MOBBING W JEDNOSTKACH OSP

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

OSP Żarnowiec
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

mobbing w jednostkach OSP

Post autor: OSP Żarnowiec »

Witam Druhów. Czytając Wasze posty wyciągam z nich parę wniosków z którymi chcę się z Druhami podzielić :
1 Wymieniacie w swoich postach sytuację dopuszczenia do władzy młodzieży - chętnych zmian, patrzenia na OSP jako formacje ratowniczą, która opiera się na pewnych przepisach i zasadach prowadzenia dalszej działalności statutowej. Za takie prowadzenie Swoich jednostek bardzo Wam dziękuje i popieram w każdym działaniu. Musimy starać się jak najwięcej przyciągnąć młodych aby powiększyć nasze szeregi i aby działalność którą prowdzimy nie została zniszczona!
2 Ale mam także jedną uwagę którą należy podkreślić, a mianowicie to abyśmy nie zapominali o tych którzy naszą OSP tworzyli i prowadzili przez wcześniejsze lata. Czytając wszystkie posty na ten temat nie doczytałem się nigdzie co stało się z tymi których zastąpiono nowym Zarządem. Uważam, że nie możemy wysłać Ich - cyt. straych dziadków na wieczną wartę, tylko należałoby Ich uszanować i podjąć uchwałę o nadaniu Im godności Członka Honorowego. Pozdrawiam K- nt Gminny.

Topic author
dh Bartosz Włodarczyk
Lokalizacja: GOSTYNIN, członek zarządu OSP Leśniewice i wspier. OSP Grabowa
Kontakt:

Post autor: dh Bartosz Włodarczyk »

Witam

Brawo wreście ktoś sie bierze do roboty i wie że przyszłość lezy w młodych a niw w starszych. Niemówie ze starsi źle prowadzą straz ale predzej czy później i tak będą musieli ustąpic ze stanowisk i wtedy kto to przejmie............... no tylko ci młodzi których wprowadzamy w szeregi naszych OSP. bo to własnie oni później będa prezesami naczelnikami czy choćby kierowcami, a wiadomo taki młody człowiek bez wiedzy praktycznej i teoretycznej niema szansy poprawnie działać czy nieść pomoc w akcjach. Dlatego popieram starania wszystkich tych którzy stawiają na młodzież.

Pozdrawiam
Dh Bartosz Włodarczyk

fajerman-1

Re: mobbing w jednostkach OSP

Post autor: fajerman-1 »

Do OSP Żarnowiec.
Szanowny dh jak sadze Wszyscy zgodza sie ze mna ze NIKT nie pozbywa sie starych - my chcemy tylko zmian i działac ale musz w tym wspierac nas starsi zasłuzeni koledzy strazacy ci z 30 letnim stazem i tak powinno byc !!!!!!!! Oni sa nam potrzebni do przekazania wiedzy pisałem to wielokrotnie w swoich postach lecz to mzonki bynajmniej w naszej OSP.
Boja sie zmian kierowcy t3maja sie samochodów jak dziecko raczki mamy 58 lat ledwo co łaza zero przeszkolenia jak kiedys dostał szeregowca po zawodach powiatowych i jako kierowca kusr operatorów sprzetu i to wszystko a pchaja sie wszedzie blokuja miejsca.
Logiczna rozmowa nie dociera do nich zero pomocy przy akcjach bo dzisiaj trzeba byc troszeczke sprawniejszym jak kiedys no ale miec 450 zł z gminy jako kierowca plus ekwiwalent to kto sie tego wyzbedzie.
Jestem Naczelnikiem i nie walcze z tym lecz chce cos zmienic.
Od ponad roku pisze do Zarzadów gdyz w taki sposób wybrano komendanta OSP 58 lat kurs tylko operatorów dziadek / bez obrazania / i co kazdy uwaza ze jest ok.
Wcale nie oszukujemy sie tylko nic wiecej
Reasumujac jestem za zmianami lecz starzy powinni zrozumiec ze to dla dobra społeczenstwa i musimy sie z tym pogodzic.
Mam umówione spotkanie z Burmistrzem chce wprowadzic 28 letnich 2 kierowców / jestesmy S-3 / zeby gmina zapłacila za badania i psychotesty i ich ubezpieczyla itd.Naturalnie starzy podniesli larum ze wciagam obcych i nie doswiadczonych gó....y itp.
Oni sa nie reformowalni i ciag le marudza przez co mam ciezko z nimi ale jakos to jest.
Pozdro

OSP Żarnowiec

mobbing w OSP

Post autor: OSP Żarnowiec »

Kolego druhu -fajerman-1 Ja się z Tobą zgadzam i popieram w całości. Może mnie źle zrozumiałeś, również w naszej OSP 13-cie lat temu na zebraniu sprawozdawczo - wyborczym dokonaliśmy zmiany składu Zarządu OSP i też były głosy że sobie nie damy rady, że OSP upadnie itp. Przez ten okres czasu działamy w tym samym składzie Zarządu gdzie średnia wieku nie przekracza 33 lata. OSP nie upadła, a nawet jest dużo lepiej. Jako Zarząd jesteśmy otwarci na wszelkie propozycje ze strony MDP- oczywiście w granicach rozsądku. Ale jestem też zaniepokojony dalszym funkcjonowaniem większości jednostek z powodu małego zainteresowania społeczną działalnością ze strony młodzieży.
Pozdrawiam wszystkich społeczników naszej działalności - Prezes OSP a zarazem K- nt Gminny.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat