Po pierwsze ustawa rozporządzenie czy uchwała nie mówi lecz stanowi.
Po drugie masz rację to nie Białoruś tylko Polska i jak się coś nie podoba to masz prawo mówić.
Po trzecie to rozpocząłeś wątek i napisałeś
krisu pisze:Otóż chcemy wprowadzic w najbliższym czasie JOT ....
Wiec zastanów się sam chcesz wprowadzać ten JOT czy nie bo jak na razie to z Twoich wypowiedzi wynika ze nie chcesz a wszyscy ci tutaj sugerują że masz to zrobić.
Po czwarte napisałeś
krisu pisze:Wogóle chodzi mi o to zeby ktos powiedzial swoim jezykiem nie jakimis uchwalami bo to mam , wyszukalem , jaka jest róznica miedzy Jotem a KSRG wszystkie plusy lub minusy z gory dziekuje
A jak chłopaki ci radzą na podstawie swojego doświadczenia, czyli robią to o co prosiłeś, to ty wyjeżdżasz z Białorusią.
Co do JOT to w moim powiecie jest 40 jednostek OSP i jak się orientuje, to nikt nie powołał JOT. Wszystkie uczestniczą w działaniach ratowniczych. Jak czytam o wyposażeniu jednostek i ich problemach to myślę, że ustalono zasady do powołania JOT tylko po to aby zmusić gminy do doposażenia. Na moim terenie nie ma problemów z mundurami bojowymi i ochroną osobistą strażaków. Zawsze jest jakaś rezerwa w remizie. Co do sprzętu, to jednostki posiadają to co potrzebują i jak na razie nie ma problemów. Myślę również, że wybranie odpowiednich osób do władz samorządowych pozwala na prawidłowe funkcjonowanie jednostek. Są pieniądze na sprzęt, szkolenia, imprezy i remonty. Jedynie co martwi to, to że co jakiś czas władze centralne wymyślają różne dziwne wytyczne, które pochłaniają środki finansowe, a to kursy dla kierowców, a to wymiana hełmów na inny kolor itp. Moja jednostka działa na terenie miasta gdzie jest również PSP. Sprzęt otrzymujemy jako ostatni bo w pierwszej kolejności kupuje się dla OSP na wioskach, ale mamy wszystko co potrzebujemy i jest dobrze. Współpraca z PSP układa się na wzorowym poziomie organizują szkolenia, ćwiczenia itp. To właśnie nasza PSP zgłasza chęć organizowania szkoleń i wypracowano bardzo dobry model szkolenia, który się sprawdza. Dzięki operatywności strażaków z PSP bardzo dużo strażaków OSP ukończyło kursy KPP oraz podwyższyło kwalifikacje zdobywając prawo jazdy C wszystko ze środków unijnych - został napisany projekt. Czytając wpisy na forum z jakimi borykają się strażacy w innych rejonach kraju jest mi smutno, że ktoś poświęcając swój wolny czas ma takie utrudnienia w działaniach. Życzę wytrwałości w dalszej pracy społecznej i pomyślcie przy następnych wyborach na właściwymi osobami do samorządu.
Kolego Druh84 ucz się druchu ucz bo nauka to do wiedzy klucz. Widze że na temat działalności OSP masz nikłą wiedze ale wszystko do nadrobienia. Wytrwałości a jeżeli działalność w Związku OSP ci nieodpowiada to zawsze można z niego wystąpić.
Druh84 masz racje. Zbłaźniłem sie i w ferworze dyskusji trochę mi się pomieszali autorzy wypowiedzi. Biję sie za to w pierś. Ale to z powodu tego że jak czasami czytam głupoty to mnie ponosi. Co nie znaczy że odmieniło mi się zdanie w tym temacie. Jestem z JOTem w dalszym ciągu.
Kurcze , troszkie sie tu pomieszało , ale cos tam informacji wyłapałem dziekuje za pomoc. Co do reszty wypowiedzi tak i u nas bedzie powołany Jot tylko czekamy na nowy samochód , nową rezmize i system DSP . Poprostu wstrzymywalismy sie z tym poniewarz jak juz wchodzic to byc w 1 pierwszym przedziale JOT-u a nie czwartym jak patrzylismy teraz . W koncu ktos nad tym siedzial poto zeby sprawnie nieśc pomoc a nie zeby utrudniać. Mozecie mi wytykac pisownie lub to ze chcemy byc w 1-ej kat. Jotu ale straż kochamy i chcemy nieśc pomoc ludziom sprawnie i na odpowiednim poziomie dlatego zapytałem sie o korzyści i wady JOTU . Z czystym sumieniem mówie ze Jot to dobra sprawa:) ludzie wyszkoleni wiekszy nacisk na kwalfikacje kazdy wie co ma robic . Pozdrawiam.
No to nam się temat na gorącą dyskusje szykuje...
Osobiście uważam że JOT powinien być osobistą sprawą jednostki. Chcą - wprowadzają, nie chcą - nie wprowadzają. Faktycznie głupio to trochę wygląda mieć wszystkich ludzi wyszkolonych (@druch84 wcześniej gdzieś pisał) i jeszcze z nich wybierać I co takiemu powiem? Masz badania, kurs, ale won do domu?
Ale miłościwie panujący nam jaśnie pan prezes woli budować podniebną OSP niż zająć się poważnymi sprawami.
Kolego Druh84 przepisy które nam wymyślają mamy wykonywać a powoływanie JOT to przecierz nie nasz wymysł , trzeba się dostosować. W moim przypadku nie jest tak jak myślisz ,jednostka nie jest duża , liczy 38 członków ,15 strażaków jest wytypowanych do udziału w akcjach , są ubrani od stóp do głów , przeszkoleni , ubezpieczeni , powołaliśmy JOT kat.III i się tego nie wstydzimy, chcemy wejść do KSRG. W naszej gminie jest 7 jednostek , tylko jedna w KRS ,jedna powołała JOT IV a reszta JOT III. Cały czas dążymy do zwiększenia wyposażenia i to głównie z naszych środków. Nie jest łatwo bo nikt nam nic nie daje o wszystko trzeba walczyć albo kupić z własnych funduszy. Na szczęście mamy możliwość dorobić pare zł. co roku , a ekwiwalent za udział w akcjach zaraz po jego wprowadzeniu zaczeliśmy przekazywać na potrzeby OSP. Co do zasadności wprowadzania JOT możemy polemizować , ale takie są wymogi , czy nam się to podoba czy nie.
Do mgr11 jeżeli to miało dotyczyć mojej osoby to proszę o poradę jakiej kategorii JOT powołać?
Jednostka liczy 59 członków, w tym 18 strażaków z badaniami, po przeszkoleniu podstawowym, w tym 3 naczelników, 4 dowódców, 8 ratowników medycznych, 6 kierowców z uprawnieniami(prawo jazdy BC) i każdy strażak z tych osiemnastu posiada swoje umundurowanie koszarowe (23 szt.), bojowe (18 szt.) i ochronę osobistą (hełmy, kominiarki, rękawice, buty), mamy dwa samochody lekkie: Ford - 6 osób, VW - 9 osób, w każdym radiotelefon samochodowy oraz do dyspozycji sprzęt: agregat prądotwórczy HONDA 2200 GV, agregat 1 fazowy Honda 3000, agregat prądotwórczy 3 fazowy Honda 7000, maszt oświetleniowy przenośny, przenośną rozdzielnię prądu, motopompa pływająca NIAGARA, motopompa TOHATSU M16/8, motopompa WT40X szlamowa, wentylator oddymiający Kobra H-34, radiotelefon nasobny – 10 szt, piła spalinowa do drewna STIHL – 2 szt, pilarka do betonu i stali, miernik stężenia gazu – 2 szt, kombinezon na szerszenie – 2 szt. Poza tym węże pożarnicze, prądownice, mostki przejazdowe, tłumice, pachołki drogowe z oświetleniem, szelki bezpieczeństwa, latarki halogenowe, walizka do ratownictwa PSP R-1m deska, szyny, aparat oddechowy – 4 szt. Połowa członków posiada mundury wyjściowe. Wyjazdów średnio mamy około 70 w roku, działamy w mieście gdzie jest PSP. Jeździmy do wszystkiego: pożary, powodzie, ratownictwo, owady itp. Inne jednostki w mojej gminie są jeszcze lepiej wyposażone i nie powołały JOT.
Czytałem te wytyczne o JOT (swoją drogą fajna lekturka, takiego sprzętu o którym tam piszą to chyba nawet u nas w PSP na wszystkich autach nie mają) i mam pewne pytanie do entuzjastów tego przepisu:
Czy tam jest nakaz zgłaszania wyboru JOT do gminy/powiatu/PSP/gdziekolwiek?
Ta cała kategoryzacja miałaby sens, gdyby oceniał to ktoś z zewnątrz (np. PSP)
Przepraszam panie slawek.998, ludzką rzeczą jest się mylić. A tak na marginesie, odbiegając od przepisów, to co osobiście o tych JOT-ach sądzisz?
Co sądze o JOT , pomysł byłby bardzo dobrym gdyby szły za nim pieniądze na dostosowanie się do obowiązujących wymogów , a tak mamy tylko obraz tego jak powinniśmy być wyposażeni. Po kategoriach JOT bardzo łatwo można zorientować się co dana OSP posiada za wyposażenie i w jakich działaniach może brać udział.
Czytam, czytam i nic z tych Waszych postów nie wynika. Jeżeli ktoś powołał sobie JOT to chwała mu za to a jeżeli nie powołał to jego sprawa. Ktoś kto pisze , że bez powołania JOTu nie będzie jednostka brała udziału w akcjach - pisze głupoty. Prawdę mówiąc JOT nikomu korzyści finansowych ani sprzętowych nie przynosi. Uważam , że zamysł był całkiem dobry ale nie trafiony.
Pamiętajcie , czy ktoś ma powołany JOT , jest w KSRG czy nie - to jest takim samym strażakiem ochotnikiem i tylko ochotnikiem. Odnośnie wyposażenia , wyszkolenia ,stanu osobowego , potrzeb sprzętowych każdej OSP - Zarząd Główny ma wiadomości corocznie z Raportów po każdym Walnym zebraniu. Można sobie wejść - system Osp - zalogować się i tam jest wszystko o każdej OSP i nie trzeba było do tego JOTU .