Zostałem usunięty przez zarząd z osp.W powiadomieniu stoi: na podstawie & 15 pkt 3 litera a statutu OSP.
I tu zaczyna się problem & 15 statutu naszego OSP zarejestrowanego w KRS mówi o drużynach młodzieżowych. (mam 40 lat i sam wiem ze nie mogę należeć do MDP ) ;)Zarząd opiera się na wzorcowym statucie zassanym z netu i wali takie babole. W podobnej sytuacji jest więcej osób (wszyscy którzy ośmielili się krytykować działania Prezesa. Podobnych niezgodności z prawem jest więcej .
Pytanie moje brzmi : 1 jaką mam drogę prawną by doprowadzić do zmiany zarządu.Niestety nadzwyczajne walne jest nieosiągalne (nikt nie wie ilu jest członków w OSP).2, jaki jest teraz mój status (jestem w OSP czy nie ).
nieznajomość prawa "ZARZĄD"
-
Topic author - Posty: 4
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Re: nieznajomość prawa "ZARZĄD"
§ 14
Członkostwo ustaje na skutek:
1) skreślenia z listy lub wykluczenia członka zwyczajnego,
2) skreślenia z listy członków zwyczajnych dokonuje zarząd OSP w następujących przypadkach:
a) rezygnacji z członkostwa złożonej przez członka na piśmie.
b) nie usprawiedliwionego zalegania przez członka z opłatą składek za okres przekraczający 12 miesięcy, mimo pisemnego upomnienia.
c) śmierci członka.
3) wykluczenia członka zwyczajnego dokonuje zarząd OSP w następujących wypadkach:
a) prowadzenia działalności rażąco sprzecznej z niniejszym statutem.
b) popełnienia czynu, który dyskwalifikuje daną osobę jako członka OSP lub godzi w dobre imię OSP.
4) przed podjęciem uchwały w sprawach określonych w ust. 2 pkt. 2 i w ust. 3 zarząd umożliwia członkowi OSP złożenie wyjaśnienia na piśmie lub osobiście na posiedzeniu zarządu.
5) od uchwały zarządu w sprawie, o której mowa w ust. 2 pkt. 2 i ust. 3, członek OSP może odwołać się w terminie 14 dni od dnia powiadomienia o wykluczeniu do walnego zebrania, którego uchwała jest ostateczna.
6) do czasu rozpatrzenia odwołania członek zwyczajny nie korzysta z praw oraz nie wykonuje obowiązków określonych niniejszym statutem.
7) skreślenie z listy członków zobowiązuje do zwrotu umundurowania i innych przedmiotów należących do OSP.
A co do zmiany zarządu:
§ 22
1. Nadzwyczajne walne zebranie członków OSP zwoływane jest przez zarząd OSP:
1) z własnej inicjatywy,
2) na żądanie komisji rewizyjnej OSP,
3) na żądanie ........ (np. ½) liczby członków OSP.
2. Nadzwyczajne walne zebranie członków OSP powinno się odbyć w terminie nie dłuższym niż jeden miesiąc od podjęcia inicjatywy lub zgłoszenia żądania.
3. Porządek nadzwyczajnego walnego zebrania, spośród spraw określonych w § 20 ust. 2 ustala władza lub osoby uprawnione do żądania zwołania takiego zebrania.
4. Nadzwyczajne walne zebranie OSP może odwołać członka zarządu lub komisji rewizyjnej przed upływem terminu kadencji władz OSP i powołać w to miejsce innego członka zarządu lub komisji rewizyjnej na czas do odbycia zwyczajnego walnego zebrania.
Zwołanie nadzwyczajnego zebrania może nastąpić na żądanie komisji rewizyjnej. Więc może spróbujcie porozumieć się z komisją. Innej opcji niestety nie znam.
Członkostwo ustaje na skutek:
1) skreślenia z listy lub wykluczenia członka zwyczajnego,
2) skreślenia z listy członków zwyczajnych dokonuje zarząd OSP w następujących przypadkach:
a) rezygnacji z członkostwa złożonej przez członka na piśmie.
b) nie usprawiedliwionego zalegania przez członka z opłatą składek za okres przekraczający 12 miesięcy, mimo pisemnego upomnienia.
c) śmierci członka.
3) wykluczenia członka zwyczajnego dokonuje zarząd OSP w następujących wypadkach:
a) prowadzenia działalności rażąco sprzecznej z niniejszym statutem.
b) popełnienia czynu, który dyskwalifikuje daną osobę jako członka OSP lub godzi w dobre imię OSP.
4) przed podjęciem uchwały w sprawach określonych w ust. 2 pkt. 2 i w ust. 3 zarząd umożliwia członkowi OSP złożenie wyjaśnienia na piśmie lub osobiście na posiedzeniu zarządu.
5) od uchwały zarządu w sprawie, o której mowa w ust. 2 pkt. 2 i ust. 3, członek OSP może odwołać się w terminie 14 dni od dnia powiadomienia o wykluczeniu do walnego zebrania, którego uchwała jest ostateczna.
6) do czasu rozpatrzenia odwołania członek zwyczajny nie korzysta z praw oraz nie wykonuje obowiązków określonych niniejszym statutem.
7) skreślenie z listy członków zobowiązuje do zwrotu umundurowania i innych przedmiotów należących do OSP.
A co do zmiany zarządu:
§ 22
1. Nadzwyczajne walne zebranie członków OSP zwoływane jest przez zarząd OSP:
1) z własnej inicjatywy,
2) na żądanie komisji rewizyjnej OSP,
3) na żądanie ........ (np. ½) liczby członków OSP.
2. Nadzwyczajne walne zebranie członków OSP powinno się odbyć w terminie nie dłuższym niż jeden miesiąc od podjęcia inicjatywy lub zgłoszenia żądania.
3. Porządek nadzwyczajnego walnego zebrania, spośród spraw określonych w § 20 ust. 2 ustala władza lub osoby uprawnione do żądania zwołania takiego zebrania.
4. Nadzwyczajne walne zebranie OSP może odwołać członka zarządu lub komisji rewizyjnej przed upływem terminu kadencji władz OSP i powołać w to miejsce innego członka zarządu lub komisji rewizyjnej na czas do odbycia zwyczajnego walnego zebrania.
Zwołanie nadzwyczajnego zebrania może nastąpić na żądanie komisji rewizyjnej. Więc może spróbujcie porozumieć się z komisją. Innej opcji niestety nie znam.
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
Re: nieznajomość prawa "ZARZĄD"
Dzięki ,zgłosiłem sprawę komisji rewizyjnej . Niestety tu jest sytuacja powiedziałbym kuriozalna , obstawili ze wszystkich stron klakierami i poplecznikami. Teraz mam trochę ubawu , jakaś Hela czy inna pani w gminie powiedziała prezesowi że statut którym się posługuję jest ok. Niestety różni się znacząco z moim (wyciągniętym dziś z KRS).
pozdrawiam strażacką brać
pozdrawiam strażacką brać