a
-
Topic author - Posty: 38
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Re: Ogrodzienieckie Muzeum Pożarnictwa
Mam pytanie do prowadzących muzeum. Jak ustaliliście lata tego pierwszego munduru na 40-50 te. Przeglądałem kilka publikacji dotyczących umundurowania i nie spotkałem się z takim mundurem. Podobne mundury były ale w latach 70-tych. Odwiedziłem kilka placówek muzealnych w tym i CMP w Mysłowicach i również nie było takich mundurów. Jeżeli jest możliwość potwierdzenia tej daty to jest to bardzo ciekawy eksponat. Prowadzę podobną placówkę i mam w swoich zbiorach mundur bojowy z brezentu kombinezon jeszcze z kartką i data jest 1958 rok. Interesuje się również historią pożarnictwa i aktualnie przygotowuję książkę o strażach w moim rejonie i rozmawiałem z wieloma weteranami ale nigdy nie wspomnieli o podobnym umundurowaniu. Dotarłem w archiwum do wielu statutów strażackich z różnych lat w tym i z 1924 roku oraz przepisów pożarowych. Nawet w przepisach przeciwpożarowych często można spotkać zapis że strażacy we własnym zakresie załatwiali mundury. Jeżeli jest możliwość uzyskania informacji w jaki sposób ustalono datę tego munduru będę wdzięczny.