darowany samochód-rejestracja????

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
prezes1967
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

darowany samochód-rejestracja????

Post autor: prezes1967 »

Mam problem typu!!!Otrzymałem nieodpłatnie dla jednostki OSP samochód operacyjno -techniczny z KW PSP która to otrzymała ten samochód ze Straży Granicznej i przekazała dla naszej jednostki protokołem.Samochód wyremontowali ochotnicy za własne pieniadze nie mówiąc juz o swoje pracy.Pytanie???? Na jakich zasadach można przekazać ten samochód dla Urzedu Miasta a potem UM. przekarze dla OSP w urzytkowanie i bedzie utrzymywał i pokrywał ewentualne naprawy.Może ktoś już spotkał sie z taką sytuacją.Proszę o poradę lub inne mozliwe rozwiazanie problemu.Moze ktoś wie jakie sa przepisy prawne i gdzie ich szukać.

lucyna

Re: darowany samochód-rejestracja????

Post autor: lucyna »

witam,

ja przejmowałam samochod pozarniczy z firmy ktora byla dłuznikiem gminy
na podstawie umowy przeniesienia własnosci,

musi byc jakis dokument wałsnosci, poniewaz na samym OT
nie dokonacie rejestracji pojazdu,

wystarczy jakakolwiek umowa
najlepiej zapytac w urzedzie skarbowym

pozdrawiam
mam nadzieje ze cos pomogłam

pozdrawiam

poranx

Re: darowany samochód-rejestracja????

Post autor: poranx »

Jeżeli otrzymałeś samochód na wyposażenie jednostki to nie musisz go przekazywać UM .Samochód po zarejestrowaniu będzie własnością jednostki , a UM na podstawie ustawy o ochronie p-p ma obowiązek ponosić nakłady związane z eksploatacją tegoż samochodu.Nie pozbawiajcie się własnego majątku. Kiedyś możecie ten samochód sprzedać .
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat