Jak odwołać prezesa osp

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

badimba1
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): OSP Boroszewo woj. pomorskie
Status: Offline

Re: Jak odwołać prezesa osp

Post autor: badimba1 »

Witam Druhowie .

Jestem kierowcą w mojej jednostce , mamy też problem z prezesem jak i z naczelnikiem . Na ostatnim walnym zebraniu " my młodzi wzięliśmy sprawy w swoje ręce " , zrobiliśmy naszemu zarządowi rachunek sumienia , czyli wytknęliśmy im wszystkie błędy jakie przyczyniają się do rozpadu jednostki . Dodam że na wyjazdy mamy tylko dwa zespoły po sześć osób , MDP niema wcale bo nikt nie potrafi ich zachęcić . Ja staram się ze wszystkich sił , załatwiam wyjazdy do jednostek PSP , organizuję szkolenia na sprzęcie , ale to wciąż mało gdyż w strażnicy nikt od roku nie widział naczelnika :!: . Prezes dobry człowiek ale jak jest wyjazd do zdarzenia to potrafi odwołać jednostkę ( nie mamy selektywnego ) , bo po co !!!! . Mało tego ja i jeszcze dwóch kierowców " sprzedaliśmy się " dużemu przedsiębiorstwu , już wyjaśniam chcą oni mieć dobrze wyposażoną jednostkę OSP w pobliżu ich zakładu ( zakupili nam piłę do betony , nowe kompletne umundurowanie , dołożyli się do nowego samochodu - Ford Transit zabudowa BOCAR ) . A nasz zarząd tylko na walne przyjdzie " wychlać " , jak oczywiście my to zorganizujemy.
Wymusiliśmy na zarządzie decyzję o rozwiązaniu , mają jeszcze rok swojej kadencji a po kolejnym walnym ja mam być naczelnikiem ( i tak całe wekendy spędzam w strażnicy z synami ) , na prezesa też już mamy kandydata .

P.S. Jestem już w trakcie załatwiania wywoływania selektywnego .

Także Kolego zarząd jest do obalenia , to nie mafia .

Pozdrawiam.

Villagemen
OSP (gm., woj.): Wieliczka , małopolskie

Post autor: Villagemen »

U nas chyba to jednak jest mafia. Na zebraniuu sprwozdawczym w lutym strażacy nie udzielili absolutorium zarządowi jednostki. Strażacy przegłosowali prośbę o zebranie nadzwyczajne w celu odwołania zarządu. Wszystko zostało zaprotokołowane. Na tym zebraniu był obecny prezes ZOSP RP Wieliczka -p. Kucharski. Zebranie nadzwyczajne nie obyło się do dzisiaj. Protokół z zebrania zaginął zaś komendant OSP Kokotów- p. Lidwin przedstawił w ZOSP swój protokół. Ze strony ZOSP komendant Lidwin nie poniósł za to żadnych konsekwencji a zarząd ZOSP sprawę zataił i nie zgłosił sprawy staroście.
Po prostu mafia.

Kamila317
OSP (gm., woj.): gm. Zielonki, woj. małopolskie

Post autor: Kamila317 »

Mam pytanie jeżeli prezes OSP będzie karany (dostanie zawiasy lub coś takiego) to czy może nadal pełnić funkcję prezesa ?
Awatar użytkownika

Jarek
OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)

Post autor: Jarek »

Sprawdź w swoim statucie czy nie jest napisane, jakie są warunki na członkostwo w OSP. A na pewno masz;)

Jeśli masz podobnie do mnie:
§ 9

Członkami zwyczajnymi OSP mogą być:

1. Pełnoletni obywatele polscy i cudzoziemcy mający stałe miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i nie pozbawieni praw publicznych
2. Małoletni w wieku od 16 do 18 lat oraz za zgodą opiekunów ustawowych małoletni poniżej 16 lat, jeżeli deklarują czynne uczestnictwo w realizacji celów OSP
To wynika z tego że:
- wyrok sądu za przestępstwo umyślne ogranicza prawa publiczne, w zależności od rodzaju popełnionego przestępstwa sąd orzeka stopień ograniczeń. A więc to zależy od orzeczenia sądu.

Możesz mieć też w statucie, że członkostwo w OSP jest warunkowane przez niekaralność za przestępstwo umyślne. Wtedy od razu masz odpowiedź.

Pozdrawiam, Jarek.

EDIT:
Ogólnie członkowie OSP a zwłaszcza prezes czy inni członkowie zarządu powinni cechować się nieposzlakowaną opinią. Zarząd w stopniu szczególnym ponieważ jest reprezentacją OSP. Ma być wzorem i przykładem dla najmłodszych, nie tylko druhów ale i członków MDP oraz innych ludzi nie związanych z działalnością OSP.
Ja osobiście nie wyobrażam sobie prezesa z wyrokiem.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat