prośba o pomoc

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
maro111m
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

prośba o pomoc

Post autor: maro111m »

mam pytanie związane prawdo podobnie z prawem cywilnym jestem członkiem
organizacji OSP .Wraz z gminą jesteśmy właścicielami budynku i
nieruchomości po połowie tak wynika z aktu notarialnego i zobowiązani
jesteśmy do równego podziału kosztów poniesionych na remont w/w
nieruchomości i budynku ,ale rzeczywisty podział jaki teraz istnieje to
1/3 OSP ,2/3 gmina powierzchni użytkowej . W akcie notarialnym podpisanym
przez obie strony znajduje się fizyczny podział budynku z którego
wynika ten nie korzystny podział .Co możemy zrobić w tym wypadku aby osp nie
ponosiła kosztów remontu budynku lub je zmniejszyła do minimum czy są
jakieś szanse? nasza część składa się z części bojowej i części przeznaczonej na działalność gospodarczą(sala balowa z zapleczem)

aspirancik

Re: prośba o pomoc

Post autor: aspirancik »

Moim zdaniem i tak macie dobry podział. W mojej gminie budynek remizy w całości należy do miasta, ale OSP wkłada swoje środki w ten budynek, ponieważ go użytkuje, a właściciel budynku odpowiada za jego stan i koszta związane z remontem (jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi). Warto też wspomnieć o finansach, które gmina przeznaczać powinna na funkcjonowanie OSP, może w tym temacie dałoby się ruszyć i jakieś dodatkowe środki pozyskać, albo zmniejszyć wasz nakład z tego tytułu.

tomek77

Re: prośba o pomoc

Post autor: tomek77 »

To myślę, że niezbyt dobrze układa Wam się z wójtem/burmistrzem, no i ten akt notarialny też jakoś dziwnie sformułowany, bo pozwólcie, że zacytuję art 32 z ustawy o ochronie przeciwpożarowej (po zmianach), z której wynika, że:

1. Koszty wyposażenia, utrzymania, wyszkolenia i zapewnienia gotowości bojowej jednostek ochrony przeciwpożarowej, o których mowa w art. 15 pkt 1a-5 i 8, ponoszą podmioty tworzące te jednostki (chodzi głównie o PSP),
2. Koszty wyposażenia, utrzymania, wyszkolenia i zapewnienia gotowości bojowej ochotniczej straży pożarnej ponosi gmina,
3. Gmina ma również obowiązek:
1) bezpłatnego umundurowania członków ochotniczej straży pożarnej,
2) ubezpieczenia w instytucji ubezpieczeniowej członków ochotniczej straży pożarnej i młodzieżowej drużyny pożarniczej; ubezpieczenie może być imienne lub zbiorowe nieimienne.
3) ponoszenia kosztów okresowych badań lekarskich ...
...
3b. Jednostki samorządu terytorialnego mogą przekazywać ochotniczym strażom pożarnym środki pieniężne w formie dotacji. - nowość
4. Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio do ochotniczej straży pożarnej funkcjonującej w budynku, obiekcie lub na terenie niebędącym własnością, nie użytkowanym bądź nie zarządzanym przez gminę.

Z ust. 4 jasno wynika, iż gmina może dokonywać remontów remiz (lub ich części), niebędących jej własnością.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat