Odsetki od ekwiwalentu

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
PrzemoDzinks
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Moszczenica, małopolskie
Kontakt:
Status: Offline

Odsetki od ekwiwalentu

Post autor: PrzemoDzinks »

Proszę o podpowiedź.
Wniosek o wypłatę ekwiwalentu za udział w szkoleniu złożony został do Urzędu Gminy w październiku 2012 roku. Niestety budżet Gminy nie zakładał w roku 2012 wypłaty aż tak dużej sumy pieniężnej, dlatego pieniądze wypłacone zostały dopiero w lutym 2013 roku.
1. Czy należą się odsetki?
2. Jeśli tak to w jakiej wysokości?
3. Od kiedy ewentualnie mogą być naliczane?
Pozdrawiam

arek_174
OSP (gm., woj.): gm. Przywidz woj. Pomorskie

Re: Odsetki od ekwiwalentu

Post autor: arek_174 »

Ja bym tam wogule na gminie nic nie wspominał o odsetkach aby im pod górę nie robić , bo wiesz "Jak Bóg Kubie, tak Kuba Bogu" i gdy będziesz coś potrzebował to powiedzą nie mamy na to funduszy bo.... musieliśmy zapłacić odsetki.
A tak przy okazji to czy wiesz w jakim rosporządzeniu jest napisane że urzędy gminy muszą zapłacić za szkolenie tak jak za akcje.
U nas w Urzędzie Gminy pan od straży gdy wspomniałem o kasie za szkolenia to pokazał mi uchwałę rady gminy gdzie uchwalili że zwracają 2 zł za godzine kursu :lol: .
Czy ma ktoś jakiś link do tej uchwały?

slawek.998

Post autor: slawek.998 »

Link do tej uchwały znajdziesz na stronie swojego UG. U nas za szkolenia płacą 1zł./godz. i też zgodnie z uchwałą Rady Gminy.

JakubZ
OSP (gm., woj.): Pilzno, woj. Podkarpackie
Kontakt:

Post autor: JakubZ »

Nie możesz starać się o odsetki. W ustawie nie ma określonego terminu wypłaty ekwiwalentu. Raz czytałem opinię prawnika, zwynikało z niej że gmina powinna wypłacić "od ręki". Ale jest to opinia prawnika, więc ile prawników tyle opini. Jeśli chciałbyś odsetki musiał byś iść do sądu.
Obrazek

arek_174
OSP (gm., woj.): gm. Przywidz woj. Pomorskie

Post autor: arek_174 »

Sławek 998 wiem że link do uchwały rady gminy mogę poszukać na stronie Urzędu gminy, słyszałem że tak jak jest w jakieś ustawie od górnej nie z Urzędu gminy że Urzędy gminy są zobowiązane do wypłaty ekwiwalentu to i taka ustawa jest także w związku z wypłatą ekwiwalentu za szkolenia, i niby za godzinę szkolenia powinno się dostawać tyle co za godzinę pobytu na akcji.

JakubZ
OSP (gm., woj.): Pilzno, woj. Podkarpackie
Kontakt:

Post autor: JakubZ »

Dokładnie, rada gminny ustala stawkę ekwiwalentu. Nie ma znaczenia czy to akcja, czy to szkolenie, czy to ćwiczenia. U nas płacone jest za ćwiczenia (niektóre gminne oraz te z PSP) i za akcje - za szkolenia nie płacą. Ale przynajmniej nie mamy żadnego problemu z wypłatą ekwiwalentu.
Obrazek
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat