darowany samochód-rejestracja????
-
Topic author - Posty: 1
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
darowany samochód-rejestracja????
Mam problem typu!!!Otrzymałem nieodpłatnie dla jednostki OSP samochód operacyjno -techniczny z KW PSP która to otrzymała ten samochód ze Straży Granicznej i przekazała dla naszej jednostki protokołem.Samochód wyremontowali ochotnicy za własne pieniadze nie mówiąc juz o swoje pracy.Pytanie???? Na jakich zasadach można przekazać ten samochód dla Urzedu Miasta a potem UM. przekarze dla OSP w urzytkowanie i bedzie utrzymywał i pokrywał ewentualne naprawy.Może ktoś już spotkał sie z taką sytuacją.Proszę o poradę lub inne mozliwe rozwiazanie problemu.Moze ktoś wie jakie sa przepisy prawne i gdzie ich szukać.
Re: darowany samochód-rejestracja????
witam,
ja przejmowałam samochod pozarniczy z firmy ktora byla dłuznikiem gminy
na podstawie umowy przeniesienia własnosci,
musi byc jakis dokument wałsnosci, poniewaz na samym OT
nie dokonacie rejestracji pojazdu,
wystarczy jakakolwiek umowa
najlepiej zapytac w urzedzie skarbowym
pozdrawiam
mam nadzieje ze cos pomogłam
pozdrawiam
ja przejmowałam samochod pozarniczy z firmy ktora byla dłuznikiem gminy
na podstawie umowy przeniesienia własnosci,
musi byc jakis dokument wałsnosci, poniewaz na samym OT
nie dokonacie rejestracji pojazdu,
wystarczy jakakolwiek umowa
najlepiej zapytac w urzedzie skarbowym
pozdrawiam
mam nadzieje ze cos pomogłam
pozdrawiam
Re: darowany samochód-rejestracja????
Jeżeli otrzymałeś samochód na wyposażenie jednostki to nie musisz go przekazywać UM .Samochód po zarejestrowaniu będzie własnością jednostki , a UM na podstawie ustawy o ochronie p-p ma obowiązek ponosić nakłady związane z eksploatacją tegoż samochodu.Nie pozbawiajcie się własnego majątku. Kiedyś możecie ten samochód sprzedać .