kierowanie pojazdem uprzywilejowanym
-
Topic author - Posty: 67
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
kierowanie pojazdem uprzywilejowanym
Na podstawie ustawy - prawo o ruchu drogowym - i jej poprawki obowiązującej od 1 stycznia doszedł nowy artykuł 95a w którym określone jest że kierowca pojazdu uprzywilejowanego musi mieć ukończone 21 lat (to moim zdaniem mądra zmiana), oraz że musi possiadać przy sobie także zaświadczenie od pracodawcy o zatrudnieniu i badaniach lekarskich i psychologicznych (i tutaj nie mam zdania). Nie wiem jak ma się to do ochotników, przecież oni takiego zaświadczenia nie mają, bo są ochotnikami.
Jeżeli ktoś jest w stanie mi to wyjaśnić to proszę o kontakt
Jeżeli ktoś jest w stanie mi to wyjaśnić to proszę o kontakt
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
Re: kierowanie pojazdem uprzywilejowanym
wzór tego zaświdczenia przewiduje że kierowca jest zatrudniony lub osobiście wykonuje przewozy - i jedno albo drugie należy skreślić - moim zdaniem gmina może wydać takie zaświdczenie - ale może jest jakiś prawnik to niech coś napisze na ten temat!!!!
-
Druhowie dokładne rozporzadzenie wejdzie do 30 stycznia br. i nie kombinujcie jak poprzednik że zna przepisy MSW bo nie ma najwyrazniej zielonego pojecia o tym co pisze w Dziennikach Ustaw . BO Wydział Komunikacji niema prawa wydać nikomu Swiadectwa Kwalifikacji dla PSP jest OK ale dla OSP ktoś zapomniał o was i pisanie że nie jest potrzebny żaden dokument jest totalną bzdurą .
Kierowanie pojazdami OSP w akcji
- :lol:
Od dwóch dni próbujê w Ministerstwie Infrastruktury - dowiedzieæ siê
czego¶ na temat ¶wiadectw kwalifikacyjnych.
Zlikwidowano je - bo by³y za drogir dla STAROSTÓW, a koszty druku
nie pokrywa³y wp³ywów z ich sprzeda¿y.
Polecam wszystkim uzasadnienie do rozporz±dzenia z 22 grudnia 2003 roku w sprawie postepowania z dokumentacj± zwi±zan± z prac± kierowcy.
www.mi.gov.pl
Pozdrawiam.
Józef Michalski = Miastko PREZES
-
Re: kierowanie pojazdem uprzywilejowanym
Co do wkładki to informuję Cię, że idziesz na badanie psychotechniczne i do lekarza. Składasz wniosek do wydziału komunikacji właściwego Twojego miejsca zamieszkania i po okolo 1 miesiący otrzymasz tzw. "wkładkę" która to uprawnia cie do jazdy pojazdami uprzywilejowanymi. Ja już od 2 lat posuada takową oczywiście dla pojazdów do 3,5 tony bo takowe prawojzady posiadam.
Pozdrawiam.
Krzysztof
Pozdrawiam.
Krzysztof
-
Pojazdy uprzywilejowane
- Drogi Krzysztofie !
Masz racje, ale tak było do 31 grudnia 2003 r.
Od 1 stycznia zmieniły się przepisy i zaświadczenie
o kwalifikacjach do kierowania pojazdami " na kogutach"
wydaje PRACODAWCA.
Dlatego próbuję wyjaśnić co z kierowcami OSP.
Pozdrawiam.
-
Kierowca w OSP

Koledzy w Straży jestem od 1995r a od 99r. jestem prezesem w tej jednostce, dla szybkiej poprawy gotowości bojwej dogadałem się z Panią burmistrz i środki przeznaczone na uposażenie dla kierowców przekazuje nam w formie dotacji na zakup sprzętu ppoż., jest to kwota w wysokości 6500 zł.
W trakcie tych rozmów z w/w Panią uwidoczniła się luka prawna w ustawie o ochronie ppoż. a mianowicie w ustawie tej nie ma żadnej wzmianki o formie zatrudnienia kierowcy i wysokości uposażenia za tą pracę , chociaż gmina ma obligatoryjny obowiązek finansowania nasz.
Przyjrzałem się również rozporządzeniu, które reguluje wysokość wynagrodzenia dla pracowników gmin i tam też nic nie znalazłem na w/w temat, jest tylko mowa o komendancie gminnym tzn. jakie musi mieć wykształcenie i ile może zarobić.
Może wspólnie poprosimy Zarząd w Warszawie o interwencję w tej sprawie.
Kolego "KG" rozporz±dzenie MI w sprawie postêpowania z dokumentacj± zwi±zan± z prac± kierowcy zosta³o wydane 22.12.2003 i jest opublikowane w Dz.U.Nr 230,poz.2303 z 2003 r. i tam jest wzór za¶wiadczenia a warunki s± opisane w art.4 ust.3 ustawy z dnia 23 lipca 2003 r. o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.Nr 149, poz. 1452 z 2003 r.)
KG PSP zadba³a o swoich stra¿aków (zawodowych) i oni ju¿ ju¿ maj± opracowany wzór za¶wiadczenia który rozprowadzaj± poprzez Komendy Wojewódzkie do JRG a o ochotników nikt siê nie martwi.
ZG ZOSP RP teraz ma inny "wa¿ny" problem - Nadzwyczajny Zjazd w sprawie zmiany Statutu Zwi±zku (notabene tego ³adnego w niebieskich ok³adkach który dopiero co niedawno by³ aktualizowany i wydrukowany - za pieni±dze, które przyda³yby siê w OSP)
KG PSP zadba³a o swoich stra¿aków (zawodowych) i oni ju¿ ju¿ maj± opracowany wzór za¶wiadczenia który rozprowadzaj± poprzez Komendy Wojewódzkie do JRG a o ochotników nikt siê nie martwi.
ZG ZOSP RP teraz ma inny "wa¿ny" problem - Nadzwyczajny Zjazd w sprawie zmiany Statutu Zwi±zku (notabene tego ³adnego w niebieskich ok³adkach który dopiero co niedawno by³ aktualizowany i wydrukowany - za pieni±dze, które przyda³yby siê w OSP)