Zrzekanie się Ekwiwalentu

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
elti
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Zrzekanie się Ekwiwalentu

Post autor: elti »

Cześć
Jak to jest w waszych jednostkach z ekwiwalentem,czy zrzekacie się go na rzecz własnego budżetu jednostki czy bierzecie ze sobą?
Patrząc w skali kraju i biorąc udział podczas alarmu w różnych jednostkach Polski (będąc na wypoczynku) zazwyczaj pieniążki są zabierane ze sobą i niestety podczas np.gaszenia pożarów nikomu się nie spieszy by uratować jak najwięcej mienia, co mnie przeraziło,ponieważ każda minuta jest na wagę złotówek,do własnej kieszeni.
Stawka jaka ustaliły gminy u mnie wynosi 21zł/h akcji,ćwiczenia,szkolenia.
W moim powiecie Kartuskim woj Pomorskie,mamy 52 jednostki OSP,nikt z członków nie zabiera pieniążków ze sobą tylko zrzeka się na budżet jednostki,za pieniądze doposażamy dodatkowo jednostkę,jedziemy na biwak,czy robi się potańcówkę.

Jak to się ma do waszych jednostek.
pozdr.Marek

JakubZ
OSP (gm., woj.): Pilzno, woj. Podkarpackie
Kontakt:

Re: Zrzekanie się Ekwiwalentu

Post autor: JakubZ »

My bierzemy ze sobą. Stawka jedna w całym powiecie (tylko jedna gmina sie wyłamała z porozumienia, bo oni bardzo mało jerzdzą) i jest to 10 zł. Nie spotkałem się w okolicy nigdy jak wyżej piszesz - nie gasić, niech się rozpali to będziemy dłużej siedzieć. U mnie chłopaki zazwyczaj szybko, szybko i do domu, do własnych zajęć. niektóre jednostki w gminie nie pobierają ekwiwalentu do kieszeni tylko do kasy jednostki. Ja osobiście nie wyobrażam sobie oddawać tej kasy do jednostki, ponieważ dużo czasu poświęcam załatwiając sprawy oczywiście paliwo itp wszystko za swoje, więc chociarz troche mi się wróci. Ale mi się wydaje że wszystko zależy ile macie wyjazdów - od tego głównie zależy ile poświęcacie czasu. My mamy od 200 do 350-400 wyjazdów rocznie, wiec średnio 1 dziennie, wiec i papierów duzo, sprzątania itp. Jednostki które się w mojej gminie, które dają do kasy jednostki ekwiwalent mają wyjazdów 1-10 rocznie :)
Obrazek
Awatar użytkownika

GLM
OSP (gm., woj.): Długa Koscielna

Post autor: GLM »

Wyjazdy :arrow: Jednym z najważniejszych wydarzeń roku 2012 w naszej jednostce było oczywiście pozyskanie nowego samochodu, ale również dyżur PSP w remizie OSP podczas ME w piłce nożnej, zamontowanie alarmu w garażach, remont odzyskanej świetlicy oraz zakup ze środków KSRG sprzętu ochrony osobistej jak: hełmy, rękawice, ubrania specjalne oraz kominiarki.

Z działalności bojowej jaką przedstawił naczelnik były wyjazdy do akcji w liczbie 196 w tym 62 do pożarów i 33 do zagrożeń miejscowych. GBA Mercedes wyjeżdżał do akcji 74 razy, a GCBA Steyr 117. Najczęściej w działaniach uczestniczył druh . W naszej gminie nie możemy się zrzec na OSP bo pono nie ma takiej podstawy prawnej , można odebrać i wtedy przekazać
Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż

Sernik
OSP (gm., woj.): woj. małopolskie

Post autor: Sernik »

GLM pisze:...
Z działalności bojowej jaką przedstawił naczelnik były wyjazdy do akcji w liczbie 196 w tym 62 do pożarów i 33 do zagrożeń miejscowych. GBA Mercedes wyjeżdżał do akcji 74 razy, a GCBA Steyr 117. Najczęściej w działaniach uczestniczył druh . W naszej gminie nie możemy się zrzec na OSP bo pono nie ma takiej podstawy prawnej , można odebrać i wtedy przekazać
Dziwne te statystyki liczbowe :) 62 pożary + 33 mz = 95 :) pisze że było 196 wyjazdów :) 117 wyjazdów GCBA + 74 wyjazdy GBA = 191 wyjazdów :) to by oznaczało że do 5 wyjazdów nie pojechaliście samochodem pożarniczym :) 8)

wiem że matematyka jest straszna, ale żeby aż tak :D mam nadzieję że to zwykły błąd w pisowni :P
Awatar użytkownika

GLM

Masz racje Sernik dziwna ta statystyka , tylko chodzi o to że to nie moja tylko kolegę z Pilzna ( wyżej)sprawdzałem czy faktycznie mieli w ubiegłym roku 350-400 wyjazdów ( zaciekawiło mnie to i tyle) :arrow: sprawdź http://www.osppilzno.com/

Sernik

Hehehe dobre dobre :) sprawdziłem :) nie wiadomo komu wierzyć czy statystykom naczelnika czy opowieścią JakubaZ :D każde liczby są wymijające :P (swoją drogą ciekawe czy jak jadą na dwa auta to liczą to jako jeden wyjazd czy jako dwa bo gdzieś widziałem na forum twardą sprzeczkę że jak się jedzie jednym autem a za chwile drugim to to są dwa wyjazdy do statystyk :D )

Pozdrawiam ! i radzę poćwiczyć matematykę 8)

prezio

Post autor: prezio »

Do "GLM" ustawa daje możliwość ubiegania się o ekwiwalent a nie nakazuje jego pobieranie, więc nie mów, że nie można się zrzec ekwiwalentu, po prostu o niego nie występować. W mojej gminie wszystkie jednostki (9) nie pobierają bo jak nazwa wskazuje jesteśmy ochotnikami i sami zgłosiliśmy się do służby.

Sernik

prezio pisze:Do "GLM" ustawa daje możliwość ubiegania się o ekwiwalent a nie nakazuje jego pobieranie, więc nie mów, że nie można się zrzec ekwiwalentu, po prostu o niego nie występować. W mojej gminie wszystkie jednostki (9) nie pobierają bo jak nazwa wskazuje jesteśmy ochotnikami i sami zgłosiliśmy się do służby.
Ale ta kasa się Wam należy, lepiej się przecież dogadać i oddawać na remizę niż wcale nie brać. Jak zrezygnowaliście to tę część kasy zabrali (UG) na coś innego, nie koniecznie na ochronę ppoż czyli wszystkie jednostki w Waszej gminie poszły w straty. Każdy grosz się liczy dla OSP !

prezio

Post autor: prezio »

UG w planowanym budżecie zapewnia kase na ekwiwalent i po zakończonym roku komendant gminny dokonuje za nią zakupów dla wszystkich jednostek w miarę potrzeb
Awatar użytkownika

GLM

prezio pisze:UG w planowanym budżecie zapewnia kasę na ekwiwalent i po zakończonym roku komendant gminny dokonuje za nią zakupów dla wszystkich jednostek w miarę potrzeb
Tak napisałem kolego " PONOC"!!! :arrow: W naszej gminie nie możemy się zrzec na OSP bo pono nie ma takiej podstawy prawnej , można odebrać i wtedy przekazać . Owszem było tak przez pół roku że żeśmy się zrzekli na straż , zrobiliśmy listę z własnoręcznym podpisem o przekazaniu na straż . Po pół roku skarbnik z UG dopatrzył się jakiejś nieścisłości prawnych i problemami z RIO i wróciliśmy do starych metod . Moim zdaniem żeby komendant gminny rządził naszymi pieniędzmi ciężko zapracowanymi przez OSP to jest nie do pomyślenia , a co będzie jak więcej tych pieniędzy przekaże na zakup sprzętu dla jednostki z której on pochodzi ? i co pozostałe się na to złożą ? my zrobiliśmy w ten sposób że kto chce może przekazać ekwiwalent na Straż dobrowolnie ... Proszę czytac następnym razem uważniej trochę panie prezesie :arrow: więc nie mów, że nie można się zrzec ekwiwalentu, po prostu o niego nie występować. W mojej gminie wszystkie jednostki (9) nie pobierają

JakubZ
OSP (gm., woj.): Pilzno, woj. Podkarpackie
Kontakt:

Post autor: JakubZ »

Sernik pisze:
GLM pisze:...
Z działalności bojowej jaką przedstawił naczelnik były wyjazdy do akcji w liczbie 196 w tym 62 do pożarów i 33 do zagrożeń miejscowych. GBA Mercedes wyjeżdżał do akcji 74 razy, a GCBA Steyr 117. Najczęściej w działaniach uczestniczył druh . W naszej gminie nie możemy się zrzec na OSP bo pono nie ma takiej podstawy prawnej, można odebrać i wtedy przekazać
Dziwne te statystyki liczbowe :) 62 pożary + 33 mz = 95 :) pisze że było 196 wyjazdów :) 117 wyjazdów GCBA + 74 wyjazdy GBA = 191 wyjazdów :) to by oznaczało że do 5 wyjazdów nie pojechaliście samochodem pożarniczym :) 8)

wiem że matematyka jest straszna, ale żeby aż tak :D mam nadzieję że to zwykły błąd w pisowni :P
Kolego jest błąd na stronie: 133 MZ. 1 był alarm fałszywy. Mamy jeszcze trzeci pojazd, o którym nie pisaliśmy na stronie, ponieważ służy głównie do dowozów ludzi - na ćwiczenia, zabezpieczenia imprez (jako druga pojazd). I widzisz u góry pisze od 200 do 350-400, w tam tym roku (2012) było 196, ale w poprzednich latach było więcej, do 350-400. Często też chodzimy odśnieżać dach na przedszkolu a mamy całe 30 m, wiec nie piszemy żadnego auta, stąd "wyjazdy" bez samochodu. Statystyka podana na podstawie danych z PSP.
Obrazek
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat