Powstanie OSP - historia

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.
Awatar użytkownika

Topic author
JacekD
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Powstanie OSP - historia

Post autor: JacekD »

Proszę o informację, czy za datę powstania OSP przyjmuje się datę pierwszego zebrania organizacyjnego na którym wybrano zarząd i podjęto uchwałę o utworzeniu OSP (stowarzyszenia), czy liczy się data rejestracji sądowej?
Nasza OSP posiada orginalny protokół z pierwszego zebrania i utworzeniu stowarzyszenia z 1935 roku z podpisami nowo wybranego zarządu. W jednym z nastepnych protokołów istnieje informacja, że stowarzyszenie zostało zarejestrowane sądownie w 1936 r., ale dokumentu takiego nie posiadamy.
Zgłosiłem się z zapytaniem do archiwum sądu rejonowego i niestety poinformowano mnie że nie posiadają informacji o zarejstrowaniu stowarzyszenia w 1936 roku, gdzie takich informacji szukać?
Jak to wyglada w Waszych OSP?

Pozdrawiam,

Jacek

kronikarz

Re: Powstanie OSP - historia

Post autor: kronikarz »

Witam
Jeżeli posiadacie protokół lub inne pismo, w którym zapisano nazwiska założycieli i tak jak napisałeś informacja o powołaniu jednostki straży pożarnej, to właśnie od tego czasu liczona jest data istnienia OSP. Są jednostki w kraju, które istniały już 20, 30 lat a dopiero w latach 80 – tych zarejestrowały się w sądzie. Są i takie OSP, które liczą datę powstania od tego, że ktoś powiedział iż w takim to a takim roku coś się paliło i mieszkańcy gasili więc była i straż. Jednak prawidłowo jest od powołania pierwszego składu zarządu i informacji o powstaniu straży pożarnej. Jeżeli jesteś z rejonu województwa dolnośląskiego, opolskiego lub śląskiego to szukaj informacji w archiwum we Wrocławiu lub Katowicach. Jednak najwięcej informacji znajdziesz w archiwach i muzeach w Niemczech. Pozdrawiam kronikarz OSP Strzelce Opolskie.
Awatar użytkownika

Topic author
JacekD

Post autor: JacekD »

Dzięki za informacje, też tak myślałem że wystarczy dokument z zebrania założycielskiego podpisany przez nowo powołany Zarząd. Jeśli masz jakiś link do archiwów niemieckich to będę wdzięczny, tym bardziej że po I wojnie moja wioska ma dość dużo pamiątek w języku niemieckim.

Pozdrawiam

Jacek

kronikarz

Post autor: kronikarz »

Witam ponownie
Tak jak wcześniej napisałem wszystko zależy z jakiego regionu jesteś. Tak jak obecnie i dawniej była rejonizacja. Trudno abym Ci podawał namiary na osoby z całego kraju zajmujące się gromadzeniem informacji historycznych lub na przykład na muzeum w Fuld, gdzie jest osoba zajmująca się gromadzeniem materiałów i na przykład otrzymałem kopie protokołów rocznych ze szkoły pożarniczej w Nysie woj. opolskie z lat 1934-1944. Mam jeszcze inne materiały pisane gotykiem dotyczące konkretnych regionów. Są również i osoby w woj. opolskim i dolnośląskim posiadające wiele materiałów. Więc jeżeli jesteś zainteresowany konkretnym regionem to podaję Ci swoje namiary: edward.dalibog@gazeta.pl. Chyba, że interesuje Cię historia pożarnictwa, ale to obszerny temat. Pozdrawiam Edward.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat