Witam.
Druhowie mam taki dylemat. Ksiądz z sąsiedniej parafii z wielkim entuzjazmem zgodził się objąć funkcję kapelana gminnego. Proszę podpowiedzcie mi, jak to wygląda z formalnego punktu. Wiem że potrzebna jest zgoda biskupa diecezjalnego, ale kto ma z prośbą o taką zgodę wystąpić? Ksiądz czy Zarząd Gminny? No i jak to się ma już na poziomie gminy? Czy Zarząd Gminny musi podjąć jaką uchwałę w tej sprawie??
Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam
P.W.
Jak z księdza zrobić kapelana ??
-
Topic author - Posty: 4
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Moszczenica, małopolskie
- Kontakt:
- Status: Offline
Re: Jak z księdza zrobić kapelana ??
Gdybyś szukał to pewnie sam byś znalazłPrzemoDzinks pisze:kto ma z prośbą o taką zgodę wystąpić?

Jajakobyły
-
- OSP (gm., woj.): krzemienica, czarna, podkarpackie
Z tego co się orientuję to na terenie gminy kapelan może pełnić tę funkcję tylko społecznie jeśli wyrazi na to zgodę.
Przyjmujecie księdza na członka OSP piszecie po uzyskaniu zgody proboszcza do Arcybiskupa waszego pismo w tej sprawie aby nadał tytuł kapelana temu i temu księdzu i czekacie na odp. I wtedy on zostaje waszym kapelanem nie gminnym potem jest juz kwestia rozgrywek pomiedzy wasza osp a zg osp i pytanie czy kapelan chce byc waszym czy gminnym
-
- OSP (gm., woj.): kielnarowa podkarpackie
Mam pytanie w dalszej kwestii co będzie gdy np.biskup przeniesie kapelana do innej parafii daleko od miejsca sprawowania funkcji kapelana ?