Umowa kupna -sprzedaży. Kto podpisuje?

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
yeti25
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Umowa kupna -sprzedaży. Kto podpisuje?

Post autor: yeti25 »

Witam druhów ja mam pytanie czy kupując samochód do straży z innej jednostki na umowe kupno sprzedaż do podpisania takowej umowy musi być prezes jednostki czy wystarczy naczelnik za odp z góry dzięki
Awatar użytkownika

Artur
OSP (gm., woj.): Stary Brus, lubelskie
Kontakt:

Re: umowa

Post autor: Artur »

Nie wiem jak macie w statucie swojej OSP ale u nas jest zapis "Umowy, pełnomocnictwa i dokumenty finansowe podpisuje w imieniu OSP prezes lub wiceprezes i skarbnik." lepiej to sprawdzić przed podpisaniem umowy
Komendant Gminny, Sekretarz Zarządu Powiatowego ZOSP RP
Zapraszam na: http://www.stary-brus.osp.org.pl/ i http://osp-starybrus.blog.onet.pl/

olka19831

Post autor: olka19831 »

u nas tez tez tak jest, postępujcie zgodnie ze statutem.
Awatar użytkownika

czester0

Post autor: czester0 »

Zawsze muszą być 2 osoby z których jedną jest zawsze Skabnik , Prezes lub Wice Prezes.

ospglinik
OSP (gm., woj.): glinik,podkarpackie

Post autor: ospglinik »

czester0 pisze:Zawsze muszą być 2 osoby z których jedną jest zawsze Skabnik , Prezes lub Wice Prezes.
pytanie kto jest bezpośrednim kupującym osp czy gmina bo jak osp to tak jak czester napisał że muszą być dwie osoby :)

xvxvyv

Re: Umowa kupna -sprzedaży. Kto podpisuje?

Post autor: xvxvyv »

Witam Druhów.Mam pytanie czy jest jakaś podstawa prawna że to mają być 2 osoby.Mamy pozew do sądu gdyż umowę kupna podpisał sam prezes bez wiedzy i zgody zarządu,nie uregulował należności rachunek firma przysłała dla OSP w uzasadnieniu twierdząc że prezes zarządu OSP był uprawniony do reprezentacji i mógł zawrzeć umowę.
Awatar użytkownika

czester0

Czasem swoimi pytaniami mnie zaskakujecie. Każdy z nas ma statut w którym pisze kto podpisuje umowy i zobowiązania. Dodatkowo każda OSP ma KRS i w każdej chwili można sprawdzić czy jest wpis zgodny ze statutem. XVXVYV masz rację , że Prezes reprezentuje OSP ale nie ma uprawnień do podpisywania umów , chyba , że sam zmienił zapis Statutu oraz KRS. Jeżeli chcesz wiedzieć to przyślij mi nr. KRS , a ja odpiszę jaki jest wasz wpis.

xvxvyv

Post autor: xvxvyv »

czester0 pisze:Czasem swoimi pytaniami mnie zaskakujecie. Każdy z nas ma statut w którym pisze kto podpisuje umowy i zobowiązania. Dodatkowo każda OSP ma KRS i w każdej chwili można sprawdzić czy jest wpis zgodny ze statutem. XVXVYV masz rację , że Prezes reprezentuje OSP ale nie ma uprawnień do podpisywania umów , chyba , że sam zmienił zapis Statutu oraz KRS. Jeżeli chcesz wiedzieć to przyślij mi nr. KRS , a ja odpiszę jaki jest wasz wpis.
Wpis w KRS to=PREZES LUB WICEPREZES I SKARBNIK PODPISUJĄ W IMIENIU OSP UMOWY,AKTY ORAZ PEŁNOMOCNICTWA I DOKUMENTY FINANSOWE =
Awatar użytkownika

czester0

Więc jeżeli podpisał umowę sam Prezes - jest ona nie ważna.

omar
OSP (gm., woj.): Turkowy gm. Perzów woj wielkopolskie

Post autor: omar »

Panowie,
jeśli statut mówi, że umowy podpisuje prezes LUB wiceprezes i skarbnik, to po prostu oznacza iż sam prezes ma OCZYWISTE prawo do podpisywania zobowiązań w imieniu OSP ale już wiceprezes samodzielnie nie może tego zrobić - musi uzyskać również podpis skarbnika.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

maro_71
OSP (gm., woj.): gm. Golina woj.wielkopolskie
Kontakt:

Post autor: maro_71 »

czester0 pisze:Zawsze muszą być 2 osoby z których jedną jest zawsze Skabnik , Prezes lub Wice Prezes.
No i mamy fajny temat. A sprawa jest prosta. We wzorcowym statucie teraz jest:"Umowy, pełnomocnictwa i dokumenty finansowe podpisuje w imieniu OSP prezes lub wiceprezes i skarbnik" kiedyś było: "Umowy, akty oraz pełnomocnictwa i dokumenty finansowe podpisują w imieniu OSP prezes lub wiceprezes i skarbnik."

Część OSP umowy podpisują (liczba mnoga) dwie osoby ale część OSP :lol: podpisuje SAM Prezes lub dwóch członków - wiceprezes i skarbnik.

PS. Część OSP w statucie ma jeszcze inaczej. :roll:
Pozdrawiam:
Komendant Gminny ZOSP RP
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat