Sprawa wynagrodzeń za udział w akcjach członków OSP.
-
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Podpisuję się dwiema rękoma pod tym co napisał Marcello.
Wypłacanie pieniędzy ochotnikom rodzi patologie (podpalenia, przedłużanie akcji, żeby więcej zarobić, pretensje o to, że jeden jeździ do każdej akcji, a inny nie zdąży bo mieszka dalej, itp.)
Lepiej walczyć o ulgi (np. w podatku) czy dodatki do emerytur dla nas, a takze o to byśmy sie nie musieli zastanawiać sie czy jechać na ratunek czy do pracy (ulgi dla pracodawcy)!
Wypłacanie pieniędzy ochotnikom rodzi patologie (podpalenia, przedłużanie akcji, żeby więcej zarobić, pretensje o to, że jeden jeździ do każdej akcji, a inny nie zdąży bo mieszka dalej, itp.)
Lepiej walczyć o ulgi (np. w podatku) czy dodatki do emerytur dla nas, a takze o to byśmy sie nie musieli zastanawiać sie czy jechać na ratunek czy do pracy (ulgi dla pracodawcy)!
-
ustawa?
czy istnieje jakaś ustawa mówiąca o obowiązku wypłacania ekwiwalentu za akcje dla OSP, jeśli tak to mógłby ktoś podać nr ustawy.
-
- Kontakt:
Ustawa o ochronie P.po¿. z dn. 24 sierpnia 1994r. Dz.U nr 147 z 2002r. z pó¿n.zm.
Gasic ka¿dy mo¿e jeden lepiej drugi gorzej
www.strazak.com
http://blog.strazak.com
[brygada@strazak.com]
Gasic ka¿dy mo¿e jeden lepiej drugi gorzej

www.strazak.com
http://blog.strazak.com
[brygada@strazak.com]
-
- Kontakt:
ust.
Art. 27a. Strażakowi jednostki ochrony przeciwpożarowej, o której mowa w art. 15 pkt 1a-5 i 8, o ile nie jest strażakiem Państwowej Straży Pożarnej albo żołnierzem zawodowym, przysługuje prawo do odzieży specjalnej i ekwipunku osobistego, na zasadach określonych dla strażaków Państwowej Straży Pożarnej.
Art. 28. 1. Członek ochotniczej straży pożarnej, który uczestniczył w działaniu ratowniczym lub szkoleniu pożarniczym organizowanym przez Państwową Straż Pożarną, otrzymuje ekwiwalent pieniężny.
2. Ekwiwalent, o którym mowa w ust. 1, jest wypłacany z budżetu gminy do wysokości 1/175 przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w gospodarce uspołecznionej, obliczonego za poprzedni kwartał przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, za każdą godzinę udziału w działaniu ratowniczym lub szkoleniu ratowniczym.
3. Ekwiwalent, o którym mowa w ust. 1 i 2, nie przysługuje członkowi ochotniczej straży pożarnej za czas nieobecności w pracy, za który zachował wynagrodzenie.
4. Członkowie ochotniczych straży pożarnych, za czas nieobecności w pracy z przyczyn określonych w ust. 1, zachowują przewidziane w odrębnych przepisach uprawnienie do innych niż wynagrodzenie świadczeń związanych z pracą.
5. W przypadku zbiegu świadczeń, o których mowa w ust. 1 i 4, przysługujących na podstawie odrębnych przepisów stosuje się przepisy korzystniejsze.
6. Członek ochotniczej straży pożarnej biorący bezpośredni udział w działaniach ratowniczych ma prawo do okresowych bezpłatnych badań lekarskich.
Art. 28. 1. Członek ochotniczej straży pożarnej, który uczestniczył w działaniu ratowniczym lub szkoleniu pożarniczym organizowanym przez Państwową Straż Pożarną, otrzymuje ekwiwalent pieniężny.
2. Ekwiwalent, o którym mowa w ust. 1, jest wypłacany z budżetu gminy do wysokości 1/175 przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w gospodarce uspołecznionej, obliczonego za poprzedni kwartał przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, za każdą godzinę udziału w działaniu ratowniczym lub szkoleniu ratowniczym.
3. Ekwiwalent, o którym mowa w ust. 1 i 2, nie przysługuje członkowi ochotniczej straży pożarnej za czas nieobecności w pracy, za który zachował wynagrodzenie.
4. Członkowie ochotniczych straży pożarnych, za czas nieobecności w pracy z przyczyn określonych w ust. 1, zachowują przewidziane w odrębnych przepisach uprawnienie do innych niż wynagrodzenie świadczeń związanych z pracą.
5. W przypadku zbiegu świadczeń, o których mowa w ust. 1 i 4, przysługujących na podstawie odrębnych przepisów stosuje się przepisy korzystniejsze.
6. Członek ochotniczej straży pożarnej biorący bezpośredni udział w działaniach ratowniczych ma prawo do okresowych bezpłatnych badań lekarskich.
-
-
- Kontakt:
Otóż to !!! Zaniżenie podatku lub odrobine wyższa emerytura z pewnością jest lepszym rozwiązaniem za udział w akcjach niż gotówka po jej zakończeniu, ponieważ jest to uczciwe dla wszystkich, a gotówka tak jak już słusznie zauważono, zrodziła by niepotrzebne kłutnie w naszej strażackiej rodzinie, której to jednym z mott jest "silni, zwarci, gotowi" a kłucąc się straciło by to aktualność...
Dobrym wynagrodzeniem po akcji jest też wypicie sobie np. "pepsi"
rozmowa w gronie, wymiana uwag, postanowienia na przyszłość i wówczas każdy wraca do domu z remizy szczęśliwy i w pełni optymizmu co do następnych akcji...
a więc zdecydowane NIE GOTÓWKOM !!!
Dobrym wynagrodzeniem po akcji jest też wypicie sobie np. "pepsi"

a więc zdecydowane NIE GOTÓWKOM !!!
Zapraszam do odwiedzania skromnej strony OSP Łubiana!!!
Oczywiście.
Zgadzam się z Tobą Kogut.
Było by wyliczanie, kto ma jechać do akcji a kto nie.
2 godziny temu wróciłem trudnej akcji gaśniczej.
pojechało 7 strażków. Wyjechaliśmy w 2 minuty, po ogłoszeniu alarmu.
Jeśli byłoby wynagrodzenie, to inni np. w tym przypadku byli urażeni, że nie pojechali, bo byli pół minuty później. po przyjeździe wypiliśmy po "pepsi"i w miłych nastrojach udanej akcji się rozeszliśmy do domów. A tak, to była by kłótnia.
Tak więc apeluję!!!
Skoro OCHOTNICZA, to NIE za pieniądze!!!
Ulgi, dodatek do emerytury TAK, aleNIE gotówka każdorazowo za akcję!!!
Pozdrawiam.
Zgadzam się z Tobą Kogut.
Było by wyliczanie, kto ma jechać do akcji a kto nie.
2 godziny temu wróciłem trudnej akcji gaśniczej.
pojechało 7 strażków. Wyjechaliśmy w 2 minuty, po ogłoszeniu alarmu.
Jeśli byłoby wynagrodzenie, to inni np. w tym przypadku byli urażeni, że nie pojechali, bo byli pół minuty później. po przyjeździe wypiliśmy po "pepsi"i w miłych nastrojach udanej akcji się rozeszliśmy do domów. A tak, to była by kłótnia.
Tak więc apeluję!!!
Skoro OCHOTNICZA, to NIE za pieniądze!!!
Ulgi, dodatek do emerytury TAK, aleNIE gotówka każdorazowo za akcję!!!
Pozdrawiam.
wynagrodzenie za akcje
A ja już dawno na tym forum o tym pisałem ............. Wynagrodzenie za akcje to powód do patologii itp.
-
- Kontakt:
może i tak. Ale zapewnia Ci to polskie prawo (prawo do wynagrodzenia za "roboczogodzinę".
Czytajcie ze zrozumieniem!
1. Członek ochotniczej straży pożarnej, który uczestniczył w działaniu ratowniczym lub szkoleniu pożarniczym organizowanym przez Państwową Straż Pożarną, otrzymuje ekwiwalent pieniężny.
U mnie w gminie nie jest wypłacane (a szkoda) ale w Gminie Tuszyn mają coś koło 12-16 zł. na rękę...
Zawsze jest na to "pepsi"...
Osobiście też bym wolał np. dodatek do emerytury....
Czytajcie ze zrozumieniem!
1. Członek ochotniczej straży pożarnej, który uczestniczył w działaniu ratowniczym lub szkoleniu pożarniczym organizowanym przez Państwową Straż Pożarną, otrzymuje ekwiwalent pieniężny.
U mnie w gminie nie jest wypłacane (a szkoda) ale w Gminie Tuszyn mają coś koło 12-16 zł. na rękę...
Zawsze jest na to "pepsi"...
Osobiście też bym wolał np. dodatek do emerytury....
-
Panowie o czym my tu dyskutujemy.
Jest USTAWA która podpisał Prezydent kasa sie nalezy jak psu miska
Gmina nie ma prawa nie wypłacac ona MUSI
Prosze pomyslcie :
strazak jest zatrudniony w Zakładzie prywatnym zarabia powiedzmy 8 zł. na godzine o godz. 6.30 alarm pozar w którym bierze udział przez 12 godz i co.
Prywaciarz mu nie płaci dzien stracony on zmeczony i głodny
Sytuacja powtarza sie za 3 godziny nastepne kilka godzin i prosze mi odpowiedziec w imie czegi w dzisiejszych czasach mamy narazac swoje zycie za darmo .Kto da jesc naszym dzieciom rodzinie.
Sam prowadze działalność gospodarcza i wiem ile trace w czasie akcji.Fakt robie to z zamiłowania nie checi zysku.Lecz to nie nasza wina ze zmienił sie system w naszym kraju.
Kiedys bedąc na szkoleniu czy akcji nawet tydzien Zakład pracy płacił mi za wszystko bo tak było
A dzisiaj kto ma zapłacic tym którym nie płaci pracodawca
Z czego oni maja zyc.
Naprawde ta dyskusja jest bardzo głupia nie mozemy uciekac od rzeczywistosci i prawa o które walczyli nasi ojcowie.
W normalnym kraju np Niemcy czy Holandia tacy jak my maja płacone i to o wieeeeele wiecej i sa szanowami posiadaja sprzet o jaki my mozemy snic wiec pytam ponownie w imie czego mamy pyszczyc o czym co nam sie nalezy.Zwłaszcza ze tak gminy dbaja onas ze pozal sie Boze.
Jesli kogos obraziłem to przepraszam lesaz taka jest prawda.
Pozdrawiam kolegów strazaków
Jest USTAWA która podpisał Prezydent kasa sie nalezy jak psu miska
Gmina nie ma prawa nie wypłacac ona MUSI
Prosze pomyslcie :
strazak jest zatrudniony w Zakładzie prywatnym zarabia powiedzmy 8 zł. na godzine o godz. 6.30 alarm pozar w którym bierze udział przez 12 godz i co.
Prywaciarz mu nie płaci dzien stracony on zmeczony i głodny
Sytuacja powtarza sie za 3 godziny nastepne kilka godzin i prosze mi odpowiedziec w imie czegi w dzisiejszych czasach mamy narazac swoje zycie za darmo .Kto da jesc naszym dzieciom rodzinie.
Sam prowadze działalność gospodarcza i wiem ile trace w czasie akcji.Fakt robie to z zamiłowania nie checi zysku.Lecz to nie nasza wina ze zmienił sie system w naszym kraju.
Kiedys bedąc na szkoleniu czy akcji nawet tydzien Zakład pracy płacił mi za wszystko bo tak było
A dzisiaj kto ma zapłacic tym którym nie płaci pracodawca
Z czego oni maja zyc.
Naprawde ta dyskusja jest bardzo głupia nie mozemy uciekac od rzeczywistosci i prawa o które walczyli nasi ojcowie.
W normalnym kraju np Niemcy czy Holandia tacy jak my maja płacone i to o wieeeeele wiecej i sa szanowami posiadaja sprzet o jaki my mozemy snic wiec pytam ponownie w imie czego mamy pyszczyc o czym co nam sie nalezy.Zwłaszcza ze tak gminy dbaja onas ze pozal sie Boze.
Jesli kogos obraziłem to przepraszam lesaz taka jest prawda.
Pozdrawiam kolegów strazaków
-
-
- OSP (gm., woj.): Czerwieńsk Lubuskie
- Kontakt:
W dniu wczorajszym nasz UG rozpoczął wypłacanie nam tego ekwiwalentu. PIszę rozpoczął dlatego, że wcześniej nie płacil. Kwota jest niebagatelnaOSP Tereszpol-Zaorenda pow. Biłgoraj wszedł przeciwko UG Tereszpol-Zaorenda na drogę postępowania administracyjnego i przed WSA w Lublinie wygrał sprawę z o wysokość wypłacanego im ekwiwalentu. UG odwołał się od tego wyroku do
NSA w Warszawie, nie wiem czy sprawa się już odbyła i jaki jest werdykt. W przypadku uzyskania pozytywnego postanowienia przed NSA przez OSPTereszpol nasza OSP również wystąpi do RG o zmianę uchwały w sprawie ustalenia wysokości stawki ekwiwalenu, ewentualnie na drogę postępowania administracyjnego.

Dlatego też zwracam się z prośbą o przesłanie na mój adres wocik69@e-post.pl skanu wyroku sądu w Lublinie i NSA.
Ewentualnie proszę o info gdzie znajdę te wyroki.
Ze strażackim pozdrowieniem
wocik
Choinka się pali, a firanki świecą.
http://ospczerwiensk.xt.pl/
http://ospczerwiensk.xt.pl/
Sprawa wynagrodzeń
Drogie Druhny i Drodzy Druhowie.
Jak już wcześniej sięwypowiadałem na ten temat, nie powinno się pobierać wynagrodzenia za udział w akcjach, bo cytując Janurka, "rodzi to patologie"!
Pamiętam jak ten temat był poruszany w telewizji...
W jednej z miejscowości strażacy biorący wynagrodzenie za akcje, podpalali stodoły, aby zwiększyć wynagrodzenie. I to ma do tego dążyć?!
Trafią się tacy, co są bezrobotni, będą sami sprawcami podpaleń, żeby zarobić.
To jest nieuniknione gdy w grę będą wchodzić pieniądze!!!
Może Ci, którzy się wypowiadają za TAK i pobierają już wynagrodzenie nie spotkali się jeszcze z takimi przypadkami, ale trzeba sobie uświadomić jedno-w Polsce jest wysokie bezrobocie, marne płace, więc trafią się tacy, co będą chcieli i w taki sposób zarobić, bo będą robić, to co ich fascynuje i wcale nie za marne pieniądze.
Jestem za tym, żeby straż dostawała dodatkowo za udział w akcjach dotację od gminy na zakup sprzętu, żeby się poprawić standard bezpieczeństwa, żeby strażacy dostali jakieś ulgi lub dodatki do emerytury, ponieważ akcje są często w warunkach szkodliwych dla zdrowia.
Proszę o rozsądek.
Ze Strażackim Pozdrowieniem.
Marcello
Jak już wcześniej sięwypowiadałem na ten temat, nie powinno się pobierać wynagrodzenia za udział w akcjach, bo cytując Janurka, "rodzi to patologie"!
Pamiętam jak ten temat był poruszany w telewizji...
W jednej z miejscowości strażacy biorący wynagrodzenie za akcje, podpalali stodoły, aby zwiększyć wynagrodzenie. I to ma do tego dążyć?!
Trafią się tacy, co są bezrobotni, będą sami sprawcami podpaleń, żeby zarobić.
To jest nieuniknione gdy w grę będą wchodzić pieniądze!!!
Może Ci, którzy się wypowiadają za TAK i pobierają już wynagrodzenie nie spotkali się jeszcze z takimi przypadkami, ale trzeba sobie uświadomić jedno-w Polsce jest wysokie bezrobocie, marne płace, więc trafią się tacy, co będą chcieli i w taki sposób zarobić, bo będą robić, to co ich fascynuje i wcale nie za marne pieniądze.
Jestem za tym, żeby straż dostawała dodatkowo za udział w akcjach dotację od gminy na zakup sprzętu, żeby się poprawić standard bezpieczeństwa, żeby strażacy dostali jakieś ulgi lub dodatki do emerytury, ponieważ akcje są często w warunkach szkodliwych dla zdrowia.
Proszę o rozsądek.
Ze Strażackim Pozdrowieniem.
Marcello
Nawet jeśli większości się z Tobą zgadza to jednak prawo jest prawem i jedyne co możemy zrobić to apelować o jego zmiany w temacie poprawek do ustawy o ochronie przeciwpożarowej co robimy w tym temacie:
http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.php?t=1082
a tak na marginesie punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - z jednej strony za kasę z ekwiwalentu można kupować jakiś sprzęt ale z momentem kiedy pojawia się odpowiedzialność za swoją rodzinę okazuje się że każdy grosz ma znaczenie - trzeba to zrozumieć... każdy to wcześniej czy później odczuwa na swojej skórze
Sylwek
http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.php?t=1082
a tak na marginesie punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - z jednej strony za kasę z ekwiwalentu można kupować jakiś sprzęt ale z momentem kiedy pojawia się odpowiedzialność za swoją rodzinę okazuje się że każdy grosz ma znaczenie - trzeba to zrozumieć... każdy to wcześniej czy później odczuwa na swojej skórze

Sylwek