CIT-8?

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.
Awatar użytkownika

Topic author
Zielona!
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): małopolska, kraków
Status: Offline

CIT-8?

Post autor: Zielona! »

Witam!
Musze wypełnić zeznanie o wysokości uzyskanego dochodu.... I nie bardzo wiem jak to zrobić. Druk już mam, wzór z tamtego roku także, ale z tego co widzę to powinien być załączony jeszcze CIT-8/0 ale jego to już nie mam pojęcia jak wypełnić gdyż go nie mam w papierach z poprzedniego roku :/
Czy zwykły PIT także mam wypełniać dla naszej jednostki?
Nie orientuje się w tym za bardzo gdyż jest to mój pierwszy rok na stanowisku, a poprzedni sekretarz wyjechał.
Może jest ktoś w stanie mi pomóc?
Z góry dzięki!

Józek22

Re: CIT-8?

Post autor: Józek22 »

zanieś do biura rachunkowego,u nas to kosztuje ok.200zł i masz święty spokój bo w razie kontroli to ci głowę urwą jak coś będzie nie tak,że o karach nie wspomnę
Awatar użytkownika

fireman90

Post autor: fireman90 »

Zielona! pisze:Druk już mam, wzór z tamtego roku także, ale z tego co widzę to powinien być załączony jeszcze CIT-8/0 ale jego to już nie mam pojęcia jak wypełnić gdyż go nie mam w papierach z poprzedniego roku :/
Nie wiem jakie zwyczaje są w Twoim US, ja w swoim trafiłem na b. uprzejmą urzędniczkę, która pomogła wypełnić mi ów CIT z załącznikiem. Jeśli Ci to pomoże tu jest link do forum Wspólnoty mieszkaniowej: http://www.wspolnota.net.pl/viewtopic.php?t=5849 spróbuj wstawić swoje dane liczbowe w podany tam wzór i może coś Ci z tego wyjdzie.
Zielona! pisze:Czy zwykły PIT także mam wypełniać dla naszej jednostki?
Przejrzałem program do wypełniania PIT-ów, ale żadnego wzoru dla stowarzyszenia nie znalazłem.
Jajakobyły
Awatar użytkownika

irek
OSP (gm., woj.): Płonne(Radomin,Kuj-pom)

Post autor: irek »

My zawozimy CIT-8 do gminy wraz z książką skarbnika i książką środków trwałych do gminy i tam pani skarbnik robi nam obliczenia za darmo i bez żadnych problemów.

marcin_op

Post autor: marcin_op »

Książka środków trwałych do CIT-u ? a po co?
W CIT-8 wykazuje się tylko dochód/stratę za poprzedni rok a środki trwałe nie mają tutaj nic do znaczenia.
CIT-8/O jest po to żeby od wykazanego dochodu nie płacić 19% podatku dochodowego.
U nas robi to biuro rachunkowe wszystkim OSP z Gminy i wysyła zbiorczy rachunek do UG za to rozliczenie.
Awatar użytkownika

irek
OSP (gm., woj.): Płonne(Radomin,Kuj-pom)

Post autor: irek »

z książki środków trwałych odliczana jest amortyzacja np.remizy o ile dobrze pamiętam 2% od wartości początkowej ale szczegóły to już nasza pani skarbnik
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat