Czy w straży potrzebne są uprawnienia do obsługi agregatów prądotwórczych ?
Gość z UDT mówił, że nie. Ludki ze straży mówią, że trzeba. Nie bardzo wiem kto ma rację ?

marten10 pisze:witam
pominąłeś jedna rzecz o której często się zapomina a mianowicie uziemienie agregatu,bo jeżeli jest wyciągnięty i ustawiony na ziemi to powinno się wbić bolec.
Wiem że wielu to śmieszy i uważają to za bezsensowne ale były przypadki porażenia przy obsłudze agregatu a wtedy co jeżeli brak szkolenia to brak odszkodowania,przykre ale prawdziwe.
A ja powiem tak : nigdy agregatu nie wyjmujemy z wozu (chyba że się popsuje itp.) , a zawsze jest uziemniony (gdy pracuje) poprzez 2 m. linki żółto/ zielonej i 50cm. pręta zaostrzonego , do tego dwa bębny z przewodem 30m +50m do najasnic zewnętrznych na sotojaku . A uprawnienia każdy zdobył na kursie podstawowymmarten10 pisze:witam
pominąłeś jedna rzecz o której często się zapomina a mianowicie uziemienie agregatu,bo jeżeli jest wyciągnięty i ustawiony na ziemi to powinno się wbić bolec.
Wiem że wielu to śmieszy i uważają to za bezsensowne ale były przypadki porażenia przy obsłudze agregatu a wtedy co jeżeli brak szkolenia to brak odszkodowania,przykre ale prawdziwe.
To nie jest śmieszne - niektórym by się naprawdę przydało.XCerber pisze:szkolenie na obsługę szpadla i lopaty,
Możesz napisać coś więcej o tych przypadkach?marten10 pisze:witam
Za to ważne jest, że urządzenia powinny być poddawane przeglądom i badaniom okresowym przez osoby wykwalifikowane. Urządzenia pracujące w szczególnie trudnych warunkach powinny być badane co rok.II. RODZAJ URZĄDZEŃ, INSTALACJI I SIECI, PRZY KTÓRYCH EKSPLOATACJI JEST WYMAGANE POSIADANIE KWALIFIKACJI
Grupa 1.
Urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające energię elektryczną:
[...]
4) zespoły prądotwórcze o mocy powyżej 50 kW;