Umowa partnerska

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.
Awatar użytkownika

Topic author
seligow
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
Kontakt:
Status: Offline

Umowa partnerska

Post autor: seligow »

Witam.
Mam pare pytań dotyczących umowy partnerskiej. Wiele czytałem o takich umowach pomiędzy jednostką z kraju i jednostką z zagranicy, ale nie znalazłem przykładu umowy pomiędzy dwoma jednostkami z kraju.
Pytam o to, ponieważ pomagamy chłopakom z sąsiedniej jednostki w reaktywacji ich OSP i jak wiadomo takich "młodych wilków" nikt nie traktuje poważnie. Dlatego pomyślałem, że moglibyśmy podpisać taką umowę. Obie jednostki należą do tej samej gminy.
A teraz konkrety:
- Jakie konsekwencje prawne niesie za sobą podpisanie takiego dokumentu?
Czy po podpisaniu umowy będziemy mogli razem:
- Startować w gminnych zawodach jako jedna drużyna (nawet poza konkursem)?
- Korzystać wzajemnie ze swojego sprzętu (rozdzielność majątkowa pozostaje bez zmian)?
- Przechodzić szkolenia?
- Przekazywać sprzęt bez zbędnych formalności (jedynie protokół)?

Umowa nie będzie dotyczyła udziału w akcjach.

Pozdrawiam
Starszy sikawkowy

kronikarz

Re: Umowa partnerska

Post autor: kronikarz »

Jeżeli chodzi o współpracę z jednostkami OSP to wynika to z organizacji Związku. Chyba wszystkie OSP są w Związku OSP i powinny współpracować i wymieniać się doświadczeniami. Oczywiście że można takie porozumienie podpisać. Konsekwencje są takie że jeżeli do czegoś się zobowiązujemy a już i podpisujemy to należy się wywiązywać z obietnic. W mojej gminie i powiecie jednostki współpracują i nie muszą mieć to na piśmie. Natomiast już współpraca zagraniczna musi być w jakiś sposób udokumentowana. Moja OSP ma partnerską jednostkę w Republice Czeskiej i taką partnerską umowę mamy podpisaną. Jeżeli będzie to pomocne poniżej podaję treść umowy:
Umowa  Partnerska
o współpracy pomiędzy jednostkami
Ochotniczych Straży Pożarnych
w .......................... w Republice Czeskiej
i ................................ – Gmina ...................................
w Rzeczypospolitej Polskiej

Prezesi Ochotniczych Straży Pożarnych w ................... i ............................
uroczyście wyrażają chęć współpracy straży pożarnych.
Jednostki Ochotniczej Straży Pożarnej w ................ i ........................deklarują wolę:
·        nawiązania kontaktów i współpracy mającej na celu wspieranie
i umacnianie partnerstwa, wymianę idei i doświadczeń w dziedzinie ochrony przeciwpożarowej oraz działalności statutowej Ochotniczych Straży Pożarnych, jak również poznawania zwyczajów, tradycji i historii regionów,
·        wspierania wzajemnych kontaktów pomiędzy członkami straży pożarnych oraz mieszkańcami obydwu miejscowości,
·        bieżącego informowania społeczeństwa o rozwoju wzajemnych kontaktów partnerskich.
Świadomi odpowiedzialności za rozwój wzajemnej współpracy dla dobra naszych mieszkańców, składamy to uroczyste oświadczenie w obecności ................... - Burmistrza .................., .................... – Starosta ................... oraz członków obydwu Jednostek Ochotniczych Straży Pożarnych.

Starosta                                                                                     Prezes                            
Sboru dobrovolných hasičů            Ochotniczej Straży Pożarnej           ......................                                                       w .........................
........................                             ……………………… 

Starosta obce ......................                                                     Burmistrz..............................
Awatar użytkownika

Topic author
seligow
OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
Kontakt:

Re: Umowa partnerska

Post autor: seligow »

Zgadza się, że umowa na piśmie nie jest niezbędna do współpracy. Nam chodzi głównie o to, aby oni mogli oficjalnie korzystać z naszego sprzętu. Jak wiadomo, w statucie zapisane jest że każdy członek danej jednostki ma prawo korzystać z jej sprzętu. Ale tylko członek danej jednostki, a nie każdy strażak, który chce. A nam ta umowa jest potrzebna dla świętego spokoju, żeby pewna "czarna owca" nie krzyczała, że rozdajemy majątek, że używają go ludzie nie związani z naszą jednostką i że na 100% mamy z tego korzyści. Chyba w każdej OSP znajdzie się przynajmniej jeden taki człowiek...
Dziękuję i pozdrawiam
Starszy sikawkowy
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat