Gmina nie chce zapłacić

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

jerzy988
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): OSP BRONISŁAWOWO gm.sadlinki woj. pomorskie
Status: Offline

Re: Gmina nie chce zapłacić

Post autor: jerzy988 »

witam ale się temat rozbujał jak zwykle .sołtys nie może dysponować jednostką i ustalać coś z gminą od tego jest komendant gminny .strażacy mogą na festynie w swojej miejscowości pomagać ale nieodpłatnie ze strony gminy .strażacy nie mogą być ochroniarzami !! a tak się praktykuje .nie mogą kierować ruchem gdyż ich uprawnienia do kierowania ruchem są tylko w akcji a też się ich wykorzystuje . zabezpieczenie imprezy należy do organizatora w tym wypadku sołtysa czy rady sołeckiej nie wiem jakie tam są warunki ale w razie pożaru jednostka jest w remizie a tak jest wyłączona z podziału bojowego gdyż musi przebywać cały czas na zabezpieczeniu festynu ... z mojego podwórka festyn organizuje urzad gminy i strażacy po kilku z jednostek na zmiany ustalone godzinami dyżurują na terenie festynu w ubraniu koszarowym służą pomocą gościom i nadzorują imprezę jeśli coś sie dzieje np. szarpanina to wzywają policję która czuwa w pobliżu lub na posterunku, strazacy nie angażują się bo im nie wolno !! w razie potrzeby udzielą pierwszej pomocy wezwą karetkę . przeważnie zespół występujący jako gwiazda wieczoru w umowie zaznacza ochronę sceny i wtedy strażacy robią kordon by zapewnić spokój ,a jeden wóz bojowy zabezpiecza scenę na wypadek pożaru . za tą usługę strażacy dostają talony żywnościowe od urzędu gminy.zdarza sie że zespół sam wynajmuje ochronę firmę profesjonalną . ekwiwalent należy się za akcje ,szkolenia organizowane przez psp i ćwiczenia organizowane przez psp .. za ćwiczenia na terenie jednostki i szkolenia organizowane przez naczelnika się nie płaci oraz za zawody ..ale każdy ma inne praktyki też sie rozbujałem !! a tak poza tym to te nasze małe wiejskie festyny są na granicy dużego ryzyka też sie musiałem spowiadać poszło bokiem szczęście ..

mikele

Post autor: mikele »

jerzy988 pisze:ekwiwalent należy się za akcje ,szkolenia organizowane przez psp
lub gminę
jerzy988 pisze: i ćwiczenia organizowane przez psp
lub gminę

dawido

Post autor: dawido »

karol1118

Post autor: karol1118 »

dobre sobie burmistrz nie wiedziała o przetargu....
Piękniejszy od ciszy jest tylko dźwięk syreny
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat