Skarbnik

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
Jaro142
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Skarbnik

Post autor: Jaro142 »

Witam. Mam pytanie ,czy po walnym zebraniu sprawozdawczo-wyborczym stary skarbnik powinien oddac całą dokumentacje nowo wybranemu skarbnikowi ,czy sam ją trzymać powinien .
Czy jest to zapisane regulaminem

kronikarz

Re: Skarbnik

Post autor: kronikarz »

Dokumentacja OSP jest własnością jednostki a sprawy finansowe są znaczące. US ma prawo skontrolować dokumentację za ostatnie 5 lat.
Awatar użytkownika

fireman90

Post autor: fireman90 »

Dość ciekawa kwestia.
kronikarz pisze: US ma prawo skontrolować dokumentację za ostatnie 5 lat.
Załóżmy że "stary" skarbnik przekazał nowemu całą dokumentację finansową i wyjechał do np. UK, adres pobytu nieznany. US wezwał na dzień dobry nowego skarbnika w celu kontroli "papierów" i swoim zwyczajem przyp.....olił się do jakiegoś drobiazgu sprzed np. czterech lat. Tu pytanie- kogo w tym momencie udupią :?:
Jajakobyły

Topic author
Jaro142

Post autor: Jaro142 »

Do tego dołużmy który powinien złożyć informacje roczną do Urzędu Skarbowego,przecierz stary skarbnik trzyma swoje papiery i nie chce oddać ,a nowy ma tylko stan konta i żadnych informacji skąd jest kasa. Jeśli macie wiedze na ten temat to proszę pomużcie

konin998
OSP (gm., woj.): węgorzyno, zachodniopomorskie

Post autor: konin998 »

Dokumentacja należy do stowarzyszenia, a nie do skarbnika i musi zwrócić ją w całości najlepiej przekazanie protokołem. A jeśli nie chce tego zrobić zgłości to na policję albo do prokuratury.
PODSTAWA: "Art. 276 k.k "Kto niszczy, uszkadza, czyni bezużytecznym, ukrywa lub usuwa dokument, którym nie ma prawa wyłącznie rozporządzać, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2."
Jak mu zacytujecie powyższy artykuł Kodeksu Karnego pewnie zmięknie i odda dokumentację. Mało tego to on odpowiada za finanse za jego kadencji.
Mam nadzieję że pomogłem :)
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat