Witam...
Mam pytanie w jaki sposób powołuje się prezesa w przypadku jego śmierci, jakie terminy muszą byc w tym przypadku zachowane? Z góry dziękuję za odp
Śmierć prezesa
-
Topic author - Posty: 1
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
-
- OSP (gm., woj.): Łęg, gm. Kruszyna, woj. śląskie
- Kontakt:
- Status: Offline
Re: Śmierć prezesa
W statucie mojej jednostki (a niewiele różni się od wzorcowego) pisze:
"Zarząd może dokooptować do swojego składu nowych członków w miejsce ustępujących w liczbie nie przekraczającej 1/3 ustalonego zarządu.
Dokooptowanie wymaga zatwierdzenia na najbliższym walnym zebraniu. "
U Ciebie zapewne jest tak samo lub podobnie, a wg. mnie oznacza to, że prezes chcąc nie chcąc z chwilą śmierci ustąpił ze stanowiska, więc zarząd powinien wybrać nowego prezesa, a na najbliższym walnym zebraniu powinno być to przegłosowane. Terminów tu żadnych nie ma podanych, ale czym wcześniej tym lepiej. Do tego czasu Viceprezes pełni obowiązki prezesa.
"Zarząd może dokooptować do swojego składu nowych członków w miejsce ustępujących w liczbie nie przekraczającej 1/3 ustalonego zarządu.
Dokooptowanie wymaga zatwierdzenia na najbliższym walnym zebraniu. "
U Ciebie zapewne jest tak samo lub podobnie, a wg. mnie oznacza to, że prezes chcąc nie chcąc z chwilą śmierci ustąpił ze stanowiska, więc zarząd powinien wybrać nowego prezesa, a na najbliższym walnym zebraniu powinno być to przegłosowane. Terminów tu żadnych nie ma podanych, ale czym wcześniej tym lepiej. Do tego czasu Viceprezes pełni obowiązki prezesa.