Zabezpieczenie medyczne
-
Topic author - Posty: 6
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Zabezpieczenie medyczne
Witam. Czy po Kursie Kwalifikowanej Pierwszej Pomocy można zabezpieczać jako pomoc medyczna mecze klasy A i B?
-
- OSP (gm., woj.): Kuźnica Grabowska
Re: Zabezpieczenie medyczne
Nie możesz niestety obstawiać takich meczy. Sam jestem po kursie kpp i jednocześnie zawodnikiem klubu b-klasowego. Chciałem zrezygnować z gry na rzecz obstawy meczów, lecz niestety nie mogę. Pomocą medyczną na tego typu wydarzeniach mogą pełnić ratownicy medyczni, pielęgniarki po kursach itp. :/
A możesz mi przytoczyć ustawę ,bądź jakieś przepisy PZPN które to regulują, jednocześnie zaznaczam ,że takie mecze NIE SPEŁNIAJĄ WARUNKÓW IMPREZY MASOWEJ ( jest poniżej 1000 osób) bo jest to dla mnie dziwne. Ustawa o Państwowym ratownictwie medycznym mówi ze ratownik może:
1) resuscytację krążeniowo-oddechową, bezprzyrządową i przyrządową, z podaniem tlenu oraz zastosowaniem według wskazań defibrylatora zautomatyzowanego;
2) tamowanie krwotoków zewnętrznych i opatrywanie ran;
3) unieruchamianie złamań i podejrzeń złamań kości oraz zwichnięć;
4) ochronę przed wychłodzeniem lub przegrzaniem;
5) prowadzenie wstępnego postępowania przeciwwstrząsowego poprzez właściwe ułożenie osób w stanie nagłego zagrożenia zdrowotnego, ochronę termiczną osób w stanie nagłego zagrożenia zdrowotnego;
6) stosowanie tlenoterapii biernej;
7) ewakuację z miejsca zdarzenia osób w stanie nagłego zagrożenia zdrowotnego;
wsparcie psychiczne osób w stanie nagłego zagrożenia zdrowotnego;
9) prowadzenie wstępnej segregacji medycznej w rozumieniu art. 43 ust. 2.
To jeżeli mam apteczkę PSP R1 to mogę zapewnić uczestnikom meczu pierwsza pomoc w pełni tego słowa znaczeniu.
1) resuscytację krążeniowo-oddechową, bezprzyrządową i przyrządową, z podaniem tlenu oraz zastosowaniem według wskazań defibrylatora zautomatyzowanego;
2) tamowanie krwotoków zewnętrznych i opatrywanie ran;
3) unieruchamianie złamań i podejrzeń złamań kości oraz zwichnięć;
4) ochronę przed wychłodzeniem lub przegrzaniem;
5) prowadzenie wstępnego postępowania przeciwwstrząsowego poprzez właściwe ułożenie osób w stanie nagłego zagrożenia zdrowotnego, ochronę termiczną osób w stanie nagłego zagrożenia zdrowotnego;
6) stosowanie tlenoterapii biernej;
7) ewakuację z miejsca zdarzenia osób w stanie nagłego zagrożenia zdrowotnego;

9) prowadzenie wstępnej segregacji medycznej w rozumieniu art. 43 ust. 2.
To jeżeli mam apteczkę PSP R1 to mogę zapewnić uczestnikom meczu pierwsza pomoc w pełni tego słowa znaczeniu.
-
Nie chce teraz mącić tematu ale chyba chodzi tutaj o podpisanie umowy o dzieło. Osoba zapewniająca opiekę medyczną musi mieć oprócz kwalifikacji własną działalność w tym kierunku, czyli tak jak mówiłem: pielęgniarki na kontraktach, ratownicy, lekarze. Jeszcze postaram się czegoś więcej dowiedzieć w tym temacie
Nie umowa o dzieło a umowa zlecenie. Nie ma konieczności posiadania działalności. Ratownik Kwalifikowanej Pierwszej Pomocy posiada pełna zdolność oraz wiedzę do wykonywania takiej funkcji. Krótko mówiąc czy mówiąc, że nie może zabezpieczać takich meczy posiadasz na to jakieś akty prawne czy po prostu napisałeś sobie co myślałeś?
-
Tak mi przeczucie podpowiadało i miałem rację. Moja mama zabezpiecza u nas mecze, jako pielęgniarka. Zadzwoniłem do prezesa klubu i sam mi nie mógł do końca odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ w OZPNie od razu zapytał, czy pielęgniarka może zabezpieczać i odpowiedzieli mu, że tak i dalej nie drążył tematu. W tym roku jeszcze nie weszło do końca w życie, ale od 2013r. mecz bez takiej opieki się w ogóle nie odbędzie. I oto prosze, przepis, o którego wypytujesz (google nie gryzie).
§17 OPIEKA LEKARSKA
ust. 5. Gospodarz zawodów zobowiązany jest do zapewnienia podczas całego meczu opieki medycznej w osobach: lekarza, pielęgniarki lub ratownika medycznego (posiadającego uprawnienia wynikające z Ustawy o ratownictwie medycznym), oraz noszy wraz z ich obsługą. Obecność swoją na zawodach przedstawiciel opieki medycznej – potwierdza przed zawodami własnoręcznym czytelnym podpisem na załączniku do zawodów, który składa sędziemu zawodów. Brak opieki medycznej lub noszy wraz z obsługą na zawodach spowoduje ukaranie gospodarzy karą finansową w wysokości :
- IV liga 200,- zł
- klasa okręgowa 150 ,- zł
- pozostałe klasy 100,- zł
ust. 6. Funkcji opieki medycznej nie może sprawować zawodnik wpisany do protokołu z zawodów.
Witam. Jestem po kursie KPP i jestem także jako opieka medyczna na meczach klasy okręgowej seniorzy, juniora młodszego oraz trampkarza. U nas nie ma z tym problemu. W regulaminie WZPN na sezon 2012/13 w punkcie 9. Opieka lekarska § 17 podpunkt 5.
"Gospodarz zawodów zobowiązany jest do zapewnienia podczas całego meczu opieki medycznej w osobach: lekarza, pielęgniarki, ratownika przedmedycznego lub ratownika medycznego (posiadającego uprawnienia wynikające z Ustawy o ratownictwie medycznym), oraz noszy wraz z ich obsługą."
Byłem całą rundę wiosenna w tym roku i teraz też zacząłem w jesiennej. Aby się upewnić pisałem nawet do okręgowego związku czy mogę być jako opieka medyczna ponieważ w tamtym sezonie, w regulaminie nie było zapisku "ratownik przedmedyczny" (wiem że w ustawie PRM nie ma słowa przedmedyczny ale ci od piłki nie znają się na tym i dla nich jest to równoznaczne) i miałem dylemat. Dostałem odpowiedz pozytywną bez żadnych problemów. A co do sprawy umowy o dzieło itp. to przecież można za darmo
dobrowolnie to robić dla kolegów, klubu i nie ma żadnego obowiązku podpisywania umów.
"Gospodarz zawodów zobowiązany jest do zapewnienia podczas całego meczu opieki medycznej w osobach: lekarza, pielęgniarki, ratownika przedmedycznego lub ratownika medycznego (posiadającego uprawnienia wynikające z Ustawy o ratownictwie medycznym), oraz noszy wraz z ich obsługą."
Byłem całą rundę wiosenna w tym roku i teraz też zacząłem w jesiennej. Aby się upewnić pisałem nawet do okręgowego związku czy mogę być jako opieka medyczna ponieważ w tamtym sezonie, w regulaminie nie było zapisku "ratownik przedmedyczny" (wiem że w ustawie PRM nie ma słowa przedmedyczny ale ci od piłki nie znają się na tym i dla nich jest to równoznaczne) i miałem dylemat. Dostałem odpowiedz pozytywną bez żadnych problemów. A co do sprawy umowy o dzieło itp. to przecież można za darmo

a kto to taki?acidapple pisze: ratownika przedmedycznego lub
ustawa z dnia 8 września 2006 r. o Państwowym Ratownictwie Medycznym w rozdziale 2 mówi tylko o
a) "ratowniku" (osoba po kursie KPP)
b) "ratowniku medycznym",
ciekawi mnie kto to "ratownik przedmedyczny" ktoś pomiędzy?

mam nadzieję, że nie czepiasz się mnie o to?? Bo doskonale znam sytuacje, chyba ten kto pisał regulamin rozgrywek korzystał ze starej ustawy 

skądżeacidapple pisze:mam nadzieję, że nie czepiasz się mnie o to??"

tylko często spotykałem się ze strażakami, którzy po KPP mówią, że są ratownikami medycznymi albo jeszcze lepiej "medykami"

moja wypowiedź miała raczej inny cel, mam nadzieję że któryś z "medyków" itp, to przeczyta i zada sobie trud żeby trochę poczytać na ten temat lub choćby zajrzeć do ustawy, zanim zaczną się co niektórzy nazywać lekarzami chirurgii precyzyjnej oka

-
Z wikipedii
Wynika z tego, że ratownikiem przedmedycznym może być teoretycznie ktoś po KPP, ale tak samo każda inna osoba, która wie jak udzielić pierwszej pomocy. I nie musi to być ktoś po kursie pierwszej pomocy (jak np. kierowcy), tylko laik, który coś tam w TV słyszał o jej udzielaniu. I tu wynika z tego, że ten przepis, który przytoczył acidapple stracił ważność rok temu. U nas wtedy prosiło się kogoś z kibiców, żeby podczas meczu biegał z apteczką i zamrażaczem - idealnie pasujące do tej definicji. Musiał do protokołu podać tylko swój nr dowodu. Teraz bez pieczątki się raczej nie obędzie.Ratownik przedmedyczny to osoba, która udziela pomocy poszkodowanemu, przed przybyciem pogotowia ratunkowego. Ratownikiem przedmedycznym może stać się każda osoba, będąca świadkiem wypadku (lub innej sytuacji, która zagroziła życiu lub zdrowiu człowieka), mająca podstawową wiedzę na temat pierwszej pomocy.
Zadaniem ratownika przedmedycznego jest zabezpieczenie miejsca zdarzenia, zabezpieczenie poszkodowanego tak, aby nie doznał dalszych urazów, udzielenie doraźnej pomocy - w miarę możliwości pierwszej pomocy, oraz wezwanie pogotowia ratunkowego.
wikipedię może redagować każdy, pomówmy raczej o tym co jest w obowiązujących przepisachsloikk pisze:Z wikipedii

co do tych "medyków" to masz racje
ja znam swoje miejsce w szeregu. a co do tego zapisu "przedmedyczny" w regulaminie to sam wiesz tu jest Polska, kraj absurdu:) także nie ma co się dziwić. Co do pytania głównego, to u nas osoba po KPP, może być jako opieka medyczna na meczu.

Rozumiem dokładnieacidapple pisze:co do tych "medyków" to masz racjeja znam swoje miejsce w szeregu. a co do tego zapisu "przedmedyczny" w regulaminie to sam wiesz tu jest Polska, kraj absurdu:) także nie ma co się dziwić. Co do pytania głównego, to u nas osoba po KPP, może być jako opieka medyczna na meczu.

Organizator jest zobowiązany do zapewnienia obstawy/opieki medycznej i to już jego decyzja/odpowiedzialność kogo do tego zaangażuje
pozdrawiam
Żeby zamknąć temat:
Zapytałem, zadzwoniłem i wiem...
Wszystko zależy od zapisie w regulaminie rozgrywek w danym Związku Piłki Nożnej. Np. w Pomorskim ZPN jest tak:
5. Gospodarz zawodów zobowiązany jest do zapewnienia podczas całego meczu
opieki medycznej w osobach: lekarza, pielęgniarki, ratownika medycznego
(posiadającego uprawnienia wynikające z Ustawy o ratownictwie medycznym) lub
osoby posiadającej przeszkolenie w zakresie pierwszej pomocy przedmedycznej
(poświadczone zaświadczeniem odbytego przeszkolenia przeprowadzonego przez
uprawnioną jednostkę). Obecność swoją na zawodach przedstawiciel opieki
medycznej - potwierdza przed zawodami własnoręcznym czytelnym podpisem na
załączniku do zawodów, który składa sędziemu zawodów. Brak opieki medycznej
lub noszy wraz z obsługą na zawodach spowoduje ukarania gospodarzy karą
finansową w wysokości:
- IV liga 200,- zł
czyli ratownik KPP możne obstawiać mecze w tym przypadku.
Zapytałem, zadzwoniłem i wiem...
Wszystko zależy od zapisie w regulaminie rozgrywek w danym Związku Piłki Nożnej. Np. w Pomorskim ZPN jest tak:
5. Gospodarz zawodów zobowiązany jest do zapewnienia podczas całego meczu
opieki medycznej w osobach: lekarza, pielęgniarki, ratownika medycznego
(posiadającego uprawnienia wynikające z Ustawy o ratownictwie medycznym) lub
osoby posiadającej przeszkolenie w zakresie pierwszej pomocy przedmedycznej
(poświadczone zaświadczeniem odbytego przeszkolenia przeprowadzonego przez
uprawnioną jednostkę). Obecność swoją na zawodach przedstawiciel opieki
medycznej - potwierdza przed zawodami własnoręcznym czytelnym podpisem na
załączniku do zawodów, który składa sędziemu zawodów. Brak opieki medycznej
lub noszy wraz z obsługą na zawodach spowoduje ukarania gospodarzy karą
finansową w wysokości:
- IV liga 200,- zł
czyli ratownik KPP możne obstawiać mecze w tym przypadku.