Problem z budynkiem
-
Topic author - Posty: 26
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Polska Małopolska
- Status: Offline
Problem z budynkiem
Witam, posiadamy dość dużą remizę ( garaż mały, ale za to jest sporo pomieszczeń). Budynek przekazaliśmy gminie bo sami nie byliśmy go w stanie utrzymać. W tym roku ma być zrobiony generalny remont + nowe ogrzewanie ( olej opałowy). Problem w tym że do remizy dochodzą inne podmioty. Spore pomieszczenie dostaną panie z KGW. W następnym będzie swietlica środowiskowa dla dzieci. Problem w tym że to My mamy być administratorem budynku.
http://www.eksperci.net.pl/index.php/ob ... cy-budynku obowiązki administratora
Nie chcemy się na to godzić, nie stać nas na ogrzewanie. A z gminy dodatkowych pieniędzy napewno nie dostaniemy. Do tego dostaniemy dzikich lokatorów którzy będą korzystać z naszych mediów. Gmina niechętnie myśli o założeniu dodatkowych liczników. Jak rozmawiać z gminą i jakie rozwiązanie przyjąć ?
http://www.eksperci.net.pl/index.php/ob ... cy-budynku obowiązki administratora
Nie chcemy się na to godzić, nie stać nas na ogrzewanie. A z gminy dodatkowych pieniędzy napewno nie dostaniemy. Do tego dostaniemy dzikich lokatorów którzy będą korzystać z naszych mediów. Gmina niechętnie myśli o założeniu dodatkowych liczników. Jak rozmawiać z gminą i jakie rozwiązanie przyjąć ?
-
- OSP (gm., woj.): Pinczyn, Zblewo, Pomorskie
Re: Problem z budynkiem
to przy remoncie takim generalnym to pomyslcie o moze dodatkowym garazu:) moze kiedys sie przydac 

-
Witam wszystkich bo to mój pierwszy wpis na tym forum
(nawiasem mówiąc do tej pory tylko czytałem czas się udzielić)
Wracając do tematu ..... moim zdaniem bardzo źle zrobiliście przekazując remizę na UG. Chodź u mnie w gminie jest 11 jednostek OSP z czego 9 przekazało na rzecz gminy swoje budynki. Ale . . . . przekazać a przekazać jest różnica. A mianowicie nasze jednostki przekazały na podstawie umowy użyczenia na okres 7 lat, wójt remontuje a po 7 latach budynek znów jest własnością osp. Natomiast jeżeli wy przekazaliście budynek wójtowi aktem notarialnym czytaj na własność to już wolność tomku w swoim domku tylko że nie wiem skąd pytanie kto za to płaci ..... moim zdaniem płaci właściciel w waszym przypadku p. Wójt (czyli wszyscy mieszkańcy)

Wracając do tematu ..... moim zdaniem bardzo źle zrobiliście przekazując remizę na UG. Chodź u mnie w gminie jest 11 jednostek OSP z czego 9 przekazało na rzecz gminy swoje budynki. Ale . . . . przekazać a przekazać jest różnica. A mianowicie nasze jednostki przekazały na podstawie umowy użyczenia na okres 7 lat, wójt remontuje a po 7 latach budynek znów jest własnością osp. Natomiast jeżeli wy przekazaliście budynek wójtowi aktem notarialnym czytaj na własność to już wolność tomku w swoim domku tylko że nie wiem skąd pytanie kto za to płaci ..... moim zdaniem płaci właściciel w waszym przypadku p. Wójt (czyli wszyscy mieszkańcy)
Jeżeli budynek jest gminny to jaki problem?
Płaci gmina
Płaci gmina

-
Remiza jest Gminna a my jesteśmy dożywotnim najemcą. Mamy takie same obowiązki jak administrator ale jesteśmy teraz jedynym podmiotem. Jak wchodzą inne podmioty to z jakiej racji mamy być administratorem i odpowiadać i placić za wszystko ?
No właśnie nie macie za nic płacić.
Jeżeli właścicielem budynku(remizy) jest gmina to ona ją utrzymuje.
Jeżeli właścicielem budynku(remizy) jest gmina to ona ją utrzymuje.
-
- OSP (gm., woj.): OSP BRONISŁAWOWO gm.sadlinki woj. pomorskie
z tego co piszesz nie wiele wiemy ,,macie być administratorem budynku w jakim sensie ? rozumiem że cały budynek jest gminny ,,w budynku mają pomieszczenia inne organizacje ,,kazdy użytkuje i robi koszta utrzymania ,,nie ma osobnych liczników prądu , wody ,kanalizacja ,pobór wody i inne a wy macie za to płacić ? i pytanie czy macie to zapłacić z pieniędzy jednostki osp czy ze środków gminnych przeznaczonych na ochronę przeciwpożarową ? bo to jest różnica duża w róznych gminach ,jedni mają wydzielone środki na każdą osp osobno a inni wspólną kasę na wszystkie osp w gminie podzielone na rózne działy ,no i koszty utrzymania idą na tego kto jest tym np najemcą w tym wypadku osp ,,ale gdybyś miał płacić za pieniądze własne osp nie pochodzące z gminy to nigdy się na to nie zgódź ! ,,jako administrator musiał byś pobierać opłate od innych najemców ale to działalnośc gospodarcza ,,,ja myślę ze macie być administratorem w sensie tylko nadzoru nad budynkiem tzn mieć klucze od obiektu ,zgłaszac usterki ,itp a koszty ponosi gmina tylko że z pieniedzy przeznaczonych na straż ,,, jesli chodzi o KGW to mam przykre doświadczenie myśmy strazacy wybudowali obiekt z zapleczem kulturalnym po remoncie wpuściliśmy KGW i teraz nic nie mamy panie przypisali sobie wszystkie zasługi bez pracy ,,z tym ze u nas od razu przy budowie był podział energii na pomieszczenia strazackie osobno i swietlica z zapleczem osobno za które i tak płaci gmina ale z innych budżetów -namieszałem chyba ?
-
Gmina nie ma pieniędzy i szuka jeleni. Obiecali że może znajdą środki na utrzymanie w drugiej połowie roku
Chyba czas tym wszystkim jeb....
jerzy988 mamy abyć administratorem w pełni tego słowa znaczeniu

Chyba czas tym wszystkim jeb....
jerzy988 mamy abyć administratorem w pełni tego słowa znaczeniu
-
- OSP (gm., woj.): OSP BRONISŁAWOWO gm.sadlinki woj. pomorskie
nie daj się !!
-
- OSP (gm., woj.): glinik,podkarpackie
u nas gdy gmina p[przejęła budynek za wszystko płaci po zakończeniu rozbudowy ma przejść we władanie gminnego ośrodka kultury,jeśli przekazaliście budynek to na gminie spoczywa finansowanie
-
-
- OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)
Cześć, weź wrzuć tu jakieś paragrafy z umowy przekazania/użyczenia tego obiektu bo to co piszesz jest niepojęte albo przynajmniej niezrozumiałe.
Przekazaliście budynek OSP na rzecz Gminy a teraz Gmina po podrzuceniu wam dzikich lokatorów oczekuje że będziecie za ten budynek płacić? Jak,skąd? Wasze OSP prowadzi tam działalność gospodarczą w jakikolwiek sposób albo coś? Jeśli nie to OSP nie ma własnych środków to jak może płacić za rachunki w remizie... poza tym po co było by przekazanie...
oj, widzę wszędzie źle się dzieje i gmina chce na was zarobić... sprawdźcie dokładnie umowę i może macie możliwość odwołania się od niej...
Albo (oby) coś źle zinterpretowałeś.
Przekazaliście budynek OSP na rzecz Gminy a teraz Gmina po podrzuceniu wam dzikich lokatorów oczekuje że będziecie za ten budynek płacić? Jak,skąd? Wasze OSP prowadzi tam działalność gospodarczą w jakikolwiek sposób albo coś? Jeśli nie to OSP nie ma własnych środków to jak może płacić za rachunki w remizie... poza tym po co było by przekazanie...
oj, widzę wszędzie źle się dzieje i gmina chce na was zarobić... sprawdźcie dokładnie umowę i może macie możliwość odwołania się od niej...
Albo (oby) coś źle zinterpretowałeś.