Podrobione podpisy

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
haszki
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Podrobione podpisy

Post autor: haszki »

Witam, pod moim odwołaniem przez zarząd osp podpisały się osoby związane z osp zastępcy zastępców, kronikarz itp. jednak część osób nawet o tych podpisach nie wie i zostały one podrobione co z tym mogę zrobić?
Awatar użytkownika

kamil237

Re: Podrobione podpisy

Post autor: kamil237 »

Za takie akcje ja widzę jedną drogę --> policja --> prokurator, wszystko...
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!

slawek.998

Post autor: slawek.998 »

Napisz więcej na temat odwołania bo niewiadomo czego dokładnie dotyczy.

Fistach
OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska

Post autor: Fistach »

slawek.998 pisze:Napisz więcej na temat odwołania bo niewiadomo czego dokładnie dotyczy.
Ja zrozumiałem, że Kolegę odwołali z zarządu. Ale czy w przypadku podrobienia podpisów ma znaczenie powód?
Jak dla mnie sprawa dla prokuratora.

slawek.998

Post autor: slawek.998 »

Fistach pisze:
slawek.998 pisze:Napisz więcej na temat odwołania bo niewiadomo czego dokładnie dotyczy.
Ja zrozumiałem, że Kolegę odwołali z zarządu. Ale czy w przypadku podrobienia podpisów ma znaczenie powód?
No właśnie że niewiadomo z jakiej funkcji go odwołali bo np. zarząd niema prawa odwołać członka zarządu.

Fistach
OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska

Post autor: Fistach »

slawek.998 pisze:
Fistach pisze:
No właśnie że niewiadomo z jakiej funkcji go odwołali bo np. zarząd niema prawa odwołać członka zarządu.
No tak ale w przypadku podrabiania podpisów nie ma to większego znaczenia. Jak dla mnie jeszcze raz sprawa do prokuratury.

Za e-prawnik.pl (cytat zKodeksu Karnego):
Pytanie: Jakie są regulacje karne dotyczące podrobienia podpisu na dokumencie?

Odpowiedź: Podrabianie cudzego podpisu na dokumencie stanowi przestępstwo. Karalne jest nie tylko posługiwanie się dokumentem, na którym podpis został sfałszowany, ale także samo podrobienie cudzego podpisu, nawet jeżeli później osoba ta nie posłużyła się tym dokumentem.
Art. 270. Kodeksu Karnego
§ 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto wypełnia blankiet, opatrzony cudzym podpisem, niezgodnie z wolą podpisanego i na jego szkodę albo takiego dokumentu używa.
§ 2a. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 3. Kto czyni przygotowania do przestępstwa określonego w § 1,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat