Co zamieszczmy na Facebooku straży?

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
młody prezes
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Co zamieszczmy na Facebooku straży?

Post autor: młody prezes »

Witam,
Coraz więcej OSP zakłada profile na fb tzw. fanpage jednostek bądź całych powiatów. Obserwuje kilka takich i powiem szczerze, że coraz bardziej zastanawiam się czy niektórzy nie przesadzają. O ile zamieszczanie tego co się dzieje w OSP pozytywnego jest naprawdę pożądane i przynoszące pozytywne efekty w relacjach z otoczeniem zewnętrznym OSP o tyle zamieszczanie zdjęć, filmików z akcji jest już bardzo delikatną sprawą. Kilka w latach 2005 - 2008 była taka tendencja że OSP posiadające strony internetowe pokazywały / chwaliły się swoim wyposażeniem dokładnie obrazując pilarki, agregaty, a nawet kosiarki i przyczepki po czym po pewnej jakby fali włamań zdjęcia tego typu znikały. Teraz obserwuję, że choć już staramy się nie pokazywać dosłownie tego co mamy, a czasy są lepsze i mamy sprzętu więcej i lepszego, to jest "moda" na fotki i filmiki. Dla środowiska jest to bardzo interesujące ale jak już zauważyłem na forum w kilku miejscach fb straży był miejscem gdzie wytykano strażakom OSP brak przestrzegania zasad BHP itp.
Widać że wszystko zależy od wyobraźni i przewidywalności administratorów takich stron. Mi jako Prezesowi wobec wielu obowiązków ciężko się zajmować taką stronką, ale chciałbym osobie która się tym zajmuje obecnie przekazać poza radami właśnie zastanowienia się nad możliwymi skutkami zamieszczenia każdej informacji przekazać jakieś dobre wskazówki.
Sądzę, że wspólnie możemy wypracować jakiś kanon dobrych praktyk czyli co zamieszczamy, a czego unikamy.
Jeszcze zastanawia mnie kwestia jak funkcjonariusze PSP podchodzą do tematu zamieszczanych filmików z akcji OSP. Czy to aż tak bardzo potrzebne?
Jeśli temat był podjęty proszę o link, bo nie znalazłem.
Pozdrawiam i życzę najlepszego w Nowym Roku (oby 23%VAT nie dało nam się we znaki) :)

Fistach
OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska

Re: Co zamieszczmy na Facebooku straży?

Post autor: Fistach »

Akurat to, że wytykano brak przestrzegania BHP to akurat dobra sprawa - pod warunkiem, że dotarło do władz danej OSP.

Co do pokazywania no to sprawa jest prosta - wszystko można pokazywać pamiętając o godności osób poszkodowanych, tak aby nie obrazić innych itd..

Nagrywanie filmów z akcji jest świetnym materiałem do późniejszej analizy akcji - ale kto się tym dzisiaj przejmuje...

Topic author
młody prezes

Post autor: młody prezes »

Kontekst pokazywania i wytykania braku przestrzegania przepisów BHP to zdecydowanie się zgadzam, że dobra sprawa natomiast chwalenie się tym, że się nie stosuje BHP to już jest przykre.

rozwińmy itd....
Awatar użytkownika

seligow
OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
Kontakt:

Post autor: seligow »

U nas są zdjęcia tylko i wyłącznie z życia jednostki, zawodów itd. Żadnych fotek z działań. Taką decyzję podjęliśmy jak robiliśmy naszą stronę www, na facebook'u jest tak samo. Osobiście nie chciałbym zobaczyć (odpukać) zgliszcz mojego domu, a pod nim 6 like'ów... :?
Starszy sikawkowy
Awatar użytkownika

bohun
OSP (gm., woj.): (pow. olkuski, małopolskie)

Post autor: bohun »

Dobry temat kolega poruszył. My jeszcze nie posiadamy konta na fb i chyba w to nie wejdziemy ale za to mamy własną stronę internetową i konto na strefie druha. Tak jak koledzy wspominali ze zdjęciami różnie to bywa. Z imprez zawodów czy ogólnie życia jednostki moim zdaniem można wrzucać a nawet powinno się, bo to taka kronika i historia w obrazku która można przekazać pokoleniom. Co do akcji to już kwestia taktu. Pewnych rzeczy nie powinno się pokazywać poza tym nie jesteśmy zawodowymi fotografami i nie zawsze zdjęcia te mogą nadawać się do publikacji, zwykle robi się je z doskoku lub już podczas zakończenia akcji gdy jest trochę więcej czasu na to. Zwykle robimy je telefonem bo nie posiadamy na wozie aparatu fotograficznego no chyba ze któryś z chłopaków weźmie na akacje swój.
Ciekawi mnie jak prawnie jest unormowane umieszczenia zdjęć a nawet robienie ich podczas akcji. Przecież nie każdy może chcieć aby ktoś obcy filmował jego prace, posesje, własność a potem wrzucał na youtub'a czy inny serwer z dopiskiem "Tak pracuje czy prowadzi akcje OSP w ..." . Pół biedy jeżeli taki filmik robi strażak lub osoba postronna i robi to z taktem i nie przeszkadza w działaniach, taki film może posłużyć do dalszej analizy co jeszcze poprawić w swoich działaniach aby było lepiej. Gorzej jak są to osoby postronne tzw. gapie którzy nie dość że tylko przeszkadzają w działaniach to jeszcze je bezsensownie komentują.
Awatar użytkownika

Curahee

Post autor: Curahee »

A ja właśnie zbieram materiały do skomponowania strony mojej jednostki. Powiem Wam, fotka z działań, że się było i to tak wyglądało to chyba nic złego - PSP również dokumentują swoje akcje. Oczywiście wszystko w ramach rozsądku.

Co do sprzętu - włamania były, są i będą - tak długo jak długo debile chodzą po ziemi. Więc myślę, że prezentowanie swoich zasobów nic w tej materii nie zmieni.

A prezentujemy przecież rzeczy, które mają pozytywnie wpłynąć na nasz wizerunek, prawda? Nikt nie strzeli sobie chyba w kolano, strzelając fotkę z akcji w jakiejś, umówmy się, mało rozsądnej sytuacji... A nawet jeśli, lajkować i mówić, że tak nie wolno. Co do filmików z akcji - ja nie mam nic przeciwko żeby nagrywać ale tylko dla własnego użytku. Nie koniecznie ktoś musi sobie życzyć, żeby obraz jego spalonego domostwa był "lajkowany"...
Piekło: przyszłe miejsce pobytu tych wszystkich, którzy lubią igrać z ogniem.
Awatar użytkownika

rajczak

Post autor: rajczak »

u nas jeśli mam możliwość to robię aparat na akcję. nagrywam jak się ubieramy w remizie i jak dojeżdżamy, ale gdy już dojeżdżamy to aparat zostaje w wozie i przystępujemy do działań, jeśli jest chwila wolnego to pstryknę parę fotek na naszą stronkę ale to już zależy od rodzaju zdarzenia... Ważne żeby nie było drastycznie i nikogo nie urażało (twarze osób postronnych zamazuję) no i najważniejsze żeby nie robić zdjęć kosztem działań. Myślę że z tym fotografowaniem i nagrywaniem filmów jest jak ze wszystkim: trzeba znać umiar i się go trzymać. co innego filmować strażaków gaszących trawę lub jakiś pustostan a co innego wydobywających rannych z wraku samochodu

TytanskaMisia

Post autor: TytanskaMisia »

Z tym fb nie jest tak super jak z poczatku. Wielu ludzi zrezygnowalo po tym jak fb stal sie jedna wielka reklama...

UpiornaBeLLa

Post autor: UpiornaBeLLa »

TytanskaMisia pisze:Z tym fb nie jest tak super jak z poczatku. Wielu ludzi zrezygnowalo po tym jak fb stal sie jedna wielka reklama...

Zgadza się....
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat