Czy można być w dwóch jednostkach OSP???
-
Topic author - Posty: 1
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): OSP Górki Wielkie
- Status: Offline
Czy można być w dwóch jednostkach OSP???
Witam druhów. Chciałbym się dowiedzieć czy możliwe jest członkostwo w dwóch jednostkach OSP? Jak to wygląda od strony prawnej? Z góry dzięki za odpowiedzi.
Re: Czy można być w dwóch jednostkach OSP???
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
moim zdaniem tak w jednej pełnić funkcję sekretarza a w drugiej skarbnika
Witam.
Jeżeli chodzi o przynależność do stowarzyszeń, to każdy ma prawo należeć do tego, które go interesuje. Jednak OSP jest specyficzną organizacją. Jeżeli znajdzie się kilku chętnych do przynależności w kilku OSP, to statystyka będzie zafałszowana. Jak Gmina czy Powiat wykażą ilu mają członków? Każda OSP przedstawia sprawozdania i podaje ilość członków. Jeżeli w Gminie będzie kilku takich ratowników, to w rzeczywistości dane o ilości strażaków są nieprawdziwe. Moim zdaniem strażak powinien należeć tylko do jednej OSP.
Jeżeli chodzi o przynależność do stowarzyszeń, to każdy ma prawo należeć do tego, które go interesuje. Jednak OSP jest specyficzną organizacją. Jeżeli znajdzie się kilku chętnych do przynależności w kilku OSP, to statystyka będzie zafałszowana. Jak Gmina czy Powiat wykażą ilu mają członków? Każda OSP przedstawia sprawozdania i podaje ilość członków. Jeżeli w Gminie będzie kilku takich ratowników, to w rzeczywistości dane o ilości strażaków są nieprawdziwe. Moim zdaniem strażak powinien należeć tylko do jednej OSP.
Ja jestem naczelnikiem naszej jednostki ale pracuje w miejscowości oddalonej od mojej o 12km. Tymczasem "za płotem" mojego zakładu pracy jest OSP. Należe do niej ponieważ w razie alarmu w czasie godzin pracy jestem "na miejscu". Mam tylko wystawione przez wójta zaświadczenie że mogę prowadzić pojazd uprzywilejowany. Dokumenty takie jak badania i świadectwa w oryginale mam w swojej jednostce druga OSP ma moje kopie.
Musi jeszcze Naczelnik danej jednostki zgłosić ten fakt w Powiatowy Stanowisku Kierowania.
Jest to potrzebne ponieważ po akcji musisz zgłosic kto w niej uczestniczył.
pozdrawiam Naczelnik
Musi jeszcze Naczelnik danej jednostki zgłosić ten fakt w Powiatowy Stanowisku Kierowania.
Jest to potrzebne ponieważ po akcji musisz zgłosic kto w niej uczestniczył.
pozdrawiam Naczelnik
Wszystko ładnie wygląda jeżeli nic się nie dzieje. A co w przypadku, gdy na danym terenie będzie kilkunastu takich strażaków i nastąpi np. powódź lub inny kataklizm. Gmina będzie liczyła na dużą ilość ratowników do likwidacji zagrożenia, bo ma w statystykach wykazanych konkretną ilość przeszkolonych ratowników. Ilu jest jeszcze w kraju takich strażaków, którzy należą do więcej niż jednej OSP? Wiele razy czytamy ilu to jest strażaków ochotników, a jak to wygląda naprawdę widać przy większych akcjach. Moim zdaniem tak naprawdę w całym kraju jest na pewno o wiele mniej strażaków niż jest to podawane w prasie lub innych statystykach. Pozdrawiam.
Zgadzam się w 100 %.kronikarz pisze:Wszystko ładnie wygląda jeżeli nic się nie dzieje. A co w przypadku, gdy na danym terenie będzie kilkunastu takich strażaków i nastąpi np. powódź lub inny kataklizm. Gmina będzie liczyła na dużą ilość ratowników do likwidacji zagrożenia, bo ma w statystykach wykazanych konkretną ilość przeszkolonych ratowników. Ilu jest jeszcze w kraju takich strażaków, którzy należą do więcej niż jednej OSP? Wiele razy czytamy ilu to jest strażaków ochotników, a jak to wygląda naprawdę widać przy większych akcjach. Moim zdaniem tak naprawdę w całym kraju jest na pewno o wiele mniej strażaków niż jest to podawane w prasie lub innych statystykach. Pozdrawiam.
-
- OSP (gm., woj.): Biadki GM kROTOSZYN WOJ WIELKOPOLSKIE
- Status: Offline
MOim zdaniem mozna nalezec do 2 jednostek. Jak zwylke biurokracja kaplikuje prace strazaka. Wystarczyło by w tych statystykach dodac jedno pytanie: "do ilu jednostek nalezysz" to wtedy te statystyki nie beda zakłamane. Pozdrawiam
"Chociażbym chodził ciemną doliną,
zła się nie ulęknę,
bo Ty jesteś ze mną."
Psalm23
zła się nie ulęknę,
bo Ty jesteś ze mną."
Psalm23
W OSP nie chodzi tylko o statysytkę, ale o ludzi. OSP to nie jakiś tam Fan Club lecz organizacja niosąca pomoc. Dam przykład jeżeli na danym terenie w każdej OSP znajdzie się 3 strażaków, którzy należą do kilku OSP, a zdarzy się powódź lub inny kataklizm i będzie potrzeba zaangażowania dużej ilości strażaków to może się okazać, że licząc na 400 ochotników będziemy mieli tylko 250. Właśnie o konkretną osobę chodzi. Każdy przeszkolony strażak jest na wagę złota w takim czasie. A co do wyjazdu. To na kogo mają czekać po ogłoszeniu alarmu w OSP jak nie wiedzą kto gdzie się stawi. Jeżeli w danej OSP jest strażak, który należy również do innej OSP to tak naprawdę każda z tych OSP ma o jednego strażaka mniej i nie będą na niego czekać. W takich strukturach jak OSP nie ma czasu na sentymenty i upodobania. Tu się liczy każdy przeszkolony człowiek i czas. Życzę powodzenia tym OSP, które mają takich strażaków i oby nie mieli większych kataklizmów, które coraz częściej nawiedzają nasz kraj.