Witam druhów,
mam pytanie ostatnio na zebraniu zarządu padł pomysł na odznaczenie naszego kapelana gminnego za zasługi dla pożarnictwa.
Czy mieliście styczność już z taką sytuacją?
odznaczenie dla kapelana
-
Topic author - Posty: 27
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): skalbmierz.świętokezyskie
- Status: Offline
Re: odznaczenie dla kapelana
Na temat honorowania duchownych odznaczeniami strażackimi, są różne zdania. Pod względem regulaminowym nie ma w zasadzie przeszkód. W dobie limitowania odznaczeń, problem może wystąpić jeśli zamiast faktycznie zasłużonego druha, odznaczenie otrzyma wielebny, któremu jakieś szczególne zasługi trudno przypisać (choć niewątpliwie są wyjątki). Warto więc zorientować się na ile odznaczeń możecie liczyć i czy ktoś naprawdę zasłużony nie zostanie pominięty.
Przyznam się jak na spowiedzi
, że miałem osobiście do czynienia z taka sytuacją. Za swojej Prezesury 15 lat temu wnioskowałem o odznaczenie naszego byłego już proboszcza. Propozycja taka wyszła jednak od ówczesnego Prezesa Zarządu Wojewódzkiego (byłego województwa) i tenże pozytywnie zaopiniował wniosek. Błąd był tylko taki, że wiosek był od razu o nadanie złotego medalu zzdp ale skoro Prezes ZW tak zasugerowali
. Zresztą w tamtych czasach medali można było dostać "pełnom czopke".
Przyznam się jak na spowiedzi

Jajakobyły