wał przeciwpowodziowy z PCV
-
Topic author - Posty: 111
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): OSP Mstów woj sląskie
- Status: Offline
wał przeciwpowodziowy z PCV
Witam
Mam takie nietypowe pytanie może któryś z kolegów się z czymś takim spotkał lub miał doczynienia i mi pomoże.
http://www.ppoz.sklep.pl/przeciwpowodzi ... -1121.html
czy po napompowaniu takiego wału powietrzem i położeniu go na wodzie zatrzymał by rozprzeszczeniającą się supstancję ropochodną na wodzie.
Według mojego myslenia wał powodziowy napełniony powietrzem powinien się unosić na powieszni wody i w ten sposób powinien spełniać w tym momencie role zapory do zapezpieczenia przed rozprzeszczenianiem się supstancji ropopechodnej czyli np takiej http://www.sprzet-ratowniczy.pl/?co=pro ... how&id=129
Jeśli sie mysle proszę o poprawe.
pozdrawiam dziękuje za odp.
Mam takie nietypowe pytanie może któryś z kolegów się z czymś takim spotkał lub miał doczynienia i mi pomoże.
http://www.ppoz.sklep.pl/przeciwpowodzi ... -1121.html
czy po napompowaniu takiego wału powietrzem i położeniu go na wodzie zatrzymał by rozprzeszczeniającą się supstancję ropochodną na wodzie.
Według mojego myslenia wał powodziowy napełniony powietrzem powinien się unosić na powieszni wody i w ten sposób powinien spełniać w tym momencie role zapory do zapezpieczenia przed rozprzeszczenianiem się supstancji ropopechodnej czyli np takiej http://www.sprzet-ratowniczy.pl/?co=pro ... how&id=129
Jeśli sie mysle proszę o poprawe.
pozdrawiam dziękuje za odp.
-
- OSP (gm., woj.): Pinczyn, Zblewo, Pomorskie
Re: wał przeciwpowodziowy z PCV
pomysl moze dobry ale czy jesli jakas substancja unoszaca sie na wodzie np ropa naftowa to by nie przeleciala pod ta zapora z walu przeciwpowodziowego? zeby pare cm pod woda to moze byc zdalo egzmin:P ale ja tez sie nie znam i chetnie wyslucham innych.
-
Topic author - Posty: 111
- OSP (gm., woj.): OSP Mstów woj sląskie
no nad tym nie pomyślałem ze substancja może przepłynąć pod wałem/ zaporą. Wiadomo nie jest to 100 % skuteczności choć nie dowiemy się tego dopóki nie sprawdzimy albo nie wypowie się ktoś kto tak już robił ale na pewno by to zatrzymało rozprzeszczenianie się plamy do momentu przyjazdu pluto chemików. Na wodzie spokojnej można by było trochę dociążyć żeby wał się trochę zanurzył nie wiem jak by to było z rzeką bo wiadomo tam dochodzi nurt.
Czekam na opinie innych uczestników forum.
Czekam na opinie innych uczestników forum.
-
- OSP (gm., woj.): MOSP Kowal gm. Kowal woj. kuj-pom
Zeby to zadzialalo musisz napelnic wal w 15-20% woda a potem sprezonym powietrzem. dziala to calkiem dobrze bo testowalismy na wodzie z substancja unoszaca sie i nie grozna dla srodowiska. sa podstawowe minusy: zapora ma uchwyty do mocowania i dwie komory. wal ma jedna komore i brak uchwytow przez co sie obraca i przenosi substancje na swojej powloce na druga strone. podsumowujac wal i zapora maja swoje zastosowania mimo ze wygladaja podobnie nie wykonuja tych samych zadan lecz przy braku zapory i wal sie nada 

-
- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
lepiej użyć dwóch odcinków węży.
jeden napełnić powietrzem drugi wodą i owinąć razem stretchem.
jeden napełnić powietrzem drugi wodą i owinąć razem stretchem.
Witam kolegów,
pracuję w firmie, gdzie przetwarzamy materiał PVC (to jest poprawny skrót
) dla wszelkiego rodzaju zastosowań.
Kolegom, sugerującym węże owinięte stretchem gratuluję pomysłowości ale jest to rozwiązanie niestabilne i krótko mówiąc nieskuteczne (wodą napełnisz, powietrzem? nawet jeśli użyjesz sprężarki to nastręczy to niemało kłopotów). Tak się składa, że firma w której pracuję otwiera się na rynek polski. W zawiązku z wieloletnim doświadczeniem w branży, podpowiadam: nie każde PVC nadaje się do zbierania substancji ropopochodnych. Robiliśmy takie zapory dla skandynawskich sił odpowiedzialnych za minimalizację wycieków ropy naftowej i wcale nie z PCV.
1) Rozwiązanie z linku wygląda ciekawie aczkolwiek brakuje tu wzmianki o materiale z którego jest to wykonane.
2) Napełnianie dolnego rękawa wodą to żaden balast - woda w wodzie jest raczej neutralna...
3) Brakuje zwymiarowania - to o czym ktoś wspomniał aby pod zaporą zanieczyszczenia się nie przedostawały a przy znacznym wzburzeniu wody jest to możliwe
Jeśli ktoś będzie zainteresowany - mogę udzielić bardziej szczegółowych informacji.
pracuję w firmie, gdzie przetwarzamy materiał PVC (to jest poprawny skrót

Kolegom, sugerującym węże owinięte stretchem gratuluję pomysłowości ale jest to rozwiązanie niestabilne i krótko mówiąc nieskuteczne (wodą napełnisz, powietrzem? nawet jeśli użyjesz sprężarki to nastręczy to niemało kłopotów). Tak się składa, że firma w której pracuję otwiera się na rynek polski. W zawiązku z wieloletnim doświadczeniem w branży, podpowiadam: nie każde PVC nadaje się do zbierania substancji ropopochodnych. Robiliśmy takie zapory dla skandynawskich sił odpowiedzialnych za minimalizację wycieków ropy naftowej i wcale nie z PCV.
1) Rozwiązanie z linku wygląda ciekawie aczkolwiek brakuje tu wzmianki o materiale z którego jest to wykonane.
2) Napełnianie dolnego rękawa wodą to żaden balast - woda w wodzie jest raczej neutralna...
3) Brakuje zwymiarowania - to o czym ktoś wspomniał aby pod zaporą zanieczyszczenia się nie przedostawały a przy znacznym wzburzeniu wody jest to możliwe
Jeśli ktoś będzie zainteresowany - mogę udzielić bardziej szczegółowych informacji.
Piekło: przyszłe miejsce pobytu tych wszystkich, którzy lubią igrać z ogniem.
-
- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
Można z butli z AODO - tylko kilka rzeczy musi być przygotowanych wcześniej. Sprawdzone i przećwiczone. Oczywiście jest to rozwiązanie ALTERNATYWNE - nigdy nie będzie tak dobre jak działanie środkami przeznaczone tylko do tego.Curahee pisze:Witam kolegów,
Kolegom, sugerującym węże owinięte stretchem gratuluję pomysłowości ale jest to rozwiązanie niestabilne i krótko mówiąc nieskuteczne (wodą napełnisz, powietrzem? nawet jeśli użyjesz sprężarki to nastręczy to niemało kłopotów).