Wybory do zarządu OSP.
-
Topic author - Posty: 6
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Wolin, Zachodnio-Pomorskie
- Status: Offline
Wybory do zarządu OSP.
Witam!
Interesuje mnie pytanie, czy osoby należące do MDP mogą brać udział w głosowaniu do zarządu OSP?
Liczę na szybką odpowiedź!!
Interesuje mnie pytanie, czy osoby należące do MDP mogą brać udział w głosowaniu do zarządu OSP?
Liczę na szybką odpowiedź!!
-
Re: Wybory do zarządu OSP.
Tak ale muszą mieć ukończone 16Lat
-
A mógłbym poprosić jakiś artykuł na ten temat?
-
Powinieneś mieć to w statucie swojej jednostki przeczytaj go i będziesz wiedział lub poszukaj na forum myślisz że jak obie się niechce o ktoś inny za ciebie będzie robił każdy patrzy tu żeby ktoś za niego znalazł to oile dobrze pamiętam będzie na forum w wątku MDP
-
Szukałem, ale nie znalazłem na temat tego, że muszę mieć ukończone 16 lat. Jest jedynie wzmianka, że członkowie MDP mogą brać udział w głosowaniu jedynie do zarządu MDP.
-
http://zosprp.pl/files/regulaminy/49-9-2008.pdf
to jest ten artykuł.
Zaznaczone jest co do czlonków MDP w punkcie 4, podpunkcie C i D, że mają ów członkowie prawo do wybierania i być wybieranym do zarządu MDP, mogą być wybierani do zarządu OSP jeżeli mają ukończone 16lat. Ale już nie ma wzmianki, że mogą wybierać do zarządu OSP.
Źle to interpretuje? Jest to ważne, dlatego chcę aby wszystko było jasne:)
to jest ten artykuł.
Zaznaczone jest co do czlonków MDP w punkcie 4, podpunkcie C i D, że mają ów członkowie prawo do wybierania i być wybieranym do zarządu MDP, mogą być wybierani do zarządu OSP jeżeli mają ukończone 16lat. Ale już nie ma wzmianki, że mogą wybierać do zarządu OSP.

Źle to interpretuje? Jest to ważne, dlatego chcę aby wszystko było jasne:)
-
- OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
- Kontakt:
Identyczny temat:
http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.php?f=16&t=3322
http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.php?f=16&t=3322
Wzorcowy statut OSP
Rozdział 3 § 10 p.2 Członkom młodzieżowych drużyn pożarniczych w wieku od 16 do 18 lat przysługuje bierne i czynne prawo wyborcze.
Starszy sikawkowy
-
Mógłbym poprosić link do tego artykułu który podałeś? Właśnie o to mi chodzi, jest to najbardziej trafne.
-
- OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
- Kontakt:
To nie jest artykuł, tylko statut. Każda OSP ma swój. Sprawdź u siebie (punkty i paragraf masz). A wzorcowy znajdziesz na stronie ZOSP RP.
Starszy sikawkowy
Druh SELIGOW ma rację, poproś o statut swojej OSP zarejestrowany w KRS ( nie żaden inny) i przeanalizuj go dokładnie a znajdziesz tam wszystko.
-
- OSP (gm., woj.): ochotnicza straż pożarna puńsk
Witam.Mam pytanie, czy ktoś może wie czy można wybrać na naczelnika kierowcę OSP???
Pytam ponieważ słyszałem od starszych kolegów emerytów że kiedyś kierowca OSP nie mógł być wybrany jednocześnie na naczelnika.
Szukałem w statucie i nie znalazłem nic co by stwierdziło że można jak zarówno i nie można.
Pytam ponieważ słyszałem od starszych kolegów emerytów że kiedyś kierowca OSP nie mógł być wybrany jednocześnie na naczelnika.
Szukałem w statucie i nie znalazłem nic co by stwierdziło że można jak zarówno i nie można.
Oczywiście, że można. Od kiedy pamiętam u nas zawsze tak było i jest. I nie tylko u nas bo również we wszystkich jednostkach w gminie. Naczelnik jest jednocześnie kierowcą choć nie zawsze. Przede wszystkim jest naczelnikiem. Jeżeli akurat jest dostępny inny kierowca to naczelnik zajmuje się dowodzeniem a kierownice oddaje komuś innemu ale jeżeli nie ma to jedzie naczelnik tylko wtedy dowodzenie przekazuje komuś innemu kto posiada do tego kwalifikacje.
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!