W starych kronikach rodzinnych znalazłem zdjęcie mojego pradziadka - jest w mundurze strażackim. proszę o pomoc w ustaleniu rangi, odznaczeń itp.
Zdjęcie zostaało zrobione przed rokiem 1980 najprawdopodobniej w Brennie (Wijewo) obecnie województwo Wielkopolskie, wcześniej leszczyńskie.
Jak na patkach tak i na czapce otoku jest to funkcja członka Zarządu Gminnego. Jednak na pagochach są również jakieś znaki, ale nie stosowano w OSP na pagonach gwiazdek lub innych stopni jedynie w PSP. Wygląda tak jakby pomiszano mundur PSP z OSP. Odznaczenia na prawej stronie to Wzorowy Strażak i za wysługę lat. Zdjęcie jest trochę niewyraźne i trudno rozróżnić medale ale jest tam również medal za Zasługi dla Pożarnictwa oraz za zasługi dla Obronności.
Jeszcze pod medalami z lewej strony jest odznaka albo dowódcy sekcji lub naczelnika lub komendanta gminnego. Wszystko zależy jaki znaczek lub litera znajdują się na odznace.
I jak wiesz już jak bardzo zasłużony dla polskiej straży pożarnej był Twój dziadek?
Masz w domu zalegające puste tonery które tylko zajmują miejsce - nie wiesz co z nimi zrobić. Możesz na tym jeszcze zarobić - skup pustych tonerow pozbędziesz się tego co ci nie potrzebne a do tego wpadnie trochę kaski.
No mam taką nadzieję. Miło by było jakby się pochwalił.
Masz w domu zalegające puste tonery które tylko zajmują miejsce - nie wiesz co z nimi zrobić. Możesz na tym jeszcze zarobić - skup pustych tonerow pozbędziesz się tego co ci nie potrzebne a do tego wpadnie trochę kaski.