Podrobione podpisy
-
Topic author - Posty: 6
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Podrobione podpisy
Witam, pod moim odwołaniem przez zarząd osp podpisały się osoby związane z osp zastępcy zastępców, kronikarz itp. jednak część osób nawet o tych podpisach nie wie i zostały one podrobione co z tym mogę zrobić?
Re: Podrobione podpisy
Za takie akcje ja widzę jedną drogę --> policja --> prokurator, wszystko...
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
-
Napisz więcej na temat odwołania bo niewiadomo czego dokładnie dotyczy.
-
- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
Ja zrozumiałem, że Kolegę odwołali z zarządu. Ale czy w przypadku podrobienia podpisów ma znaczenie powód?slawek.998 pisze:Napisz więcej na temat odwołania bo niewiadomo czego dokładnie dotyczy.
Jak dla mnie sprawa dla prokuratora.
-
No właśnie że niewiadomo z jakiej funkcji go odwołali bo np. zarząd niema prawa odwołać członka zarządu.Fistach pisze:Ja zrozumiałem, że Kolegę odwołali z zarządu. Ale czy w przypadku podrobienia podpisów ma znaczenie powód?slawek.998 pisze:Napisz więcej na temat odwołania bo niewiadomo czego dokładnie dotyczy.
-
- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
No tak ale w przypadku podrabiania podpisów nie ma to większego znaczenia. Jak dla mnie jeszcze raz sprawa do prokuratury.slawek.998 pisze:No właśnie że niewiadomo z jakiej funkcji go odwołali bo np. zarząd niema prawa odwołać członka zarządu.Fistach pisze:Ja zrozumiałem, że Kolegę odwołali z zarządu. Ale czy w przypadku podrobienia podpisów ma znaczenie powód?slawek.998 pisze:Napisz więcej na temat odwołania bo niewiadomo czego dokładnie dotyczy.
Za e-prawnik.pl (cytat zKodeksu Karnego):
Pytanie: Jakie są regulacje karne dotyczące podrobienia podpisu na dokumencie?
Odpowiedź: Podrabianie cudzego podpisu na dokumencie stanowi przestępstwo. Karalne jest nie tylko posługiwanie się dokumentem, na którym podpis został sfałszowany, ale także samo podrobienie cudzego podpisu, nawet jeżeli później osoba ta nie posłużyła się tym dokumentem.
Art. 270. Kodeksu Karnego
§ 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto wypełnia blankiet, opatrzony cudzym podpisem, niezgodnie z wolą podpisanego i na jego szkodę albo takiego dokumentu używa.
§ 2a. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 3. Kto czyni przygotowania do przestępstwa określonego w § 1,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.