członkostwo w dwóch jednostkach

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
bogdanskarbnik
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): kielnarowa podkarpackie
Status: Offline

członkostwo w dwóch jednostkach

Post autor: bogdanskarbnik »

Witam mam pytanie jak w temacie a mianowicie czy członek danej jednostki może być równocześnie członkiem jednostki z sąsiedniej miejscowości.Pytam bo mamy taki przypadek w naszej gminie i nie wiem czy to zgodne z statutem.
Awatar użytkownika

seligow
OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
Kontakt:

Re: członkostwo w dwóch jednostkach

Post autor: seligow »

bogdanskarbnik pisze:nie wiem czy to zgodne z statutem.
A to kto ma wiedzieć?? Raczej Waszego statutu od Was nikt lepiej znał nie będzie :twisted:
Starszy sikawkowy

osp_wolamurowana
OSP (gm., woj.): Sitkówka-Nowiny, świętokrzyskie

Post autor: osp_wolamurowana »

Jeżeli wasz statut o tym nie mówi, to nie spodziewaj się jakiejkolwiek podstawy prawnej.
Jeżeli wam to przeszkadza to porozmawiajcie z daną osobą o tym gdzie daje rękojmię czynnego uczestnictwa i ewentualnie podejmijcie wspólnie decyzję.
To jest tylko i wyłącznie wasza wewnętrzna sprawa.
U nas mam taką osobę i należy do dwóch OSP jednocześnie. Nie widzimy w tym przeszkód i nie nalegamy aby zdecydowła się na członkostwo tylko w jednej OSP.

http://www.strazak.org.pl/index.php?mode=read&art=2032

miron
OSP (gm., woj.): Blizianka, podkarpackie

Post autor: miron »

Jestem członkiem 2-ch jednostek i nie mam z tym najmniejszego problemu. Być może w tych jednostkach znajdują się jacyś zwolennicy teorii spiskowych i stanowi dla nich to jakiś problem, jednak to nie mój już kłopot, bo zazwyczaj to szemracze, którzy nawet w jednej jednostce więcej gadają (za plecami przede wszystkim) niż robią.

Topic author
bogdanskarbnik
OSP (gm., woj.): kielnarowa podkarpackie

Post autor: bogdanskarbnik »

miron to jak się zachowujesz gdy jest ogłoszony wyjazd jednocześnie w obydwóch jednostkach i trzeba jechać do pożaru
Awatar użytkownika

seligow
OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
Kontakt:

Post autor: seligow »

Bycie członkiem 2 jednostek nie oznacza, że w obu musisz uczestniczyć w akcjach. W jednej możesz być wyjazdowy, a w drugiej możesz pełnić rolę Sekretarza/Skarbnika/Kronikarza etc. OSP nie kończy się na wyjazdach :D
Starszy sikawkowy

miron
OSP (gm., woj.): Blizianka, podkarpackie

Post autor: miron »

bogdanskarbnik pisze:miron to jak się zachowujesz gdy jest ogłoszony wyjazd jednocześnie w obydwóch jednostkach i trzeba jechać do pożaru
Jadę z tą, w której alarmowanie następuje najwcześniej, bądź mam do niej najbliżej w zależności od miejsca gdzie przebywam. W praktyce najczęściej i tak wszyscy czy z jednej czy z drugiej jednostki spotykamy się w tym samym miejscu. Jedna z jednostek jest w KSRG więc tam mam najwięcej wyjazdów. Z pewnością w przypadku jednoczesnego alarmowania nie mam zbyt wielkich dylematów.

karwan111

Post autor: karwan111 »

dobrze wiedzieć.

vanko11

Post autor: vanko11 »

Dziękuję za wyjaśnienia.

katien11

Post autor: katien11 »

ja również.
Awatar użytkownika

Jarek
OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)

Post autor: Jarek »

Jeśli wasz statut tego nie zabrania, to można być członkiem we wszystkich OSP w PL :)

Osobiście byłem przez 2 lata członkiem 2 OSP oddalonych od siebie ok 60km. Nie było problemu, na akcję jechałem z tą bliżej której akurat byłem, raz się zdarzyło że braliśmy udział w działaniach razem. (GPR + OSP).

Jeśli jesteś w stanie wywiązywać się ze swoich obowiązków w obu i nikt nie ma ku temu nic przeciwko to ja nie widzę problemów. I tak jak kolega Seligow wspomniał, OSP to nie tylko wyjazdy, jest wiele dziedzin działalności OSP w których można brać czynny udział nie będąc członkiem JOT :)
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat