dotacja do remontu remizy
-
Topic author - Posty: 2
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
dotacja do remontu remizy
Witam,
Mam problem z uzyskaniem informacji gdzie można zwróicć się o pomoc w sfinansowaniu zakupu ekologicznego pieca centralnego ogrzewania, zainstalowanego w remizie OSP. Narazie coś dołoży do tego gmina i Fundusz Ochrony Środowiska przy Starostwie Powiatowym. Czy ZOSP dotuje też takie remonty?? a jeśli tak to jakie dokumenty musiałbym złożyć, żeby taka dotację otrzymać...
dziękuję za pomoc
lemik
Mam problem z uzyskaniem informacji gdzie można zwróicć się o pomoc w sfinansowaniu zakupu ekologicznego pieca centralnego ogrzewania, zainstalowanego w remizie OSP. Narazie coś dołoży do tego gmina i Fundusz Ochrony Środowiska przy Starostwie Powiatowym. Czy ZOSP dotuje też takie remonty?? a jeśli tak to jakie dokumenty musiałbym złożyć, żeby taka dotację otrzymać...
dziękuję za pomoc
lemik
Bo najlepiej widza Ci, których kryje cień 

Witam!
Nie będzie to raczej rada ale podam Ci przykład z mojej jednostki.
W 2001 roku instalowaliśmy w strażnicy kompletną instalację c.o. z kotłem na olej opałowy.Inwestycja została zrealizowana z kredytu udzielonego przez Bank Ochrony Środowiska (ok 30 tys. zł). W naszym przypadku wszelkie formalności załatwiła firma wykonawcy instalacji. Ze strony Zarządu OSP, Prezes i naczelnik a ze strony Urzędu gminy -Wójt i jego zastępca (gmina jako gwarant spłaty kredytu) podpisali z przedstawicielami BOŚ stosowną umowę. Kredyt zostal rozłożony na 6 lat.
Ogrzewanie ekologiczne w praktyce okazuje się nie ekonomiczne. W 2001 r cena oleju opałowego wynosiła ok. 1,30 zł a obecnie w granicach 3 zł i może wzrosnąć. W czasie sezonu grzewczego koszt ogrzewania waha się w granicach 10 tys. zł (zależy od warunków pogodowych, wielkości pomieszczeń, zadanej temperatury itp.).Tak że warto wpierw dobrze sie zastanowić czy inwestować w tą całą "ekologię".
Nie będzie to raczej rada ale podam Ci przykład z mojej jednostki.
W 2001 roku instalowaliśmy w strażnicy kompletną instalację c.o. z kotłem na olej opałowy.Inwestycja została zrealizowana z kredytu udzielonego przez Bank Ochrony Środowiska (ok 30 tys. zł). W naszym przypadku wszelkie formalności załatwiła firma wykonawcy instalacji. Ze strony Zarządu OSP, Prezes i naczelnik a ze strony Urzędu gminy -Wójt i jego zastępca (gmina jako gwarant spłaty kredytu) podpisali z przedstawicielami BOŚ stosowną umowę. Kredyt zostal rozłożony na 6 lat.
Ogrzewanie ekologiczne w praktyce okazuje się nie ekonomiczne. W 2001 r cena oleju opałowego wynosiła ok. 1,30 zł a obecnie w granicach 3 zł i może wzrosnąć. W czasie sezonu grzewczego koszt ogrzewania waha się w granicach 10 tys. zł (zależy od warunków pogodowych, wielkości pomieszczeń, zadanej temperatury itp.).Tak że warto wpierw dobrze sie zastanowić czy inwestować w tą całą "ekologię".
U nas było podobnym jak u poprzednika.
My zainstalowaliśmy centralne na gaz ziemny. Praktycznie robione od zera bo wcześniej były tylko piece kaflowe.
Piece zostały zdemontowane jako "nieekologiczne".
Dofinansowanie dostaliśmy z funduszu ochrony środowiska... właściwie to podobnie jak wcześniej był to kredyt z tym, że za terminowe spłacanie część (20 albo 30 %) jest uważane.
Bardzo ważne przy ogrzewaniu jest moim zdaniem dobre docieplenie budynku. My sukcesywnie wymieniliśmy okna, drzwi no i cały budynek został obłożony styropianem.
Została nam jeszcze wymiana bram w garażach i powinno być ok.
co do konkretnej odpowiedzi to słyszałem, że ZOSP dotuje także remonty remiz... z tym że trzeba się uzbroić w cierpliwość. Należy składać wnioski, które są potem rozpatrywane i jak się ma szcęście to coś można dostać.
Nie wiem jak planujecie kupować ten kociołek ale zawsze warto powiedzieć sprzedawcy, że to dla strażaków - jakiś rabacik powinien być.
My zainstalowaliśmy centralne na gaz ziemny. Praktycznie robione od zera bo wcześniej były tylko piece kaflowe.
Piece zostały zdemontowane jako "nieekologiczne".
Dofinansowanie dostaliśmy z funduszu ochrony środowiska... właściwie to podobnie jak wcześniej był to kredyt z tym, że za terminowe spłacanie część (20 albo 30 %) jest uważane.
Bardzo ważne przy ogrzewaniu jest moim zdaniem dobre docieplenie budynku. My sukcesywnie wymieniliśmy okna, drzwi no i cały budynek został obłożony styropianem.
Została nam jeszcze wymiana bram w garażach i powinno być ok.
co do konkretnej odpowiedzi to słyszałem, że ZOSP dotuje także remonty remiz... z tym że trzeba się uzbroić w cierpliwość. Należy składać wnioski, które są potem rozpatrywane i jak się ma szcęście to coś można dostać.
Nie wiem jak planujecie kupować ten kociołek ale zawsze warto powiedzieć sprzedawcy, że to dla strażaków - jakiś rabacik powinien być.
dziekuję za komentarze. Co do "ekologicznych" pieców to nie bawimy się w oleje opałowe i gaz bo dla nas to będzie duży kocioł miałowy z atestem emisyjnym i to wszystko i tak jest znaczące bo do wczesniejszego pieca wrzucano co się dało (mieszkam blisko remizy więc zimą nie otwierałem okien
. tylko , że nasz komendant gminny twierdzi na upartego, że są gdzieś na stronie ZOSP gotowe wnioski do pobrania i że można się starać o dotację od zwiazku. Jestem najmłodszym członkiem zarządu (prywatnie menagerem w średniej firmie) i tłukę cały czas reszcie zarządu, że jak nie zarobimy to tak naprawdę nikt nam nie da
zresztą zawsze byłem zdania, że przy jednostce powinna rozwijać się działalność usługowa lub niewielka produkcja i wszyscy którzy biorą w tym udział powinni robić to społecznie - może tylko po to żeby potomni kiedyś czytali kronikę z nutką dumy że ich dziadek zrobił dużo dobrego. Pozdrawiam

Bo najlepiej widza Ci, których kryje cień 

-
- Kontakt:
Ja wraz z calym zarzadem walczymy o piec do naszej jednostki juz od marca. Wysylalismy pismo do Skarbnika Miasta, niestety zostalo odrzucone, pozniej zwrocilismy sie do Centrum Zarzadzania Kryzysowego, jednak to tez nie pomoglo... Na dzien dzisiejszy jestesmy bez sprawnego pieca (gdyz nasz 50-letni kociol odmowil posluszenstwa). Ze strony UMŁ padl pomysl, zeby wstawic 2 piece akumulacyjne do garazu, zeby auta przezyly zime, tylko kto tego bedzie pilnowal ? a jak by w garazu pozar wybuchl ? Takie jest madre myslenie naszych wladz... ;/ Obecnie zaoferowano nam 2-letni piec z innej jednostki OSP, lecz jest jedno 'ale'. Piec ten ma 32 KW, a nasz budynek jest nieocieplony i ma prawie 500m2.
www.ospsikawa.republika.pl <---- Zapraszamy na nową stronę 

-
Strażnica
Nasza strażnica, tzn. spinalnia jest nie wytynkowana, okna z pojedyńczej szyby i strach ich dotknąć, żeby się nie rozpadły (drewniane). Wyjście na dach jest tylko przykrywane prowizorycznie i często jest tak, że deski są zalane deszczem i już gniją. Jak można starać się o remont: wymiana okien, zrobienie poządnego zamknięcia na dach i wymiana podłóg. Moim skrytym marzeniem jest by podłogi były metalowe i drabiny. Jak starać się o kasę na remont od gminy?
OSP Kuźnica Marianowa
O to jakie dotacje można uzyskać z Zarządu Wojewódzkiego ( przynajmniej w zachodniopomorskim ):
- Zarząd Powiatowy typuje jednostkę na dotację, otrzymac można około 3.000 zł, z tym, że jest wymienność powiatów, czyli możliwość ta nadażyć się może co dwa lata;
Dodatkowo:
- można złożyć wniosek do Zarządu Głównego ZOSP RP w Warszawie na dotacje do remontu remizy, max wysokość to 5.000 zł
- można także złożyć wniosek do Komendanta Głównego PSP ( My tak zrobiliśmy we wniosku jest prośba o 20.000 zł - wg kosztorysu zrobionego przez urzędnika gminy - można dostać około 11-13.000 zł ) - decyzja w roku 2007 w marcu.
- można również szukać dotacji w Urzędzie Gminy lub po konkursach granotwych
- Zarząd Powiatowy typuje jednostkę na dotację, otrzymac można około 3.000 zł, z tym, że jest wymienność powiatów, czyli możliwość ta nadażyć się może co dwa lata;
Dodatkowo:
- można złożyć wniosek do Zarządu Głównego ZOSP RP w Warszawie na dotacje do remontu remizy, max wysokość to 5.000 zł
- można także złożyć wniosek do Komendanta Głównego PSP ( My tak zrobiliśmy we wniosku jest prośba o 20.000 zł - wg kosztorysu zrobionego przez urzędnika gminy - można dostać około 11-13.000 zł ) - decyzja w roku 2007 w marcu.
- można również szukać dotacji w Urzędzie Gminy lub po konkursach granotwych
"Bogu na chwałę, ludziom na ratunek"