naszywka specjalności, "Łącznościowiec"

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.
Awatar użytkownika

Topic author
Grota112
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

naszywka specjalności, "Łącznościowiec"

Post autor: Grota112 »

Witam,

Szukałem, czytałem i nie widzę. Może mi ktoś wyjaśnić kto to jest "łącznościowiec" w OSP ? Jak dla mnie to każda osoba, która jest po kursie podstawowym gdzie została nauczona prowadzenia łączności. Nie widziałem jakiś kursów dla łączności. Jak to się ma ? Wszystkie inne są dla mnie zrozumiałe lecz ten nie.

strazak 67
OSP (gm., woj.): OSP Płonne Radomin KUJ-POM

Re: naszywka specjalności, "Łącznościowiec"

Post autor: strazak 67 »

Kiedyś były organizowane kursy tylko dla operatorów radiostacji i dlatego jest ta naszywka.

zając 38
OSP (gm., woj.): Łódź Łódzkie w Łódzkim

Post autor: zając 38 »

Gdzie wy widzieliście w OSP naszywkę łącznościowca, ja nawet o takich kursach, ani stanowisku nic nie słyszałem.

Naczelnik Grzesiek
OSP (gm., woj.): OSP Zagościniec

Post autor: Naczelnik Grzesiek »

zając 38 pisze:Gdzie wy widzieliście w OSP naszywkę łącznościowca, ja nawet o takich kursach, ani stanowisku nic nie słyszałem.
Widocznie kolego jesteś młody stażem w OSP, (bez urazy).
Kiedyś były organizowane szkolenia dla abonentów sieci radiowych w jednostkach organizacyjnych podległych i nadzorowanych przez MSWiA dla wszystkich strażaków. Dokładnie takie szkolenie przechodziłem w 2002 roku. W tej chwili takie szkolenie przechodzisz podczas kursu dowódców sekcji, ponieważ jako dowodzący akcją musisz znać zasady korespondencji z PSK/MSK i podczas działań w terenie.

zając 38
OSP (gm., woj.): Łódź Łódzkie w Łódzkim

Post autor: zając 38 »

Kolego z całym szacunkiem od 2006 r szkolimy jednostki OSP według nowego programu szkoleniowego jezeli szkoliłes sie w 2002 r to nie jestem pewny czy twoje uprawnienia są ważne, czy według znormalizowanych dystynkcji istnieje łącznościowiec -jak jest to pokaż :D

Naczelnik Grzesiek
OSP (gm., woj.): OSP Zagościniec

Post autor: Naczelnik Grzesiek »

Wiem kolego że z dniem 20 stycznia 2006 roku wszedł nowy program szkolenia. Na podstawie tego programu PSP szkoli strażaków OSP.
zając 38 pisze: czy według znormalizowanych dystynkcji istnieje łącznościowiec -jak jest to pokaż
Widzę że pracujesz w PSP a nie potrafisz odróżnić dystynkcji od naszywki-odznaki sprawności. Ja akurat na lewym rękawie munduru galowego noszę naszywkę tyle tylko że kierowcy, mam uprawnienia na pojazdy uprzywilejowane i nikt mi nie zabroni takiej naszywki nosić. Błędem jest jak ktoś nosi ich kilka. Nie widzę przeszkód żeby d-ca sekcji taką naszywkę łącznościowca nosił. Strażak po KPP też może przyszyć sobie naszywkę sanitariusza . Strażacy odchodzą od tradycji a moim zdaniem powinni ją podtrzymywać.
PS.
Jak najbardziej te szkolenie abonentów sieci radiowych jest ważne. Chyba że wymyślą II część takiego szkolenia :wink:

mikele

Post autor: mikele »

zając 38 pisze:czy według znormalizowanych dystynkcji istnieje łącznościowiec
Grzesiek już Ci napisał, że naszywka to nie dystynkcja.
zając 38 pisze:jak jest to pokaż :D
Zajrzyj do Załącznika nr 12 do Regulaminu umundurowania http://www.zosprp.pl/php/regulaminy/umundurowanie.pdf
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat