JOT a KSRG Jakie korzyści
-
Topic author - Posty: 13
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Osp rościszewo woj Mazowickie
- Status: Offline
JOT a KSRG Jakie korzyści
Witam.
Na samym poczatku chcial bym powiedzieć ze skakałem po róznych stronkach szukałem , ale nic nie znalazłem co by mnie zadowolilo .Jak było to w jezyku nie zrozumiałem dla mnie. Otóż chcemy wprowadzic w najbliższym czasie JOT (wiem że to obowiazek każdej osp i bedzie to musiało byc wprowadzone)ale powiedzcie mi jaka jest teraz wasza sytuacja wprowadzenia Jot-u czy dostajecie wiecej sprzetu wiecej macie działan szkolen jakaie macie z tego korzyści . Wogóle chodzi mi o to zeby ktos powiedzial swoim jezykiem nie jakimis uchwalami bo to mam , wyszukalem , jaka jest róznica miedzy Jotem a KSRG wszystkie plusy lub minusy z gory dziekuje.
Do admina jeśli zły dział wybrałem prosze o przeniesienie
Na samym poczatku chcial bym powiedzieć ze skakałem po róznych stronkach szukałem , ale nic nie znalazłem co by mnie zadowolilo .Jak było to w jezyku nie zrozumiałem dla mnie. Otóż chcemy wprowadzic w najbliższym czasie JOT (wiem że to obowiazek każdej osp i bedzie to musiało byc wprowadzone)ale powiedzcie mi jaka jest teraz wasza sytuacja wprowadzenia Jot-u czy dostajecie wiecej sprzetu wiecej macie działan szkolen jakaie macie z tego korzyści . Wogóle chodzi mi o to zeby ktos powiedzial swoim jezykiem nie jakimis uchwalami bo to mam , wyszukalem , jaka jest róznica miedzy Jotem a KSRG wszystkie plusy lub minusy z gory dziekuje.
Do admina jeśli zły dział wybrałem prosze o przeniesienie
-
- OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
- Kontakt:
Re: JOT a KSRG Jakie korzyści
Z wprowadzeniem JOT-u jest jak z płaceniem abonamentu Radio/TV: niby każdy musi... Ale jak uchwalicie JOT to nic się nie zmieni jeżeli chodzi o sprzęt. KSRG to inna bajka, ale o wpisaniu do systemu to można by książkę napisać... Ale wtedy o sprzęt łatwiej... A tak prościej, aby dostać się do systemu to musisz mieć na stanie 2 auta gba/gcba uzbrojone czasami lepiej niż w PSP i spełniać mnóstwo innych norm...
Starszy sikawkowy
Podłączam się też do pytania. Moja jednostka jest w KSRG ale nie mamy wprowadzonego JOTu. Szczerze sam się zastanawiam dlaczego ale ja nie rządzę i to nie moja działka, a chciałbym się dowiedzieć co i jak, aby podsunąć w razie czego zarządowi taką propozycje. I jeszcze małe sprostowanie dotyczące KSRG jednostka nie musi wcale posiadać 2 samochodów wg obecnych wytycznych wystarczy jeden samochód GBARt czyli średni z funkcją ratownictwa technicznego.
-
- OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
- Kontakt:
Sorry, mam nieaktualne informacjeacidapple pisze:I jeszcze małe sprostowanie dotyczące KSRG jednostka nie musi wcale posiadać 2 samochodów wg obecnych wytycznych wystarczy jeden samochód GBARt czyli średni z funkcją ratownictwa technicznego.

Starszy sikawkowy
-
Powołanie JOT to obowiązek każdej OSP. Sprzętu od tego nie przybędzie ale dzięki temu wiadomo co komu brakuje. Dziwie się kolego "acidapple" że wasza jednostka jest w KSRG a niema powołanego JOT. Coś tam u was nie tak.
Ale żadnego środka przymusu nie ma, dlatego to raczej martwe prawo. A jak nie powołasz, to co? W dyby Cię raczej nie wsadząslawek.998 pisze:Powołanie JOT to obowiązek każdej OSP.

-
W dyby cię nie wsadzą ale świadczy to o jednostce. W KRS też nie musisz się zarejestrować a spróbuj niezarejestrowany wystąpić o dotacje na sprzęt. Powołać JOT oczywiście nie trzeba o ile jednostka nie bierze udziału w akcjach a działa tam tylko np. orkiestra.
Nie porównuj KRS do JOT. Bez KRS w ogóle nie istniejesz jako organizacja. A co do akcji to o ile dobrze pamiętam do udziału potrzebne jest ubezpieczenie, kurs podstawowy i badania. Generalnie o JOT dowiedziałem się z forum, a w OSP czynnie działam od 16 lat, mam kurs podstawowy, aktualne badania, uczestniczę w akcjach i nikt nie robi problemów...
-
Kolego Druh84 poczytaj sobie troche na temat JOT na stronie ZG, regulaminy , kategoryzacje, wytyczne itp. może wtedy zmienisz zdanie.W naszym powiecie niema jednostki która jeżdzi do akcji bez powołanego JOT. Z tego co pamiętam JOT należało powołać do 2007 czy 9 roku. Znam jednostki bez KRS i istnieją bez powołania JOT też , ale ktoś to wymyślił i trzeba spełniać te warunki.
Druh84. Można mieć różne zdania co do JOTu. Potrzebne, niepotrzebne. Przydają się, nieprzydają. Ile OSP tyle może być zdań. A każdy ma prawo do swego zdania.
Ja to oceniam pod innym wzgledem. Tworzenie JOT wynika z przepisów ustanowionych przez Związek. Można sie z nimi zgadzać lub nie. Każdego wolna wola. Ale skoro już należymy do związku, i to dobrowolnie, to chociaż przestrzegajmy uchwał związkowych. A jak nie chcemy przestrzegać to dajmy sobie spokój ze Zwiazkiem i się z niego wypiszmy. Chcielibyśmy czerpać korzyści z bycia w Zwiazku ale jak już mamy coś zrobić to już zaczyna być problem.
To takie typowo polskie. Mamy pretensje do państwa o wiele rzeczy bo uważamy że nam sie należy. Ale jak państwo postawi znak ograniczenie do 70 na jezdni, auważamy że to nas nie obowiązuje ja pojadę setką.
Ja to oceniam pod innym wzgledem. Tworzenie JOT wynika z przepisów ustanowionych przez Związek. Można sie z nimi zgadzać lub nie. Każdego wolna wola. Ale skoro już należymy do związku, i to dobrowolnie, to chociaż przestrzegajmy uchwał związkowych. A jak nie chcemy przestrzegać to dajmy sobie spokój ze Zwiazkiem i się z niego wypiszmy. Chcielibyśmy czerpać korzyści z bycia w Zwiazku ale jak już mamy coś zrobić to już zaczyna być problem.
To takie typowo polskie. Mamy pretensje do państwa o wiele rzeczy bo uważamy że nam sie należy. Ale jak państwo postawi znak ograniczenie do 70 na jezdni, auważamy że to nas nie obowiązuje ja pojadę setką.
Czytałem dzisiaj te wytyczne. Według wytycznych powinienem mieć na Starze: 4 aparaty powietrzne, 2x TurboJet, Rozpieracz hydrauliczny+pompa+nożyce, piłę do betonu i stali, pilarkę do drewna, 3x radiotelefon przenośny, agregat prądotwórczy, itd. To że komuś na górze się nudzi i wymyśla idJOTyczne przepisy, to nie moja wina. Ja rozumiem JRG w PSP, ale powoływać coś podobnego w OSP w postaci JOT to głupota. Dochodzi tylko kolejny papierek, który w niczym nie pomaga.
Podaj mi chociaż jedną wymierną zaletę powołania JOT-u...slawek.998 pisze:ale ktoś to wymyślił i trzeba spełniać te warunki
-
Obowiązek to nie zaleta lecz konieczność.
Już podaję. Na swoim przykładzie.
W OSP mam 44 członków. Ustaliliśmy, w porozumieniu z gminą że mamy w JOT tylko 23 członków. Dlaczego tyle? Wyszło to z ilości posiadanego sprzętu i z jakiegoś doświadczenia, że w sumie do działań jeździ tylko podobna liczba ludzi. Z braku unormowań prawnych dotyczących OSP przyjeliśmy za normy uchwały zwiazkowe. I teraz co to nam dało. Zawężenie liczby członkó JOT spowodowało, że:
1. Każdy strażak ma swoje umundurowanie od stóp do głów.
2. Każdy ma swoją indywidualną maskę ODO.
3. Jest konkurecja wśród członków OSP. Chcesz być w JOT to się wykaż innymi rzeczami. Członkowstwo w JOT nie należy sie za sam fakt bycia w OSP. Trzeba na niego zasłużyć.
4. Wytyczne dostosowaliśmy do własnych potrzeb. Bo jak sam zauważyłeś są to tylko wytyczne (uchwała zwiazkowa w sprawie JOT nie jest wytycznym). WIec każdy JOT w naszych OSP jest wyposażany zgodnie z tym jakie są potrzeby operacyjne.
5. Ten papierek jak to określiłeś powoduje że mamy regulamin JOT. A on określa obowiązk i hierarchię. A to powoduje , że każdy zna swoje miejsce w szeregu. Próby wyłamywania się ppowodują - patrz punkt 3.
Oczywiscie nie od razu kraków zbudowano i nie od razu otrzymaliśmy wszystko. Ale powoli sukcesywnie dochodzimy do założonych stanó wyposażenia.
U mnie JOT sie sprawdził i będę ten pomysł chwalił.
I jak pisałem wcześniej, zawsze przecież możecie wyjść z Związku. W końcu to wolny kraj.
W OSP mam 44 członków. Ustaliliśmy, w porozumieniu z gminą że mamy w JOT tylko 23 członków. Dlaczego tyle? Wyszło to z ilości posiadanego sprzętu i z jakiegoś doświadczenia, że w sumie do działań jeździ tylko podobna liczba ludzi. Z braku unormowań prawnych dotyczących OSP przyjeliśmy za normy uchwały zwiazkowe. I teraz co to nam dało. Zawężenie liczby członkó JOT spowodowało, że:
1. Każdy strażak ma swoje umundurowanie od stóp do głów.
2. Każdy ma swoją indywidualną maskę ODO.
3. Jest konkurecja wśród członków OSP. Chcesz być w JOT to się wykaż innymi rzeczami. Członkowstwo w JOT nie należy sie za sam fakt bycia w OSP. Trzeba na niego zasłużyć.
4. Wytyczne dostosowaliśmy do własnych potrzeb. Bo jak sam zauważyłeś są to tylko wytyczne (uchwała zwiazkowa w sprawie JOT nie jest wytycznym). WIec każdy JOT w naszych OSP jest wyposażany zgodnie z tym jakie są potrzeby operacyjne.
5. Ten papierek jak to określiłeś powoduje że mamy regulamin JOT. A on określa obowiązk i hierarchię. A to powoduje , że każdy zna swoje miejsce w szeregu. Próby wyłamywania się ppowodują - patrz punkt 3.
Oczywiscie nie od razu kraków zbudowano i nie od razu otrzymaliśmy wszystko. Ale powoli sukcesywnie dochodzimy do założonych stanó wyposażenia.
U mnie JOT sie sprawdził i będę ten pomysł chwalił.
I jak pisałem wcześniej, zawsze przecież możecie wyjść z Związku. W końcu to wolny kraj.
My też normalnie jeździmy na akcje i ludzie są przeszkoleni, wszyscy co biorą czynny udział, mamy wyposażenie itd. ale nie słyszałem żebyśmy byli w JOTcie. Mógłby ktoś podsunąć mi ustawę, która mówi że jako jednostka w KSRG mamy obowiązek powołać JOT?
W porządku panie KWAS tylko że:
U nas przeszkolonych, z badaniami jest 16 chłopaków na 18 (to się uzupełni) czyli każdy może wyjechać, z tym, że mamy 1 auto STAR i umundurowanie "od stóp do głów" dla 6 ratowników. O własnych na razie można pomarzyć.
A jak Ci każą remizę na różowo pomalować (ot tak, żeby było jednakowo w całym kraju. A różowo? Bo żonie ministra się podoba) to też przemalujesz?
Do acidapple: Jest jakaś uchwała ZG czy coś, ale żadnego środka przymusu nie ma i nie mogą Cię zmusić do tworzenia JOTów.
A tak na marginesie to JOT powołuje się na zebraniu zarządu jednostki, czyli możemy sobie powołać takie cudo, wpisać tam wszystkich chłopaków i tyle. Uchwała nie mówi chyba nic o zgłaszaniu tego gdziekolwiek??
U nas przeszkolonych, z badaniami jest 16 chłopaków na 18 (to się uzupełni) czyli każdy może wyjechać, z tym, że mamy 1 auto STAR i umundurowanie "od stóp do głów" dla 6 ratowników. O własnych na razie można pomarzyć.
Ale u nas nie jest Białoruś tylko Polska i jak coś mi się nie podoba to o tym mówie.slawek.998 pisze:Obowiązek to nie zaleta lecz konieczność.
A jak Ci każą remizę na różowo pomalować (ot tak, żeby było jednakowo w całym kraju. A różowo? Bo żonie ministra się podoba) to też przemalujesz?
Do acidapple: Jest jakaś uchwała ZG czy coś, ale żadnego środka przymusu nie ma i nie mogą Cię zmusić do tworzenia JOTów.
A tak na marginesie to JOT powołuje się na zebraniu zarządu jednostki, czyli możemy sobie powołać takie cudo, wpisać tam wszystkich chłopaków i tyle. Uchwała nie mówi chyba nic o zgłaszaniu tego gdziekolwiek??