ważne szkolenia

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
zmiendak
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Granowo.Krzęcin. Zachodniopomorskie
Status: Offline

ważne szkolenia

Post autor: zmiendak »

mam pytanie . Jak pracowałem w straży w jednostce wojskowej jako żołnierz nadterminowy odbyłem kurs w grupie na mazurach .Teraz pytanie czy te kursy są ważne w osp. Kurs na kierowców samochodów pożarniczych .auto pompy i moto pompy oraz mechanik kurs jest wpisany bezterminowo . proszę o pomoc?

orzeszek

Re: ważne szkolenia

Post autor: orzeszek »

Witam. Kolego odsyłam cię do programu szkolenia członków osp, rozdział IV pkt.6 i 7.Tam jest wyjaśnione dokładnie.
Pozdrawiam.

Topic author
zmiendak

dzięki bardzo kolego..

Topic author
zmiendak

orzeszek. możesz podać mi ustawę prawną która stanowi czy osp i psp tolerują kursy w wojskowej straży teraz jestem cywilem?

orzeszek

Witam.
Na początku pragnę zapytać, czy znalazłeś program szkolenia członków osp, to o czym pisałem.Jeżeli tak, to sprawę osp mamy załatwioną. Co tyczy się psp. Z tego co sobie przypominam, chcąc zostać funkcjonariuszem psp, to na wstępie trzeba przejść przez wszystkie testy kwalifikacyjne i jeżeli je zaliczysz, to jesteś tylko do przodu o szkolenie podstawowe lub pełne (podoficerskie),jeżeli takie posiadasz.Jeżeli chodzi o osp to na programie szkolenia możesz opierać się na bank, a sprawę psp przytoczyłem własne wiadomości, ustawy nie potrafię przytoczyć. Może pomoże ktoś inny. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

Tomi112
OSP (gm., woj.): _____________woj.lubelskie_____________

Post autor: Tomi112 »

Może jestem w błędzie ale co ma wspólnego Wojskowa Straż Pożarna z Państwową Strażą Pożarną ?

orzeszek

Z tego co wiem to świadectwo ukończenia szkolenia podstawowego jak i podoficerskiego, w wsp jak i psp, może nie są identyczne ale sa równoznaczne i psp je honoruje.

Topic author
zmiendak

do tomi 112. kolego z tego co wiem o zawodowej straży pożarnej a w szczegulności wsp . to ty nie masz pojęcia. zwracam się do orzeszka , nie znalazłem tego o czym rozmawiałes ze mna..
Awatar użytkownika

Tomi112
OSP (gm., woj.): _____________woj.lubelskie_____________

Post autor: Tomi112 »

zmiendak pisze:do tomi 112. kolego z tego co wiem o zawodowej straży pożarnej a w szczegulności wsp . to ty nie masz pojęcia. zwracam się do orzeszka , nie znalazłem tego o czym rozmawiałes ze mna..
zgadza się :)

orzeszek

Do zmiendak. link do programu szkolenia http://www.zosprp.pl/php/regulaminy/KG_PSP.pdf. Jeżeli chodzi o pracę w psp,to proponuję abyś udał się do najbliższej JRG, do działu kadr, wyjaśnią ci wszystko.

Topic author
zmiendak

dzięki ...
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat