: samochodu nie ma, bo został przekazany AMW i sprzedany, oni nic nie wiedzą, do widzenia... I tak się skończyło UAZowanie.
Jutro wysyłam pismo do departament który przekazał nam auto ( oraz do wglądu bezpośrednio do ministra oraz do sekretarza stanu) niech sprawę wyjaśniają.
Jednocześnie chce podziękować MON za auto. Zajebiście pomogło w ratowaniu ludzi...
Opowiem Wam historie, abyście nie cieszyli się za mocno na sprzęt z wojska, nawet gdy jest już przyznany.
Na początku roku (bodajże w lutym) napisaliśmy pismo do Departamentu Wychowania i Promocji Obronności MON o nieodpłatne przekazanie samochodu osobowo-terenowego (do 3,5t 4x4 itd). Po ok. miesiącu otrzymaliśmy odpowiedź, a w niej zestawienie zbiorcze sprzętu do przekazania a konkretnie UAZ-a 469b ( pieczątki sekretarza stanu, kogoś z upoważnienia ministra obrony narodowej i jeszcze paru oficerów) pierwsza myśl - Hurrra!!!
ale...
Był podany termin przekazania ale żadnego numeru telefonu do kontaktu. Jako że nie mieliśmy doświadczenia w załatwianiu sprzętu z wojska postanowiliśmy pojechać do jednostki. W piśmie mieliśmy numer jednostki wojskowej gdzie auto powinno się znajdować. Pełni optymizmu w samochód i jedziemy oglądać "nasz" sprzęt. Kilometrów mieliśmy ok 150, więc podróż na cały dzień. Dojechaliśmy na miejsce iii zonk... Miła pani w biurze po kilku telefonach oznajmiła, że oni tego auta już nie mają, że jest na RB LOG (nie wiem co to jest, nie znam się) i że nie może pomóc. Ale kazała czekać, miało przyjść pismo... No to czekaliśmy... Ale że ostateczny termin przekazania był lada dzień postanowiłem podzwonić. Znalazłem numer w internecie do tego departamentu i się zaczęło odsyłanie: ja się tym nie zajmuje, ale podam numer do osoby co będzie coś wiedziała Obdzwoniłem takich osób 37!!! 37 różnych numerów, gdzie ktoś miał coś wiedzieć... W końcu trafiłem na normalną osobę, która chciała pomóc. Dowiedziałem się, że oni (wydział logistyki) odesłali to auto do miejsca, skąd teoretycznie powinno trafić do nas i kazał czekać. Czekaliśmy do zeszłego tygodnia. Znowu zacząłem dzwonić (zacząłem od tego człowieka na którym skończyłem) odesłał mnie do tego "ostatecznego miejsca" a oni wzięli do mnie numer i kazali czekać... (skąd ja to znam...) Dzisiaj zadzwonili: samochodu nie ma, bo został przekazany AMW i sprzedany, oni nic nie wiedzą, do widzenia... I tak się skończyło UAZowanie.
Jutro wysyłam pismo do departament który przekazał nam auto ( oraz do wglądu bezpośrednio do ministra oraz do sekretarza stanu) niech sprawę wyjaśniają.
Jednocześnie chce podziękować MON za auto. Zajebiście pomogło w ratowaniu ludzi...
Starszy sikawkowy
-
- OSP (gm., woj.): pow.Łowicz, woj. łódzkie
Re: Sprzęt z wojska? Żart...
A ja już dawno wypatrywałem go w terenie. Szkoda że tak wyszło 

-
- Kontakt:
Wyszło jak wyszło, ale ktoś za to na 100% beknie. Poruszę niebo i ziemie żeby osoba odpowiedzialna za tą akcję poniosła konsekwencje, a wiem gdzie pisać... Albo niech dają inne auto...
Wysyłając podanie o przydział UAZa traktowałem je trochę z uśmiechem, bo wiem jak ciężko bez pleców wyrwać coś za darmo. Ale teraz to sprawa honorowa, i tego już nie popuszczę...
Wysyłając podanie o przydział UAZa traktowałem je trochę z uśmiechem, bo wiem jak ciężko bez pleców wyrwać coś za darmo. Ale teraz to sprawa honorowa, i tego już nie popuszczę...
Starszy sikawkowy
-
- OSP (gm., woj.): Kopojno (gm. Zagórów, woj. Wielkopolskie)
- Kontakt:
Kolego ja na dniach będę odbierał auto z wojska. U nas wyglądało to tak: wysłany wniosek, po jakiś czasie telefon czy takie a takie auto nam pasuje, podali informacje gdzie się znajduje i że mamy 2 tygodnie na decyzje, samochód znajdował się w 2 RBLog w W-Wie (2 Regionalna Baza Logistyczna) ale na składzie w Olsztynie (mają takich składów chyba 7 w całej Polsce). Po kilkunastu telefonach udało mi się dostać numer do magazyniera i po rozmowie z nim umówiliśmy się na oględziny auta. Po obejrzeniu auta i odpowiedzi na TAK czekaliśmy na zestawienie, zestawienie przyszło do nas i do Składu materiałowego gdzie stoi nasz samochód (na ich zestawieniu jest numer telefonu do osoby podanej na wniosku jako kontaktowa). Zadzwoniłem znowu do magazyniera i poinformowałem że mam już papiery niech szykuje dokumenty wydania. Tak że na dniach jadę z lawetą po auto.
Żeby sie nie okazalo ze pojedziesz, a auta juz tam nie bedzie.katopo pisze:Tak że na dniach jadę z lawetą po auto.
-
- Kontakt:
Byłem po auto i co dziwne auto na mnie czekało. Odebrałem też już agregat prądotwórczy i tam też nie było problemów.
-
- OSP (gm., woj.): LUBOLA, ŁÓDZKIE
Witam,
nasza jednostka w zeszlym roku otrzymala przydzial na kuchnie polowa i motorowke. Niestety motorowki nigdy nie otrzymalismy, mimo ze ruszylem niebo i ziemie. W tym roku zlozylismy na autko GCBA i dostalismy przydzial. Niestety auto zostalo juz wydane do innej jednostki OSP 3 lata temu (smiech na sali jak dowiedzialem sie o tym). Aby otrzymac takie info musialem poruszyc znow niebo z ziemia. Dzieki temu info podobno mamy otrzymac inne auto. Czekamy na aneks i przydzial ponowny. Czas okaze co i jak. Jak cos to juz o sprawie wiedza pewne osoby ktore rusza temat.
pzdr wszystkich druhów i dostajac przydzial szukajcie namiarow na dana jednostke i dzwoncie a nie czekajcie na ich telefon. Bo mozecie sie nie doczekac. My juz zalatwilismy kase na remont samochodu, a auta nie mamy
nasza jednostka w zeszlym roku otrzymala przydzial na kuchnie polowa i motorowke. Niestety motorowki nigdy nie otrzymalismy, mimo ze ruszylem niebo i ziemie. W tym roku zlozylismy na autko GCBA i dostalismy przydzial. Niestety auto zostalo juz wydane do innej jednostki OSP 3 lata temu (smiech na sali jak dowiedzialem sie o tym). Aby otrzymac takie info musialem poruszyc znow niebo z ziemia. Dzieki temu info podobno mamy otrzymac inne auto. Czekamy na aneks i przydzial ponowny. Czas okaze co i jak. Jak cos to juz o sprawie wiedza pewne osoby ktore rusza temat.
pzdr wszystkich druhów i dostajac przydzial szukajcie namiarow na dana jednostke i dzwoncie a nie czekajcie na ich telefon. Bo mozecie sie nie doczekac. My juz zalatwilismy kase na remont samochodu, a auta nie mamy
-
- OSP (gm., woj.): OSP Droszewo gm.Biskupiec woj.Warminsko-Mazurskie
Z tym sprzętem to jest masakra....my 8 miesięcy temu pisaliśmy o GCBA,wiedzieliśmy gdzie jest oglądalismy itp. ok 3 tyg. temu dodzwoniłem się do DWiPO MON i przemiły pan( który już mnie poznawał )powiedział że dokumenty zostały wysłane i za tydzień mamy odebrać Jelcza...Minoł termin przekazania a tu nic,nikt się nie odezwał....jako że wcześniej obiecywaliśmy pare %%% stąd miałem numer do dowódcy,przesłałem mu dokumenty przekazania a on na to ,,pierwszy raz widze coś takiego"... zaczoł szukać i wyszukał...(bo tak im się chce) dzięki niemu wreszcie jutro jedziemy po auto. A co do reszty to brak słów 100 telefonów,nikt nic nie wie i ciągle kierują do kogoś innego. A swoją drogą tam jest burdel i rozpi......
-
- Kontakt:
To widzę że my mieliśmy sporo szczęścia że tak gładko poszło. Fakt faktem że na każdym etapie sprawy wykonywałem pełno telefonów gdzie numery sam sobie musiałem załatwiać. Jako ciekawostkę powiem wam że po obejrzeniu samochodu i zaklepaniu go i oczekiwaniu na dokumenty i po decyzji o przekazaniu w między czasie jeszcze dwie OSP miały oferowany tren samochód i go oglądały. Na szczęście auto stoi już u nas.
-
- Kontakt:
Witam.
Dzisiaj zadzwoniłem do tej jedynej osoby, która chciała z nami rozmawiać. Okazuje się, że AMW może zabrać przydzielony sprzęt w majestacie prawa
Po prostu my, żeby dostać coś od wojska, musimy przejść pewną procedurę, która trochę trwa, a agencja przyjeżdża, mówi "ten nam się podoba, bierzemy" i już jest ich... Inaczej mówiąc, żeby coś dostać za darmo, musimy zdążyć przed AMW... Przykre, ale prawdziwe
Mimo wszystko dziękuję Panu który mi o tym powiedział, gdyż był jedyną osobą, która chciała pomóc, a nie tylko odesłała pod inny numer...
Dzisiaj zadzwoniłem do tej jedynej osoby, która chciała z nami rozmawiać. Okazuje się, że AMW może zabrać przydzielony sprzęt w majestacie prawa

Mimo wszystko dziękuję Panu który mi o tym powiedział, gdyż był jedyną osobą, która chciała pomóc, a nie tylko odesłała pod inny numer...
Starszy sikawkowy
-
- OSP (gm., woj.): OSP Droszewo gm.Biskupiec woj.Warminsko-Mazurskie
Witam,pisząc ostatni post byłem nastawiony na szybkie załatwienie sprawy.......załatwiając wszelkie formalności,musieliśmy pozyskać wszelkie potrzebne dokumenty przekazania,wyruszyliśmy rano pełni optymizmu że do 15godz. GCBA będzie stało przy remizie,pierwszy cel podróży Giżycko [WOG] jesteśmy godzina 11 mamy się zgłosić do chorążego XXX (w poniedziałek dzwoniłem dokumenty gotowe) wchodzimy mówimy że po kwity w celu odbioru Jelcza...6 osób gały na siebie i ,,my nic nie wiemy..." my na to jak to nie jak wczoraj dzwoniliśmy i papiery miały być gotowe...w tym momencie każdy się odwrócił i nas zlali... nasza odpowiedź była taka... Nie wyjdziemy póki nie otrzymamy kwitów...zaczoł szukać wzoru przekazania p. Franek 10x te same dokumenty,ale nic czekamy... potem inny,i znowu inny...prezes już nie wytrzymał mówi prowadzić do szefa,oni na to po co, a on bo teraz to jest burdel a nie wojsko. Chyba to na nich ,,zadziałało,, bo po 3godz.
były kwity!!! I w dodatku debile nie potrafili dobrze napisać nazwy jednostki!!! A dla kierowcy-mechanika ode mnie wpajali że pracuje w WSP
masakra.... ale wreszcie po 9 m-c się udało i z wozu jesteśmy bardzo zadowoleni. Przesyłam link do jego powitania(skromnego),na włączenie będzie bardziej huczniej
PS.Wróciliśmy o 20... http://www.youtube.com/watch?v=TmldvQOBejs

PS.Wróciliśmy o 20... http://www.youtube.com/watch?v=TmldvQOBejs
-
- OSP (gm., woj.): OSP Wola Radłowska, Radłów, małopolskie
Koledzy możecie powiedzieć od czego powinienem zacząć żeby próbować pozyskać samochód albo jakiś sprzęt z wojska albo policji
-
- Kontakt:
Pomodlić sięsekretarz-kronikarz pisze:Koledzy możecie powiedzieć od czego powinienem zacząć żeby próbować pozyskać samochód albo jakiś sprzęt z wojska albo policji

Do wojska piszesz w ciemno, a co do policji to szukaj zbędnych składników majątku...
Starszy sikawkowy
-
- OSP (gm., woj.): Warszowice pawłowice śląskie
AMW:sekretarz-kronikarz pisze:Koledzy możecie powiedzieć od czego powinienem zacząć żeby próbować pozyskać samochód albo jakiś sprzęt z wojska albo policji
http://www.amw.com.pl/uploads/rsm/docs/07/79/p/151.pdf
http://www.amw.com.pl/pl/r/przetargi-rsm/779 szału nie ma ...
-
- Kontakt:
Tylko że te są już w AMW i nie są one do przekazania. Co najwyżej można je kupić.