Zarząd Gminny
-
Topic author - Posty: 138
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Zarząd Gminny
Witam
Mam pytanie co do zebrania gminnego. Mianowicie na jakiej podstawie są wybierani delegaci na zjazd gminny?? Bo co do przedstawicieli to jest 5% z ilości członków. statut mojej jednostki nie reguluje tego stanu więc proszę o pomoc. Pozdrawiam
Mam pytanie co do zebrania gminnego. Mianowicie na jakiej podstawie są wybierani delegaci na zjazd gminny?? Bo co do przedstawicieli to jest 5% z ilości członków. statut mojej jednostki nie reguluje tego stanu więc proszę o pomoc. Pozdrawiam
-
- OSP (gm., woj.): OSP Posada Zarszyńska
- Kontakt:
Re: Zarząd Gminny
Delegatów wybiera się na zebraniu sprawozdawczym danej OSP. Liczbę delegatów ustala Zarząd Oddziału Gminnego. Natomiast czym innym są Przedstawiciele do Zarządu Oddziału Gminnego ale też wybierani na zebraniu sprawozdawczym i są równorzędnie tez delegatami. Również liczbę przedstawicieli ustala Zarząd Oddziału Gminnego. Zresztą wszystko masz w Protokole z walnego zebrania.
Mam nadziej że mnie zrozumiałeś i ze sam się nie zamotałem
.
Mam nadziej że mnie zrozumiałeś i ze sam się nie zamotałem

Bogu na chwałę, ludziom na pożytek
-
- OSP (gm., woj.): Bożków (Nowa Ruda, dolnośląskie)
Witam
Czy przedstawicieli do zarządu oddziału gminnego wybiera się z pośród delegatów tzn czy to muszą albo mogą być te same osoby co na delegatów, czy muszą być wybrani z pośród innych członków danej osp.
Za odpowiedź z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Czy przedstawicieli do zarządu oddziału gminnego wybiera się z pośród delegatów tzn czy to muszą albo mogą być te same osoby co na delegatów, czy muszą być wybrani z pośród innych członków danej osp.
Za odpowiedź z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Witam
Na zebraniu sprawozdawczo-wyborczym wybieracie przedstawicieli do zarządu gminnego(miejsko-gminnego) oraz delegatów na zjazd gminny. Wybrani przedstawiciele automatycznie są członkami zarządu gminnego dopiero na zjeździe wybierają z pośród swojego grona prezydium czyli:(Prezes, Komendant gminny ..... itd.). Delegaci na zjeździe głosują za udzieleniem absolutorium za okres sprawozdawczy oraz z pośród delegatów wybierana jest gminna komisja rewizyjna. Jest możliwość że przedstawiciel do zarządu może być delegatem, ale nie może wtedy być członkiem gminnej komisji rewizyjnej.
Na zebraniu sprawozdawczo-wyborczym wybieracie przedstawicieli do zarządu gminnego(miejsko-gminnego) oraz delegatów na zjazd gminny. Wybrani przedstawiciele automatycznie są członkami zarządu gminnego dopiero na zjeździe wybierają z pośród swojego grona prezydium czyli:(Prezes, Komendant gminny ..... itd.). Delegaci na zjeździe głosują za udzieleniem absolutorium za okres sprawozdawczy oraz z pośród delegatów wybierana jest gminna komisja rewizyjna. Jest możliwość że przedstawiciel do zarządu może być delegatem, ale nie może wtedy być członkiem gminnej komisji rewizyjnej.
-
- OSP (gm., woj.): gm. Gołcza, woj. małopolskie
A co w przypadku, gdy Zarząd Gminny ustalił liczbę delegatów i przedstawicieli a jednostka która może wybrać 3 wybiera tylko 1 "bo tak chce" ?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Nic. Po prostu zamiast 3 przedstawicieli tej jednostki będzie 1. I sam zarząd Gminny w tej sytuacji będzie liczył 2 osoby mniej.
-
- OSP (gm., woj.): Katowice, Śląskie
- Kontakt:
Przecież to jest bez sensu, jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Księgowa Katowice - unikalne oraz sumienne biuro rachunkowe!
Certyfikat księgowej - bądź zawsze liderem w swojej okolicy!
Certyfikat księgowej - bądź zawsze liderem w swojej okolicy!
-
- OSP (gm., woj.): Uchorowo, Murowana Goślina, poznański, wielkopolskie
Jak zarząd gminny jest do d**y to później takie sytuacje wychodzą ze dana jednostka nie wie że może wybrać 3 i wybiera jednego. U nas jest tak ze przepływ informacji jest zerowy.
Dlaczego winisz w tym wypadku zarząd gminny? W końcu to jednostka zdecydowała o wyborze tylko jednego przedstawiciela. Przynajmniej ja to tak rozumiem co wcześniej napisano. Dla mnie w opisywanej kwestii to nie zarząd gminny jest do d...y a walne zebranie przytaczanej OSP.
-
- OSP (gm., woj.): Uchorowo, Murowana Goślina, poznański, wielkopolskie
Nie miałem na myśli tego konkretnego przypadku. Podałem przykład. Opisując dalej swój przypadek - Prezes i Wiceprezes Zarządu Gminnego obecni na zebraniu walnym w jednostce.
u nas jest sprawa prosta do zarządu gminy po 1 osobie z każdej osp z terenu.
chodziło o to aby nie tworzyć patologi że nagle cała miejscowość jest w osp a co za tym idzie 60% zarządu gminnego jest z jednej osp.
a dokładnie coś takiego mają w gminie sąsiedniej.
chodziło o to aby nie tworzyć patologi że nagle cała miejscowość jest w osp a co za tym idzie 60% zarządu gminnego jest z jednej osp.
a dokładnie coś takiego mają w gminie sąsiedniej.
-
Witam
A teraz nowe pytanie
Na zarządzie gminnym 28 stycznia podawaliśmy do protokołu liczbę członków Osp i wyliczaliśmy delegatów i przedstawicieli do zarządu gminnego i powiedzcie mi czy osoby zapisane po tym terminie mogą wybierać i być wybierane do tego zarządu na walnym zebraniu sprawozdawczo-wyborcze 20 marca.
Wg mojej logiki tak, ale wolę się upewnić aby nie było żadnej słupy.
Pozdrawiam
A teraz nowe pytanie
Na zarządzie gminnym 28 stycznia podawaliśmy do protokołu liczbę członków Osp i wyliczaliśmy delegatów i przedstawicieli do zarządu gminnego i powiedzcie mi czy osoby zapisane po tym terminie mogą wybierać i być wybierane do tego zarządu na walnym zebraniu sprawozdawczo-wyborcze 20 marca.
Wg mojej logiki tak, ale wolę się upewnić aby nie było żadnej słupy.
Pozdrawiam
Witam mam pytanie chodzi mi o wybór delegatów i przedstawicieli na zjazd gminny w mojej jednostce OSP jednym z naszych członków jest aktualny Komendant Gminny a nie jest on w ogóle z zarządzie OSP chodzi mi o stary zarząd w tym roku wybieramy nowe władze pytanie moje brzmi czy jeżeli został wybrany nowy zarząd OSP i w tym zarządzie nie został wybrany w ogóle do pełnienia żadnej funkcji w naszej osp obecny jeszcze Komendant Gminny to czy przy wybieraniu przedstawicieli i delegatów na zjazd Gminny aktualny komendant gminny jest automatycznie delegatem czy nie?
-
Nie jest automatycznie delegatem ponieważ odbywają się nowe wybory do władz osp i oddziałów gminnych itd.
I mogą zostać wybrane przez walne zebranie nowi delegaci.
PS
Komendanta gminnego z ramienia oddziału gminnego wybiera się z pośród członków do zarządu gminnego,a nie delegatów na zjazd, no chyba że ta sama osoba sprawuje funkcję delegatów i członka zarządu
Z Twojej wypowiedzi wynika też że komendant musi być w zarządzie osp - wcale nie musi ale jest to dopuszczalne.
I mogą zostać wybrane przez walne zebranie nowi delegaci.
PS
Komendanta gminnego z ramienia oddziału gminnego wybiera się z pośród członków do zarządu gminnego,a nie delegatów na zjazd, no chyba że ta sama osoba sprawuje funkcję delegatów i członka zarządu
Z Twojej wypowiedzi wynika też że komendant musi być w zarządzie osp - wcale nie musi ale jest to dopuszczalne.