Jak zdyscyplinować niesfornego druha?

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.
Awatar użytkownika

Topic author
podymacz
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie
Status: Offline

Jak zdyscyplinować niesfornego druha?

Post autor: podymacz »

Witam kolegów. Dzisiaj potrzebuję Waszej porady w następującej sprawie:

Mamy takiego jednego druha, który uwielbia wszelkie sensacje i teorie spiskowe. Sam do końca nie mam pojęcia jak to się stało, ale został wybrany do komisji rewizyjnej (nie było więcej chętnych, więc wszedł bez wyborów). No i powoli się zaczęło:
:evil: Biega po wsi i już rozpowiada, jaki on to zrobi porządek, jak poustawia zarząd, itp. Według mnie jest bardzo szkodliwym człowiekiem, ponieważ wszystkie fakty potrafi poobracać na niestworzone historie. Martwi mnie to tym bardziej, że przez ostatnie lata mozolnie staraliśmy się z kolegami budować dobre "PR" naszej jednostki, a tu zapowiada się na szarpaninę. :cry:

I tu moje pytanie: Jak takiego krzykacza przywołać do porządku? Czy jakimś oficjalnym pismem od zarządu, czy w jakiejś innej formie? :?

Proszę o poradę i z góry dziękuję za pomoc!!!
Awatar użytkownika

seligow
OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
Kontakt:

Re: Jak zdyscyplinować niesfornego druha?

Post autor: seligow »

1. Proste rozwiązania są najlepsze... Zwykły opierd.l jak nie pomoże to nie zaszkodzi.

2.Można też wysłać poleconym za potwierdzeniem odbioru pismo, poprosić, aby przedstawił dowody na te swoje teorie, i że w przypadku ich braku, zarząd zgłasza sprawę do prokuratury rejonowej o zniesławienie instytucji publicznej. Faktycznie zgłaszać nie będzie trzeba. Sądu boi się większość społeczeństwa, więc na 99% podziała...

Zgodnie z artykułem 212 kodeksu karnego kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku. Jeżeli sprawca dopuszcza się tego czynu za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

3. Ostateczność:
Wykluczenie
Wzorcowy statut OSP:
§ 15
Członkostwo ustaje na skutek:
3) wykluczenia członka zwyczajnego dokonuje zarząd OSP w następujących wypadkach:
a) prowadzenia działalności rażąco sprzecznej z niniejszym statutem,
przykład: fragment przysięgi zawartej w statucie, którą składa każdy członek zwyczajny OSP:"...swoim zachowaniem oraz wyglądem godnie reprezentować ochotnicze straże pożarne..."
b) popełnienia czynu, który dyskwalifikuje daną osobę jako członka OSP lub godzi w dobre imię OSP,
tutaj już musi coś udowodnić, jeżeli nie, to okazać akt łaski i dać drugą szansę. Jeżeli z niej nie skorzysta: patrz p3.
Starszy sikawkowy
Awatar użytkownika

Topic author
podymacz
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie

Re: Jak zdyscyplinować niesfornego druha?

Post autor: podymacz »

Mocne! :twisted: Dzięki! Zacznę od rozmowy wychowawczej i zobaczymy. Dzięki za podkładki. Mam nadzieję, że nie trzeba będzie z tego korzystać! :mrgreen:
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat