Członek komisji rewizyjnej a członek zarządu
-
Topic author - Posty: 2
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Cieszyn,Śląskie
- Status: Offline
Członek komisji rewizyjnej a członek zarządu
Witam!
Proszę o podanie podstawy prawnej i odpowiedź na pytanie czy do komisji rewizyjnej może wejść członek rodziny (żona) członka zarządu????
Według mnie jest to nie dopuszczalne ale nie mogę nigdy znaleść podstawy prawnej!!!!!
Czekam pilnie na odpowiedź.
Proszę o podanie podstawy prawnej i odpowiedź na pytanie czy do komisji rewizyjnej może wejść członek rodziny (żona) członka zarządu????
Według mnie jest to nie dopuszczalne ale nie mogę nigdy znaleść podstawy prawnej!!!!!
Czekam pilnie na odpowiedź.
Re: Członek komisji rewizyjnej a członek zarządu
U nas jest członek zarządu a jego ojciec w komisji rewizyjnej i nikomu nie przeszkadza,przecież są wybory gdyby to komuś przeszkadzało to by tak nie wybrali
-
- OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)
Jest to niedopuszczalne!!
Komisja rewizyjna jest organem kontrolnym stowarzyszenia i jej członkowie nie mogą być w żaden sposób spowinowaceni z członkami zarządu gdyż w sprawach kontroli może zachodzić konflikt interesów lub ukrywanie niedociągnięć zarządu przez członków KR.
Podstawą prawną jest przede wszystkim statut Twojej OSP. Sprawdź go jak najszybciej.
U mnie to brzmi tak:
Par. 33 punkt 4:
Członkowie Komisji Rewizyjnej nie mogą:
* być członkami Zarządu, małżonkami członków tego Zarządu ani pozostawać z członkami tego Zarządu w stosunku pokrewieństwa, powinowactwa lub podległości z tytułu zatrudnienia.
W statucie wzorcowym ZOSP RP jest to podobnie ujęte.
Komisja rewizyjna jest organem kontrolnym stowarzyszenia i jej członkowie nie mogą być w żaden sposób spowinowaceni z członkami zarządu gdyż w sprawach kontroli może zachodzić konflikt interesów lub ukrywanie niedociągnięć zarządu przez członków KR.
Podstawą prawną jest przede wszystkim statut Twojej OSP. Sprawdź go jak najszybciej.
U mnie to brzmi tak:
Par. 33 punkt 4:
Członkowie Komisji Rewizyjnej nie mogą:
* być członkami Zarządu, małżonkami członków tego Zarządu ani pozostawać z członkami tego Zarządu w stosunku pokrewieństwa, powinowactwa lub podległości z tytułu zatrudnienia.
W statucie wzorcowym ZOSP RP jest to podobnie ujęte.
Ludzie co jest z wami?
Nie wiem który raz już to piszę ale co mi tam niech będzie jeszcze raz:
SPRAWDŹ STATUT SWOJEJ JEDNOSTKI
Cytat ze statutu wzorcowego:
Nie wiem który raz już to piszę ale co mi tam niech będzie jeszcze raz:
SPRAWDŹ STATUT SWOJEJ JEDNOSTKI
Cytat ze statutu wzorcowego:
D. KOMISJA REWIZYJNA
§ 32
1. Komisja rewizyjna jest organem kontrolnym OSP i do jej zadań należy:
1) przeprowadzanie co najmniej raz w roku kontroli całokształtu działalności statutowej OSP, ze szczególnym uwzględnieniem gospodarki finansowej i opłacania składek członkowskich.
2) składanie na walnym zebraniu sprawozdania z przeprowadzonych kontroli wraz z oceną działalności OSP.
3) przedstawianie zarządowi uwag i wniosków dotyczących jego działalności.
4) wnioskowanie o udzielenie zarządowi absolutorium.
3. Komisja rewizyjna OSP może dokooptować do swojego składu nowych członków, na miejsce ustępujących, w liczbie nie przekraczającej 1/3 jej składu.
4. Członkowie Komisji Rewizyjnej nie mogą:
1) być członkami zarządu, małżonkami członków tego Zarządu ani pozostawać z członkami tego zarządu w stosunku pokrewieństwa, powinowactwa lub podległości z tytułu zatrudnienia,
2) być skazani prawomocnym wyrokiem za przestępstwo z winy umyślnej,
3) otrzymywać z tytułu pełnienia funkcji zwrotu uzasadnionych kosztów lub wynagrodzenie w wysokości wyższej niż określone w art. 8 pkt. 8 ustawy z dnia 3 marca 2000 r. o wynagradzaniu osób kierujących niektórymi podmiotami prawnymi. (Dz.U. Nr 26, poz. 306 ze zm.)
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
Ups. widzę, że @Jarek mnie uprzedził 

-
Ale całkiem niechcącykamil237 pisze:Ups. widzę, że @Jarek mnie uprzedził

Inna sprawa, że w pełni się z Tobą zgadzam co do milionowego pojawienia się tego pytania na forum.... sam już 1000x odpowiadałem w tym temacie chyba ;)Tak się zastanawiam czy nie zrobić sobie gotowych szablonów postów w tematach:
"czy rodzina może być w zarządzie i KR?"
"od ilu lat mogę być w OSP"
"czy nieletni może być w zarządzie"
i jeszcze jeden bez przerwy się pojawiający:
"komendant osp"

-
- OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
- Kontakt:
Dorzuć jeszcze "jak obalić stary zarząd" i "skąd wziąć kase lub sprzęt"Jarek pisze: Tak się zastanawiam czy nie zrobić sobie gotowych szablonów postów w tematach

Starszy sikawkowy
-
- OSP (gm., woj.): Nowa Wieś woj Pomorskie
- Kontakt:
Najgorsze jest to, że jest jedna odpowiedź: "przeczytaj statut"Jarek pisze: "czy rodzina może być w zarządzie i KR?"
"od ilu lat mogę być w OSP"
"czy nieletni może być w zarządzie"
i jeszcze jeden bez przerwy się pojawiający:
"komendant osp"

I jeszcze temat rzekę: "Jak pozyskać zestaw PSP R1" - każdy kolejny wpis to: "ja też poproszę o wzór"seligow pisze: Dorzuć jeszcze "jak obalić stary zarząd" i "skąd wziąć kase lub sprzęt"
-
Tak sobie pomyślałem, że przy rejestracji na forum powinna być informacja:
"PRZECZYTAJ STATUT TWOJEJ OSP"
Tylko moderator na pewno się nie zgodzi bo aktywność na forum spadnie o 90%

"PRZECZYTAJ STATUT TWOJEJ OSP"
Tylko moderator na pewno się nie zgodzi bo aktywność na forum spadnie o 90%

-
Topic author - Posty: 2
- OSP (gm., woj.): Cieszyn,Śląskie
Moje pytanie nie jest bez podstawne!!! Nasz statut nic takiego nie ma zapisane
Dlatego pytałem o podstawę prawną
Wzorcowy statut czy też statut związku nie jest podstawą prawną (kłania się umiejętność czytania ze zrozumieniem ) ale widzę ogólnie że nikt nie kuma mojego pytania !!!

Dlatego pytałem o podstawę prawną

Kolego przykład statutu wzorcowego podajemy prawie zawsze w podobnych pytaniach bo większość OSP przyjmuje właśnie ten statut jako swój bez wprowadzania zmian a później zaczynają się problemy bo nikt nawet nie myśli, żeby zastanowić się nad jego treścią. Napisaliśmy też, żebyś sprawdził SWÓJ STATUT sprawdziłeś no i ma inną treść.
I teraz: statut jest podstawowym aktem prawnym dla KAŻDEGO stowarzyszenia czyli także dla OSP i to właśnie STATUT powinien regulować takie kwestie jak członkostwo w KR osób z rodziny itd. Jeżeli w statucie nie macie zapisu na ten temat
( co jest co najmniej dziwne bo jest to prosta droga do nadużyć) to znaczy, że nie jest to zabronione. (przeszło to w KRSie?)
Co do pozostałych aktów prawnych dotyczących OSP to tu masz link:
http://www.zosprp.pl/?q=node/385
Poszukaj, poczytaj może zrozumiesz na jakich zasadach działa OSP.
A jeżeli argument statutu jako podstawowego i najważniejszego aktu prawnego Ci nie wystarczy to poczytaj:
USTAWA z dnia 7 kwietnia 1989 r. Prawo o stowarzyszeniach
http://lex.pl/serwis/du/2001/0855.htm
Tyle w temacie. Dobranoc.
-
- OSP (gm., woj.): Nowa Wieś woj Pomorskie
- Kontakt:
W przypadku stowarzyszeń - własny statut jest podstawą prawnącanawaro83 pisze:Wzorcowy statut czy też statut związku nie jest podstawą prawną

U mnie też przeszło i nikt się tego nigdy nie czepiał.kamil237 pisze:(przeszło to w KRSie?)
Może wyda to się dziwne, ale u mnie to funkcjonuje (rodzina w zarzadzie i KR)
Jeśli jednostka nie posiada statusu OPP, to zapis w jej statucie, dotyczący pokrewieństwa członków Zarządu i KR nie jest chyba obowiązujący, choć nie będzie błędem umieszczenie takowego.kamil237 pisze:U mnie też przeszło i nikt się tego nigdy nie czepiał.
Cytowane przez druhów wyżej, przepisy ze statutu wzorcowego (te wytłuszczonym drukiem) dotyczą jednostek starających się o status OPP. Tak przynajmniej jest to wyjaśnione w komentarzu pod statutem
Zacytuję ....
"Powyższy projekt statutu OSP uwzględnia postanowienia wymagane dla organizacji pożytku publicznego. Oznacza to, że treść podana wytłuszczonym drukiem powinna się znaleźć w statucie OSP, która zamierza wystąpić o zarejestrowanie działalności pożytku publicznego, choć może się znaleźć również w statucie OSP, która takiego zamiaru na razie nie ma."
Jajakobyły
Ja Was koledzy doskonale rozumiem ale zastanówmy się tak na zdrowy rozsądek PO CO JEST KOMISJA REWIZYJNA? Twór taki powstał po co? Aby więcej osób w OSP miało przypisaną funkcję? Chyba nie... Miał to być organ KONTROLI ale co ta za ORGAN KONTROLI WEWNĘTRZNEJ jeżeli żona, pracownik ma kontrolować męża czy pracodawcę. Wiadomo, że w takiej sytuacji termin "kontroli" jest tylko terminem umownym bo w rzeczywistości jakakolwiek "kontrola" nie ma miejsca bo co stało by się gdyby taka "kontrola" wykryła nieprawidłowości? Ktoś ma jakieś wątpliwości czy żona doniesie na męża (bez skrajności proszę
) lub pracownik na pracodawcę czy jaka by to nie była konfiguracja? Ja nie mam złudzeń, w takim wypadku i tak każda sprawa zostanie "zamieciona pod dywan". Nie oszukujmy się...
A przecież nie o to w tym wszystkim chodzi...

A przecież nie o to w tym wszystkim chodzi...
-
canawaro83 pisze:Moje pytanie nie jest bez podstawne!!! Nasz statut nic takiego nie ma zapisane![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Dlatego pytałem o podstawę prawną![]()
![]()
![]()
Wzorcowy statut czy też statut związku nie jest podstawą prawną (kłania się umiejętność czytania ze zrozumieniem ) ale widzę ogólnie że nikt nie kuma mojego pytania !!!
Kolego,
wszyscy, którzy wypowiadaliśmy się tutaj wypowiedzieć mieliśmy na celu tylko pomoc Twojej osobie. Nikt z nas nie chcę się tutaj Ciebie czepiać. Dla nas (OSP) podstawowym aktem prawnym jest statut danej jednostki. Gdybyś w pierwszym poście napisał, że już przeczytałeś statut swojej jednostki nie było by praktycznej takiej dyskusji.
Poza tym, nasze "złośliwe"

Nie złość się, są święta,
Wszystkim najlepszego

pozdrawiam, Jarek.