Usprawiedliwienie
-
Topic author - Posty: 11
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Kraków małopolska
- Status: Offline
Usprawiedliwienie
Na jakim druku napisać usprawiedliwienie nieobecności w szkole strażakowi, który brał udział w ćwiczeniach?
-
- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
Re: Usprawiedliwienie
Na kartce A4Skalia pisze:Na jakim druku napisać usprawiedliwienie nieobecności w szkole strażakowi, który brał udział w ćwiczeniach?

Wystarczy nawet na A5, a jak do tego walniesz na górze pieczęć "firmową" doda to powagi owemuż zaświadczeniu.
Jajakobyły
Na usprawiedliwienia z pracy jest odpowiednie rozporządzenie, można je tak samo stosować jako usprawiedliwienie ze szkoły, studiów. U nas tak od lat to działa.
a teraz szczegóły:
Rozporządzenie jest tutaj http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 281&type=2
a to co nas dotyczy:
$ 11.1 pkt.1 i pkt.2
Czyli Pracodawca musi nas zwolnić na wezwanie ze straży a dowódca akcji określa czas zwolnienia.
$ 16 pkt.2 mówi że jak w czasie akcji pracodawca nas zwolnił to może nam nie zapłacić i wystawia zaświadczenie o utraconym zarobku w celu pobrania ekwiwalentu za akcję.
U mnie jest tak że w samochodzie mam nadrukowane te zaświadczenia, i w razie konieczności zawsze po akcji można je wypisać jeśli ktoś potrzebuje, np. uczeń na 2 dzień do szkoły itp.
Tylko należy prowadzić jakiś rejestr tych zaświadczeń, albo 2 strony spiąć z kalką i wtedy mamy kopię.
a zaświadczenie wygląda tak:

Dodam jeszcze że w ciągu roku przysługuje 6 dni na szkolenie (KM/P PSP wystawia te zaświadczenia)
Aaaa co do ćwiczeń o które pytał autor postu to dokładnie takie samo zaświadczenie tylko zmienić że brał udział w szkoleniu i z tą samą podstawą prawna.
a teraz szczegóły:
Rozporządzenie jest tutaj http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 281&type=2
a to co nas dotyczy:
$ 11.1 pkt.1 i pkt.2
Czyli Pracodawca musi nas zwolnić na wezwanie ze straży a dowódca akcji określa czas zwolnienia.
$ 16 pkt.2 mówi że jak w czasie akcji pracodawca nas zwolnił to może nam nie zapłacić i wystawia zaświadczenie o utraconym zarobku w celu pobrania ekwiwalentu za akcję.
U mnie jest tak że w samochodzie mam nadrukowane te zaświadczenia, i w razie konieczności zawsze po akcji można je wypisać jeśli ktoś potrzebuje, np. uczeń na 2 dzień do szkoły itp.
Tylko należy prowadzić jakiś rejestr tych zaświadczeń, albo 2 strony spiąć z kalką i wtedy mamy kopię.
a zaświadczenie wygląda tak:

Dodam jeszcze że w ciągu roku przysługuje 6 dni na szkolenie (KM/P PSP wystawia te zaświadczenia)
Aaaa co do ćwiczeń o które pytał autor postu to dokładnie takie samo zaświadczenie tylko zmienić że brał udział w szkoleniu i z tą samą podstawą prawna.
-
Topic author - Posty: 11
- OSP (gm., woj.): Kraków małopolska
Dziękuję za podpowiedzi
Mnie też się przyda
Dzięki

-
- OSP (gm., woj.): 546464345345456464563
- Kontakt:
Napielpej napisać na komputerze i oczywiście nie radzę zapomnieć o pieczęci lekarza, doktora itp.
Nie trzeba żadnych pieczątek lekarzy.Floopyy pisze:Napielpej napisać na komputerze i oczywiście nie radzę zapomnieć o pieczęci lekarza, doktora itp.
Radzę przeczytać rozporządzenie do którego link podałem we wcześniejszym poście i wszystko stanie się jasne.
Niestety, nie do końca. Uczniowie w szkole nie podlegają pod Ministra Pracy i PS tylko pod Ministra Edukacji i przywołana ustawa w szkole dotyczy wyłącznie pracowników (np. woźnej, która się szkoli pożarniczomarcin_op pisze:można je tak samo stosować jako usprawiedliwienie ze szkoły, studiów.

Jednak dlatego, że ustawodawca nie przewidział sytuacji z pierwszego posta zwyczajowo bierze się jakiekolwiek zaświadczenia.
O ćwiczeniach/ szkoleniach wiesz na pewno z wyprzedzeniem, dlatego najlepszym i najuczciwszym rozwiązaniem jest wypięknisiować się i pofatygować do dyrekcji i uprzejmie zapytać jakiego potwierdzenia będzie od Ciebie wymagała.