Badania w OSP
-
Topic author - Posty: 71
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Badania w OSP
Jak jest u was z pierwszymi badaniami dla członków OSP. Zgodnie z nowymi wytycznymi nowy członek OSP musi przejść badanie psychologiczne. Chciałbym poznać wasze opinie na ten temat. Jakie koszty ponosicie z tego tytułu lub wasze gminy. Jak sądzicie, czy takie badanie zwiększy profesjonalizm w OSP?
PZDR
PZDR
Re: Badania w OSP
A co to za wytyczne? Po za tym wytyczne nie są podstawą prawną.
U mnie gmina ponosi pełne koszty badań lekarskich, nie ma z tego tytułu problemów.
U mnie gmina ponosi pełne koszty badań lekarskich, nie ma z tego tytułu problemów.
-
- OSP (gm., woj.): Kębłowo(gm.Wolsztyn, woj. wielkopolskie)
Kwestie badań reguluje rozporządzenie, a nie wytyczne. Treść rozporządzenia można pobrać z internetu http://zosprp.pl/?q=content/informacja- ... zych-straz . Koszt pierwszego badania w naszej gminie wynosi 170 zł, chyba że ktoś musi mieć dodatkowe badania ale o tym decyduje lekarz medycyny pracy. W rozporządzeniu podane są badania lekarskie i badania pomocnicze. O konieczności zastosowania badania pomocniczego decyduje lekarz i nigdzie nie jest napisane, ze wszyscy strażacy muszą przejść np. badanie psychologiczne. Natomiast przy pierwszym badaniu wszyscy przechodzą konsultacje okulistyczną, laryngologiczną i neurologiczną. Całość tego badania kosztuje nas 170 zł/osobę
-
Topic author - Posty: 71
Moja wina
. Nie chodzi oczywiście o wytyczne, a rozporządzenie dotyczące badań lekarskich członków ochotniczych straży pożarnych, zostało ono opublikowane w Dzienniku Ustaw Nr 210, poz. 1627 z 2009 r. i obowiązuje od dnia 11 grudnia 2009 r.
Informacja o rozporządzeniu znajduje się na stronach Zarządu ZOSPRP, w załączniku znajduje się treść rozporządzenia wraz z tabelką jakie badania i kiedy.
zosprp.pl/?q=content/informacja-w-sprawie
U nas badania odbywają się zgodnie z tym rozporządzeniem. Z tym, że badanie psychologiczne z rubryki pomocnicze, wprowadzono jako obowiązkowe.

Informacja o rozporządzeniu znajduje się na stronach Zarządu ZOSPRP, w załączniku znajduje się treść rozporządzenia wraz z tabelką jakie badania i kiedy.
zosprp.pl/?q=content/informacja-w-sprawie
U nas badania odbywają się zgodnie z tym rozporządzeniem. Z tym, że badanie psychologiczne z rubryki pomocnicze, wprowadzono jako obowiązkowe.
-
Witam. Wiecie może czy po badaniu u psychologa dostaje się osobne zaświadczenie, niż to co wydaje lekarz medycyny pracy?? czy poprostu lekarz wystawiający nam zaświadczenie bierze pod uwagę tylko to zaświadczenie od psychologa?? Idąc teraz na kurs również muszę zrobić badania psychologiczne i wstępne badania dla członków OSP. I mam jeszcze jedno pytanie czy takie wstępne badania różnią się zaświadczeniem lub badaniami jakie musi wykonać członek OSP który miał juz takie badania?? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
"STRAŻAKIEM się jest, a nie bywa..."
-
- OSP (gm., woj.): OSP Posada Zarszyńska
- Kontakt:
strażaczka12 pisze:Witam. Wiecie może czy po badaniu u psychologa dostaje się osobne zaświadczenie, niż to co wydaje lekarz medycyny pracy?? czy poprostu lekarz wystawiający nam zaświadczenie bierze pod uwagę tylko to zaświadczenie od psychologa?? Idąc teraz na kurs również muszę zrobić badania psychologiczne i wstępne badania dla członków OSP. I mam jeszcze jedno pytanie czy takie wstępne badania różnią się zaświadczeniem lub badaniami jakie musi wykonać członek OSP który miał juz takie badania?? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Po badaniu u psychologa dostajesz oddzielny kwit.
U lekarza medycyny pracy dostajesz oddzielny kwit.
Badania dla zwykłych członków jotu nie upoważniają do kierowania samochodem, muszą zrobić badania żeby im lekarz napisał że mogą jeździć uprzywilejowanym.
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek
Pytanie mam odnośnie wieku badanego czy może nie być osobą pełnoletnią ? pytam bo są u nas osoby co lada chwila będą miały 18 lat , żeby potem móc przystapić do kursu w OSP muszą być po badaniach , a badania organizowane są niestety co 3 lata u nas .
-
pewnie że można 

poczytaj sobie kolego , trzeba mie badanie 18 lat i do tego ubezpieczeniemichcio1521 pisze:pewnie że można

Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż
nie ma czegoś takiego co 3 latawujo2010 pisze:Pytanie mam odnośnie wieku badanego czy może nie być osobą pełnoletnią ? pytam bo są u nas osoby co lada chwila będą miały 18 lat , żeby potem móc przystapić do kursu w OSP muszą być po badaniach , a badania organizowane są niestety co 3 lata u nas .

Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż
-
Kilka lat temu jak jeszcze nie miałem ukończone 18 lat to zostałem zapisany na badania bo były u nas przez urząd organizowane badania dla wszystkich druhów a że wiedziałem że będę uczęszczał na szkolenie to nie było problemu ale widocznie co gmina to obyczaj więc najlepiej jak sam zapytasz
A jeszcze jedno jak u nas w tym roku robili szkolenia na jedynkę i była osoba która przystąpiła do kursu nie mając ukończone 18 lat warunkiem jednak było to że posiada aktualne badania lekarskie a w dniu egzaminu będzie już miała ukończone 18
Podobnie to wygląda jak sprawa z prawo jazdy do kursu możesz przystąpić 3 miesiące przed osiemnastką a na egzamin już musisz mieć dowód 

Dziękuje za odpowiedzi