Kierowca w OSP, nowe zasady i wielki problem.

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Eluta_ch
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Re: Kierowca w OSP, nowe zasady i wielki problem.

Post autor: Eluta_ch »

misiu8514 pisze:art. 135b otrzymuje brzmienie:
„Art. 135b. W stosunku do jednostek, o których mowa w art. 109 ust. 5 i 6, warunki
określone w art. 106 ust. 1 pkt 4 oraz w art. 109 ust. 1 pkt 3
oraz ust. 4 stosuje się od dnia 4 stycznia 2016 r.”.
a to punkt 5 i 6:

Chyba chodzi o nas w punkcie 6

Art. 135b ma inne brzmnienie, mianowicie: "W stosunku do jednostek, o których mowa w art. 109 ust. 5 , warunek określony w art. 109 ust. 1 pkt 3 oraz ust. 4 stosuje się od dnia 4 stycznia 2016 r.”.

Oznacza to, że strażacy OSP maja przedłużone TYLKO do 19 stycznia 2014 r. Wejście w życie art . 110 (i automatycznie art. od 106-109)
Eluta_ch

Eluta_ch

Jak dla mnie problem lezy gdzie indziej.

Na podstawie których przepisów wydać zezwolenie/zaświadczenie (w gminie) dla strażaka OSP, że może kierować pojazdem uprzywilejowanym?
Przypomnę, że dotychczasowu art 95a (a nawet rozdział Bezpieczeństwo Ruchu Drogowego) ustawy Prawo o rucho drogowym został uchylony a ewentualny art 106 ust o Kierujących pojazdami wchodzi w życie 19 stycznia 2014 r.
:)
Eluta_ch

mikele

Post autor: mikele »

Eluta_ch pisze:Jak dla mnie problem lezy gdzie indziej.

Na podstawie których przepisów wydać zezwolenie/zaświadczenie (w gminie) dla strażaka OSP, że może kierować pojazdem uprzywilejowanym?
Przypomnę, że dotychczasowu art 95a (a nawet rozdział Bezpieczeństwo Ruchu Drogowego) ustawy Prawo o rucho drogowym został uchylony a ewentualny art 106 ust o Kierujących pojazdami wchodzi w życie 19 stycznia 2014 r.
:)
Zaświadczenia takie można było wydawać przed uchyleniem art 95a. Obecnie (wg mojej wiedzy) nie ma podstawy prawnej aby takie zaświadczenie wydać.
Awatar użytkownika

GLM
OSP (gm., woj.): Długa Koscielna

Post autor: GLM »

Eluta_ch pisze:
„Art. 135b. W stosunku do jednostek, o których mowa w art. 109 ust. 5 i 6, warunki
a to punkt 5 i 6:

Art. 135b ma inne brzmnienie, mianowicie: "W stosunku do jednostek, o których mowa w art. 109 ust. 5 , warunek określony w art. 109 ust. 1 pkt 3 oraz ust. 4 stosuje się od dnia 4 stycznia 2016 r.”.

Oznacza to, że strażacy OSP maja przedłużone TYLKO do 19 stycznia 2014 r. Wejście w życie art . 110 (i automatycznie art. od 106-109)
Moje pytanie a gdzie tak pisze że OSP maja przedłużone TYLKO do 19 stycznia 2014 ?
Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż

mikele

Eluta_ch pisze: Art. 135b ma inne brzmnienie, mianowicie: "W stosunku do jednostek, o których mowa w art. 109 ust. 5 , warunek określony w art. 109 ust. 1 pkt 3 oraz ust. 4 stosuje się od dnia 4 stycznia 2016 r.”.

Rzeczywiście art. 135b ma (na razie) takie brzmienie jak zacytowałeś...
Niedługo to się zmieni. Zapoznaj się z ustawą z dnia 19 kwietnia 2013 r. o zmianie ustawy o kierujących pojazdami oraz niektórych innych ustaw (w szczególności z art. 1 pkt. 4). Co prawda ustawa trafiła dopiero z sejmu do senatu ale nie sądzę, by senat odrzucił ustawę, bądź uchwalał poprawki do niej. Zapewne niebawem ustawa pojawi się w Dz. U. i wejdzie w życie a wtedy posiadane przez kierowców OSP uprawnienia będą ważne do 4.01.2016
Awatar użytkownika

misiu8514

Post autor: misiu8514 »

Jeszcze raz pisze że od 4.01.2016r, wystarczy zajrzeć do ustawy i przeczytać, dla leniwych podaje link do pdf http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=a ... Jp3AwQl7FQ
art.135b!!!!
pozdrawiam

mikele

misiu8514 pisze:Jeszcze raz pisze że od 4.01.2016r, wystarczy zajrzeć do ustawy i przeczytać, dla leniwych podaje link do pdf http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=a ... Jp3AwQl7FQ
art.135b!!!!
pozdrawiam
Dokładnie, tylko musimy poczekać aż podana ustawa wejdzie w życie i zacznie obowiązywać. Myślę, że to kwestia najbliższej przyszłości.

Eluta_ch

Zaświadczenia takie można było wydawać przed uchyleniem art 95a. Obecnie (wg mojej wiedzy) nie ma podstawy prawnej aby takie zaświadczenie wydać.[/quote]

Miałam nadzieję usłyszeć inną odpowiedź :)
Niestety, uważam tak samo.
Eluta_ch

Eluta_ch

mikele pisze:
Eluta_ch pisze: Art. 135b ma inne brzmnienie, mianowicie: "W stosunku do jednostek, o których mowa w art. 109 ust. 5 , warunek określony w art. 109 ust. 1 pkt 3 oraz ust. 4 stosuje się od dnia 4 stycznia 2016 r.”.

Rzeczywiście art. 135b ma (na razie) takie brzmienie jak zacytowałeś...
Niedługo to się zmieni. Zapoznaj się z ustawą z dnia 19 kwietnia 2013 r. o zmianie ustawy o kierujących pojazdami oraz niektórych innych ustaw (w szczególności z art. 1 pkt. 4). Co prawda ustawa trafiła dopiero z sejmu do senatu ale nie sądzę, by senat odrzucił ustawę, bądź uchwalał poprawki do niej. Zapewne niebawem ustawa pojawi się w Dz. U. i wejdzie w życie a wtedy posiadane przez kierowców OSP uprawnienia będą ważne do 4.01.2016

Tylko widzisz, ja problem mam teraz i muszę działać na OBOWIĄZUJĄCYCH przepisach.

Dziękuję Ci za odpowiedz,
Eluta_ch

Eluta_ch

GLM pisze:
Eluta_ch pisze:
a to punkt 5 i 6:

Moje pytanie a gdzie tak pisze że OSP maja przedłużone TYLKO do 19 stycznia 2014 ?
Nigdzie nie jest tak napisane.
Zasugerowałam się wejsciem w życie art 110 (właśnie 19 styczeń 2014) i że art 106-109 stosuje sie odpowiednio.
Po zamieszczeniu postu zorientowałam się, że tak naprawdę strażacy OSP na CHWILĘ OBECNĄ (nie biorę pod uwagę zmiany ustawy o kierujacych pojazdami która jeszcze nie weszła w życie!! ) wogóle nie mają przesuniętego terminu.

Czy zgodzisz sie ze mna?
Tylko proszę, patrz na OBOWIĄZUJĄCE przepisy!
Eluta_ch

Sylwek
Kontakt:

Post autor: Sylwek »

Wg mojej wiedzy na razie to możesz spokojnie zrobić sobie badania, psychotesty i zaczekać aż wejdzie nowelizacja tak by Ci wójt wystawił zaświadczenie na starych zasadach.

Zgodnie z obecnie obowiązującym prawem od pół roku powinniśmy wymieniać zaświadczenia i dostawać nowe w starostwach ale oni nic o tym nie wiedzą i nikt nam niczego nie wymieni. Ponadto, w przypadku nowych kierowców nie bardzo jest się gdzie przeszkolić wg obowiązującego obecnie przepisu bo WORDy też się nie dostosowały, przynajmniej u mnie (dopiero ogłosili przetarg na budowę toru ćwiczeń).

Nie zostaje Ci nic innego jak cierpliwie czekać albo jeździć bez wymaganych dokumentów - Twoja decyzja, ryzyko i odpowiedzialność.

mikele

Sylwek pisze:Wg mojej wiedzy na razie to możesz spokojnie zrobić sobie badania, psychotesty i zaczekać aż wejdzie nowelizacja tak by Ci wójt wystawił zaświadczenie na starych zasadach.
stare zasady już nie obowiązują, więc wójt nie ma podstawy prawnej by takie zaświadczenie wydać. Jest pewna różnica między urzędnikiem, a zwykłym obywatelem:
- zwykły obywatel może robić wszystko czego prawo nie zabrania
- urzędnik (wójt) może robić tylko to na co prawo pozwala
Prawo w chwili obecnej nie pozwala wydawać zaświadczeń dla kierowców OSP (jak się mylę proszę by ktoś mnie poprawił)
Sylwek pisze: Zgodnie z obecnie obowiązującym prawem od pół roku powinniśmy wymieniać zaświadczenia i dostawać nowe w starostwach ale oni nic o tym nie wiedzą i nikt nam niczego nie wymieni.
Obowiązujące prawo ma się niebawem zmienić i zaświadczenia na pozwolenia wymieniać będzie trzeba w 2016r.
Ostatnio zmieniony pt 17 maja 2013, 13:55 przez mikele, łącznie zmieniany 1 raz.

Eluta_ch

Dziękuję za odpowiedz.
Potwierdziłes moją obecną wiedzę.
Eluta_ch

JakubZ
OSP (gm., woj.): Pilzno, woj. Podkarpackie
Kontakt:

Post autor: JakubZ »

mikele pisze: Obowiązujące prawo ma się niebawem zmienić i zaświadczenia na pozwolenia wymieniać będzie trzeba w 2016r.
W Polsce (zwłaszcza na Wiejskiej) słowo "niebawem" może trwać w nieskończoność :)
Obrazek

Topic author
sedi

Post autor: sedi »

A ja dostałem takiego maila z Zarządu Wojewódzkiego

Informujemy, że w dniu 19 kwietnia 2013 r. Sejm RP uchwalił ustawę o zmianie ustawy o kierujących pojazdami oraz niektórych innych ustaw.

Po wejściu w życie noweli ustawy m.in. kierowcy pojazdów uprzywilejowanych OSP do 4 stycznia 2016 r.:

- nie będą musieli mieć ukończonego kursu dla kierujących

pojazdami uprzywilejowanymi wymaganymi przez przepisy

ustawy, aby kierować tymi pojazdami,

- nie będą musieli posiadać wydawanego przez Starostę

zaświadczenia o ukończeniu kursu dla kierujących pojazdami

uprzywilejowanymi.

Więcej na stronie:

http://www.zosprp.pl/?q=content/informa ... -pojazdami
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat