Coraz więcej OSP zakłada profile na fb tzw. fanpage jednostek bądź całych powiatów. Obserwuje kilka takich i powiem szczerze, że coraz bardziej zastanawiam się czy niektórzy nie przesadzają. O ile zamieszczanie tego co się dzieje w OSP pozytywnego jest naprawdę pożądane i przynoszące pozytywne efekty w relacjach z otoczeniem zewnętrznym OSP o tyle zamieszczanie zdjęć, filmików z akcji jest już bardzo delikatną sprawą. Kilka w latach 2005 - 2008 była taka tendencja że OSP posiadające strony internetowe pokazywały / chwaliły się swoim wyposażeniem dokładnie obrazując pilarki, agregaty, a nawet kosiarki i przyczepki po czym po pewnej jakby fali włamań zdjęcia tego typu znikały. Teraz obserwuję, że choć już staramy się nie pokazywać dosłownie tego co mamy, a czasy są lepsze i mamy sprzętu więcej i lepszego, to jest "moda" na fotki i filmiki. Dla środowiska jest to bardzo interesujące ale jak już zauważyłem na forum w kilku miejscach fb straży był miejscem gdzie wytykano strażakom OSP brak przestrzegania zasad BHP itp.
Widać że wszystko zależy od wyobraźni i przewidywalności administratorów takich stron. Mi jako Prezesowi wobec wielu obowiązków ciężko się zajmować taką stronką, ale chciałbym osobie która się tym zajmuje obecnie przekazać poza radami właśnie zastanowienia się nad możliwymi skutkami zamieszczenia każdej informacji przekazać jakieś dobre wskazówki.
Sądzę, że wspólnie możemy wypracować jakiś kanon dobrych praktyk czyli co zamieszczamy, a czego unikamy.
Jeszcze zastanawia mnie kwestia jak funkcjonariusze PSP podchodzą do tematu zamieszczanych filmików z akcji OSP. Czy to aż tak bardzo potrzebne?
Jeśli temat był podjęty proszę o link, bo nie znalazłem.
Pozdrawiam i życzę najlepszego w Nowym Roku (oby 23%VAT nie dało nam się we znaki)