kto może usunąć członka zarządu OSP
-
Topic author - Posty: 10
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): biała podlaska, lubelskie
- Status: Offline
kto może usunąć członka zarządu OSP
Drodzy druhowie i sympatycy pożarnictwa chciałem się was poradzić, w sprawie usunięcia członka zarządu OSP. czy zarząd ma prawo pozbyć się członka który został wybrany przez Walne Zebranie. w straży są dwie grupy polityczne i jedna z nich ma większość w Zarządzie i robią wszystko co chcą a dodatkowo pozbywają się ludzi z Zarządu, którzy nie trzymają z nimi.
ja uważam, że osoba wybrana przez Walne Zebranie nie może zostać wyrzucona z Zarządu przez Zarząd.
Ewentualnie Zarząd może usunąć członka z szeregów OSP, tylko czy w ten sposób TEŻ może się pozbyć członka Zarządu.?
Czy członek Zarządu jest nietykalny?
Zapraszam do dyskusji na ten temat
pozdrawiam
ja uważam, że osoba wybrana przez Walne Zebranie nie może zostać wyrzucona z Zarządu przez Zarząd.
Ewentualnie Zarząd może usunąć członka z szeregów OSP, tylko czy w ten sposób TEŻ może się pozbyć członka Zarządu.?
Czy członek Zarządu jest nietykalny?
Zapraszam do dyskusji na ten temat
pozdrawiam
-
- OSP (gm., woj.): Nowa Wieś woj Pomorskie
- Kontakt:
Re: kto może usunąć członka zarządu OSP
1. Przeczytaj statut swojej OSP. Nawet ten wzorcowy ze strony ZOSP - jeśli Twój nie jest taki sam to chociaż Cie nakieruje.
-
- OSP (gm., woj.): OSP Posada Zarszyńska
- Kontakt:
Walne zebranie to największa władza. Musisz żebrać 50% członków twojej straży żeby cię poparli.
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek
-
- OSP (gm., woj.): warmińsko mazurskie
Członka zarządu może usunąć Walne Zebranie lub sam może zrezygnować.
Zarzad nie ma takiej władzy! Hyba że członek zarządu popełnił czyn rażąco sprzeczny ze statutem, lub też godzi w dobre imię OSP.
Ale Drogi kolego starażaku00163 czy naprawdę jast tak źle w waszej jednostce może spróbujcie się dogadać przeciez STRAŻACY powinni trzymać się razem zwłaszcza z jadnej jednostki. Może warto pierwszemu wyciagnąć rękę.
W naszej jednostce też zdarzaja sie zgrzyty czsami wygląda to całkiem groźnie, ale podstawa to na bieżąco i prosto w oczy kto ma jakieś żale. (Twożymy naprawdę zgrany zespół)
Może nie jest za późno bo im dalej konflikt zajdzie tym trudniej będzie!! A przeciez działacie dla jednej idei.
Zarzad nie ma takiej władzy! Hyba że członek zarządu popełnił czyn rażąco sprzeczny ze statutem, lub też godzi w dobre imię OSP.
Ale Drogi kolego starażaku00163 czy naprawdę jast tak źle w waszej jednostce może spróbujcie się dogadać przeciez STRAŻACY powinni trzymać się razem zwłaszcza z jadnej jednostki. Może warto pierwszemu wyciagnąć rękę.
W naszej jednostce też zdarzaja sie zgrzyty czsami wygląda to całkiem groźnie, ale podstawa to na bieżąco i prosto w oczy kto ma jakieś żale. (Twożymy naprawdę zgrany zespół)
Może nie jest za późno bo im dalej konflikt zajdzie tym trudniej będzie!! A przeciez działacie dla jednej idei.
-
Topic author - Posty: 10
- OSP (gm., woj.): biała podlaska, lubelskie
witam. co zrobić kiedy Zarząd nie powiadamia wszystkich członków o swoich posiedzeniach?
Zarząd ma większość i robią co chcą więc nie mogę się nawet bronić.
a jeżeli będę się sprzeciwiał to usunął mnie całkowicie ze OSP.
Zarząd ma większość i robią co chcą więc nie mogę się nawet bronić.
a jeżeli będę się sprzeciwiał to usunął mnie całkowicie ze OSP.
Kolego 00163 a gdzie pisze, że Zarząd musi albo ma obowiazek powiadamiania wszystkich czlonków OSP o swoim zebraniu, nic nie stoi na przeszkodzie by szeregowy czlonek brał udział w posiedzeniu Zarządu ale że Zarząd musi powiadamiać wszystkich czlonków danej OSP to pierwszy raz o tym słyszę. Jężeli jestem w błędzie podając jakikolwiek przepis. Pozdrawiam.
Zarząd w każdej chwili może zmienić 1/3 swojego składu.W statucie jest wyraźnie napisane , że w czasie kadencji można powołać w miejsce ustępujących , a to nie znaczy ,że członek Zarządu musi sam zrezygnować. Był by to bezsens , gdyby jedna czy dwie osoby ze składu nic nie robiły i nie wolno by ich odwołać. Ustąpienie - znaczy rezygnacja,odwołanie itd. Po odwołaniu dana osoba ma prawo ale nie musi odwołać się od decyzji Zarządu do Walnego Zebrania i to Walne Zebranie postawi kropkę nad i. Do czasu rozpatrzenia odwołania dany członek Zarządu jest zawieszony tylko w Zarządzie. Meliśmy już taką sytuację i konsultowaliśmy zapis Statutu z władzami wojewódzkimi związku OSP.