Witam. Mam pytanie odnośnie członkostwa w OSP a mianowicie:
na większości znalezionych prze zemnie forach, stronach z aktami prawnymi itp... jest wyraźnie napisane iż członkiem czynnym w PSP nie może być osoba karana jakimkolwiek wyrokiem,z tym się zgodzę w 100%, lecz moje pytanie związane jest z tym samym problemem tylko odnośnie Ochotniczych Straży Pożarnych (członek ten należy do dwóch jednostek OSP naraz, jedna z poza KSRG zaś druga w KSRG). Na ten temat zdania są dość podzielone i teraz już sam nie wiem jak to jest. Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam .
Strażak Ochotnik...
-
Topic author - Posty: 5
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Re: Strażak Ochotnik...
Witam
OSP jest stowarzyszeniem a członkiem stowarzyszenia możne być każda osoba która spełnia warunki określone statutem. Zatem jeśli w statucie nie ma nic napisane o tym, ze osoba karana nie możne być członkiem, to nic nie stoi na przeszkodzie by osoba z karana nie mogla zostać jego członkiem.
OSP jest stowarzyszeniem a członkiem stowarzyszenia możne być każda osoba która spełnia warunki określone statutem. Zatem jeśli w statucie nie ma nic napisane o tym, ze osoba karana nie możne być członkiem, to nic nie stoi na przeszkodzie by osoba z karana nie mogla zostać jego członkiem.
Micha³ Wolak
-
Topic author - Posty: 5
- Status: Offline
Re: Strażak Ochotnik...
a mam jeszcze jedno pytanie: a mianowicie czy pobicie sekretarza jednostki przez członka (na tle czysto prywatnym) godzi jakkolwiek w dobre imię osp którą ten człowiek reprezentuje? (tak jak jest to opisane w statucie osp RDZ 3 § 15) z tego co się dowiadywałem (prokurator, radca prawny itp.)jest to podstawa do wykluczenia członka z jednostki, ale jak to jest naprawdę?