NADZWYCZAJNE WALNE ZEBRANIE

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
markus48
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

NADZWYCZAJNE WALNE ZEBRANIE

Post autor: markus48 »

WITAM WSZYSTKICH . MOJE PYTANIE JEST NASTĘPUJĄCE; CO MOŻNA ZROBIĆ JEŻELI ZARZĄD NIE ZWOŁA NADZWYCZAJNEGO WALNEGO ZEBRANIA W TERMINIE 21 DNI OD DATY OTRZYMANIA ŻĄDANIA 1/2 LICZBY CZŁONKÓW.JAKIE JEST DALSZE POSTĘPOWANIE CZY MOŻNA WYCIĄGNĄĆ KONSEKWENCJA WOBEC PREZESA I ZARZĄDY.DODAM TYLKO ŻE POWODEM ZWOŁANIA TEGO ZEBRANIA JEST WŁAŚNIE ODWOŁANIE PREZESA ORAZ ZARZĄDU.

Topic author
markus48

Re: NADZWYCZAJNE WALNE ZEBRANIE

Mam kolejne pytanie; jak pisałem wcześniej o nadzwyczajnym zebraniu które miało za zadanie odwołać prezesa oraz zarząd a która się nie odbyło ponieważ prezes dostarczył mi listę członków taką że nie spełniamy wymogu 1\2 liczby członków jest następujące : obecny zarząd nie dokonał rejestracji w KRS od ostatnich wyborów które się odbyły (podobno) w 2005 roku!!!!!!!,składki członkowskie które zostały złożyliśmy na ostatnim i nie tylko ostatnim walnym zebraniu poszły do kieszeni prezesa listy potwierdzające wpłatę zaginęły,zarząd nie rozliczył się z zebranych kwot za kalendarze które zostały sprzedane w tamtym roku [części kalendarzy, bo część wozi się w Lanosie wiceprezesa który pełni funkcję skarbnika ] stan konta osp wynosi 2 zł a osoby upoważnione do tego konta od wielu lat nie żyją,na stanie OSP posiadamy trzy motopompy 2 są niesprawne a jedna która jest na samochodzie bardzo komuś przeszkadza i za wszelką cenę chce ją zepsuć,węży jest aż tyle ile jest miejsca w Starze 266 :D paliwa mamy aż 20 litrów,. Jeżeli ktoś walczył z taką patologią jak ja proszę o porady ale obawiam się że jestem pierwszy który to robi .Dla zainteresowanych dodam że to jest tylko niewiele działań wbrew obowiązującemu w OSP statutowi ale to napiszę kiedy indziej bo są to już działania którymi musi się zając się Prokuratura. A jeszcze jedna sprawa jak by ktoś nie wiedział o jaką OSP chodzi dodam że jest to OSP KOSZARAWA powiat żywiec.

xvxvyv

Post autor: xvxvyv »

Druchu-takich =prezesow= jest w OSP dużo myślę że brak odpowiedzi może o tym świadczyć.Mają poparcie od gminnych i powiatowych =prezesow=.

poranx

Post autor: poranx »

Panowie takie działania ze strony "Zarządów" są spotykane w bardzo wielu jednostkach . Sam mam do czynienia z podobnymi osobami i podobnymi działaniami .Są totalne braki w kasie ,sprzęcie , układy z wójtami ,odznaczenia i medale dla znajomków i wiele podobnych patologi.JAK CZŁOWIEK SPOJRZY NA TO TO KREW ZALEWA. Co z tym robić? Zarząd Gminny nie pomoże .Zarząd Powiatowy nie pomoże .Zarząd Wojewódzki powie załatwiajcie sprawy w swoim gronie -"smród ma zostać w domku" -nic na zewnątrz .JAK TAK DALEJ PÓJDZIE TO ROZKRADNĄ DOROBEK WIELU POKOLEŃ UCZCIWYCH OCHOTNIKÓW.Może czas najwyższy by Zarząd Główny wprowadził wewnętrzną kontrole w jednostkach.Powołać specjalne komisje kontrolne najlepiej z osób z poza terenu kontrolowanego , bo w przeciwnym razie znajomki będą kontrolować siebie wzajemnie - co nic nie da.POZDRAWIAM WSZYSTKICH UCZCIWYCH !!!

strazak99

Post autor: strazak99 »

Tak jeszcze dodając do wypowiedzi markusa48 ta sytuacja ktora ma miejsce w tej jednostce jest naprawde patolkogiczna . Obecny zarząd ma za nic sobie ma nasze wnioski i prośby . Za nic sobie dobro straży maja , nie szanują strażaków . A tych którzy chca coś dobrego zrobić skreślają z list bo są dla nich niewygodni .

lukas50

Post autor: lukas50 »

Wiesz co markus48 wydaje mi się że w takim przypadku zostaje złożenie zawiadomienia do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa. OSP jest stowarzyszeniem więc ma obowiązek rejestracji w KRSie a jeśli tego nie zrobili to prokurator się resztą zajmie.

strazak5
OSP (gm., woj.): woj.mazowieckie

Post autor: strazak5 »

Moim zdaniem powinniście napisać pismo wraz z listą z podpisami i wysłać do Zarządu Gminnego, a ten jak w ciągu 21 dni nie odpowie do do Zarządu Powiatowego. Każde pismo Adresujcie także do wiadomości: Zarządu Powiatowego i Zarządu Wojewódzkiego. życzę powodzenia.
Ostatnio zmieniony ndz 21 mar 2010, 15:53 przez strazak5, łącznie zmieniany 1 raz.

Topic author
markus48

Kolejne działanie prezesa i skarbnika.Od dwóch tygodni nie można wyjechać samochodem z garażu ponieważ przed garażem Osp są rozłożone rusztowania bo są prowadzone prace budowlane.Firma która dokonuje ocieplenia budynku dostała zgodę od skarbnika na takie działanie bo on załatwi. I załatwił wykonał tel. do PSP zgłaszając awarię samochodu co jest kłamstwem bo sam osobiście sprawdziłem z kolegami stan naszego samochodu jest całkowicie sprawny.Dzisiaj do naszej miejscowości została skierowana jednostka sąsiadująca na wykonanie prac związanych z usuwaniem złamanych drzew z drogi. Pytając dyż.PSP dlaczego nas o tym fakcie nie poinformował usłyszałem że w dn. dzisiejszym dzwonił do niego prezes wraz ze skarbnikiem informując go że w naszym samochodzie wycieka olej z silnika i samochód jest niesprawny .Kolejne kłamstwo .Samochód jest całkowicie sprawny tylko stoją rusztowania i nie można wyjechać z garażu.

perełka24

Post autor: perełka24 »

Drogi markusie48,
Sprawa , którą rozpatrujesz od 21 sierpnia jest bezsensowna. O tuż Ja też Jestem ochotniczym strażakiem w OSP Koszarawa i nie widzę tam żadnych takich problemów . Uważam , że brak ci doświadczenia . Nie powinieneś wypowiadać się na forum całej Polski na ten temat , ponieważ sam jesteś strażakiem . Tak więc wygląda to tak jakbyś sam siebie opisywał. Najpierw dobrze zastanów się co piszesz , a dopiero później pisz to na forum co czyta bardzo dużo ludzi może nawet mądrzejszych od ciebie.
...
:twisted:

jerardo

Post autor: jerardo »

Kolego w naszej jednostce było podobnie wszystko było poprzedniego prezesa on rządził sie jak swoim i o wszystkim decydował , nic mu nie było potrzebne . Z kazdym kłucił się jeżeli ten powiedział swoje zdanie i przez to nasza jednostka praktycznie nie rozwijała się a wręcz odwrotnie Zdażały się wyjazdy ze nie miał kto jechać na akcję bo każdy olewałtą straż i byłego prezesa Tak było do czasu zebrania sprawozdawczego gdzie powstała awantura i została wygarnięta prawda prezesowi Nie ma co sie wstydzić własnego zdania . Kazdy był mądry przed zebraniem co to nie będzie mówił ajak przyszło co do czego to kazdy cisza jak makiem zasiał żadnych pretesi i pytan Ale jak się odezwałem i powiedziałem co mi sie nie podoba to zaraz znalezli sie inni chetni i mało nie zaszczuliśmy prezesa i doszło do tego za musiał zrezygnowac ze stanowiska i tak to mamy nowego prezesa który coś robi i jakoś tam się stara i widać poprawe Tylko trzeba chcieć i nie przejmować sie ze prezes bedzie sie gniewał albo czymś tam straszył

Topic author
markus48

Droga perełko 24
Jeżeli jesteś strażakiem naszej OSP i nie widzisz tam nic złego to musisz należeć do władz które chcemy z wieloma druhami odwołać a one uważają że wszystko jest ok. Pamiętaj tylko że być strażakiem to nie tylko iść na procesje do kościoła ale przede wszystkim nieść pomoc drugim.Spróbuj doświadczony strażaku pomagać innym a nie pisać że wszystko jest ok.
W jednej sprawie się zgodzę z tobą: jest mi bardzo wstyd gdy przyjeżdżam do pożaru a koledzy z innych jednostek muszą nas wspomagać podstawowym sprzętem który od lat jest w każdej nawet niewielkiej OSP a w naszej straży od lat na nic nie ma pieniędzy.To że czytają to mądrzy ludzie nie tylko w Polsce ale również na całym świecie to ja doskonale o tym wiem i po to piszę o tej patologi a ty mądry strażaku poproś mamusi aby kupiła ci jeszcze jeden samochodzik strażacki na baterie i wtedy już będziesz mógł gasić wszystkie największe pożary w domu nawet te w popielniczce i wszystkim powtarzaj że jest ok w twojej OSP.Pamiętaj że człowiek uczy się przez całe życie a ty to wykorzystaj bo główną cechą druha OSP jest odwaga a nie ukrywanie się.

fireman09

Post autor: fireman09 »

No widze że perełka 24 należy do tej grupy "pasjonatów" pożarnictwa co nawet węża strażackiego nie potrafią rozwinąć . A jego doświadczenie bojowe jak to markus48 trafnie określił kończy się na gaszeniu popielniczki . A jeśli uważasz , że jest wszystko ok to świadczy jaki masz zakres wiedzy z dziedziny pożarnictwa , bo jeśli uważasz , że można sprawnie działać np.przy użyciu gaśnicy z 1984 r. to się grubo mylisz . A tak nawiasem mówiąc ( to taki kit pociskaj dzieciom ) jeśli Ci uwierzą a nie nam .
" Doświadczony Strażaku "

Topic author
markus48

Witam serdecznie wszystkich.Zgodnie z obietnicą informuje że w dniu 13. 12 2009 doszło wreszcie do nadzwyczajnego walnego zebrania na którym odwołaliśmy zarząd który był nie do obalenia i powołaliśmy nowe władze.Chciałem tu podkreślić że do tego zebrania doszło tylko dla tego że nagłośniłem temat w prasie oraz powiadomiłem o wszystkim zarząd powiatowy oraz wojewódzki związku OSP którego przedstawiciele byli na tym zebraniu i nadzorowali aby wszystko było ok.Korzystając chcę tu powiedzieć że gdyby nie oni to dalej bym pisał pisma i nikt by mnie nie wysłuchał. Teraz pozostaje mi tylko wszystkim tym którzy walczą z taką patologią jak ja walczyłem życzyć wytrwałości i radzę dużo piszcie i zbierajcie wszystkie dokumenty one się przydają.Wszystkim którzy wytrwali chcę podziękować że byli ze mną do końca bo sam bym nic nie zdołał zrobić.Pozdrawiam wszystkich i zawszę pomogę doradą jak będę wiedział.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat