Witam
Mam pytanie Prezes Zarządu Oddzaiłu Gminnego złożył rezygnację, czy teraz nowego prezesa wybiera sie spośród zarządu czy zwołuje się walne zebranie.
rezygnacja Prezesa Zarządu Oddziału Gminnego Związku OSP RP
-
Topic author - Posty: 3
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Re: rezygnacja Prezesa Zarządu Oddziału Gminnego Związku OSP
Walne zebranie zgodnie z paragrafem 60 pkt 3 statutu zatwierdza skład zarządu gminnego.
Prezesa zgodnie z paragrafem 63 pkt 1 statutu wybiera z spośród siebie zarząd gminny.
W rozpatrywanym przypadku należałoby na zarządzie gminnym przyjąć rezygnację dotychczasowego prezesa i wybrać nowego. Oczywiście prezesa dotychczasowy staje się wtedy zwykłym członkiem zarządu gminnego. Gorzej gdyby chciał odejść całkiem z zarządu gminnego. Odejście całkowite powoduje wakat. Oczywiście wybieramy na jego miejsce nowego prezesa. W tej sytuacji ja bym proponował nie powoływać nikogo nowego do zarządu ze względu na to aby nie trzeba było zwoływać walnego. Ale może ktoś ma inny pomysł lub już jakieś doświadczenie w tej materii.
Prezesa zgodnie z paragrafem 63 pkt 1 statutu wybiera z spośród siebie zarząd gminny.
W rozpatrywanym przypadku należałoby na zarządzie gminnym przyjąć rezygnację dotychczasowego prezesa i wybrać nowego. Oczywiście prezesa dotychczasowy staje się wtedy zwykłym członkiem zarządu gminnego. Gorzej gdyby chciał odejść całkiem z zarządu gminnego. Odejście całkowite powoduje wakat. Oczywiście wybieramy na jego miejsce nowego prezesa. W tej sytuacji ja bym proponował nie powoływać nikogo nowego do zarządu ze względu na to aby nie trzeba było zwoływać walnego. Ale może ktoś ma inny pomysł lub już jakieś doświadczenie w tej materii.
Re: rezygnacja Prezesa Zarządu Oddziału Gminnego Związku OSP
Moim zdaniem Prezesa wybiera się z członków wybranego już zarządu powiatowego,gminnego itd.