Darowizna osoby fizycznej dla OSP (Ochotnicza Straż Pożarna)

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
kubabufu
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Darowizna osoby fizycznej dla OSP (Ochotnicza Straż Pożarna)

Post autor: kubabufu »

Witam. Mam pytanie dotyczące darowizny dla OSP (OSP o którym mowa nie należy do Krajowego Systemu Ratowniczo Gaśniczego). Mianowicie chodzi o to że chciałbym podarować OSP 2000 zł lub jakiś sprzęt ratowniczo-gaśniczy i chciałbym się dowiedzieć czy ja jako darczyńca muszę odprowadzić podatek od darowizny, lub czy OSP musi odprowadzić podatek od przyjętej darowizny. Jakie dokumenty trzeba wypełnić, posiadać czy sporządzić w przypadku takiej darowizny?? Z góry dziękuje za pomoc.

marcin_op

Re: Darowizna osoby fizycznej dla OSP (Ochotnicza Straż Poża

Post autor: marcin_op »

Ale to czy jest w KSRG czy nie jest nie ma ŻADNEGO znaczenia jeśli chodzi o finanse.

Bierzesz kase, idziesz do skarbnika OSP wpłacasz mu pewną kwotę, skarbnik wystawia Ci potwierdzenie przyjęcia (KP) i księguje w książce skarbnika.
Na KP wpisuje "darowizna na cele statutowe"
OSP w rocznym zeznaniu wykazuje wszystkie dochody i w tym tą darowiznę.
Ty jako osoba fizyczna nie musisz płacić podatku od darowizny, a możesz ją chyba sobie nawet odliczyć od podatku.
Awatar użytkownika

kamil237

Post autor: kamil237 »

W imieniu strażaków ochotników dziekuję. Cieszę się, że są ludzie którzy chcą wspierać naszą działalność.
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!

iwka823

Post autor: iwka823 »

Witam! a co w przypadku, gdy strażacy przekazują cześć ekwiwalentu na rzecz OSP?czy skarbnik musi wypisać dla każdego osobno KP czy może zrobić np zbiorowe KP??? (nie wiem czy w ogóle coś takiego jak "zbiorowe KP istnieje w obrocie:))

lukaszkwiat
Kontakt:

Post autor: lukaszkwiat »

iwka823 pisze:Witam! a co w przypadku, gdy strażacy przekazują cześć ekwiwalentu na rzecz OSP?czy skarbnik musi wypisać dla każdego osobno KP czy może zrobić np zbiorowe KP??? (nie wiem czy w ogóle coś takiego jak "zbiorowe KP istnieje w obrocie:))
W naszej jednostce robimy zbiorówkę.
Każdy wpisuje się na listę kwotę i podpis następnie z tej zbiorówki skarbnik sumuję całość wypisuje na to KP podpina pod listę (zbiorówkę). Na koniec roku rozlicza nas biuro rachunkowe i nigdy nie kwestionowało tej metody rozliczenia (zrzeknięcia) się ekwiwalentu. pozdr

iwka823

Post autor: iwka823 »

Dziękuję za odpowiedź! właśnie w ten sam sposób to załatwiliśmy:) ciesze się, że biuro rachunkowe Wam nie zakwestionowało tego- to dobry znak :) pozdr!
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat