1 % podatku!

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
zefir454
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Smolno Wielkie gm. Kargowa, woj. lubuskie
Status: Offline

1 % podatku!

Post autor: zefir454 »

Witam!
Mam pewien problem z odpisem 1 % podatku na OPP. Prowadzimy już teraz akcję propagującą oddawanie tego jednego procenta podatku na naszą jednostkę, ale mam taki problem-na drukach OSP RP jest wzór sposobu przekazania tego 1 % na OSP, tyle tylko, że wynika z niego, że trzeba najpierw wpisać nr KRS OSP ( ogólny), a dopiero później ( na dole PIT-u jest taka ramka) możemy podać nr KRS wybranej jednostki i jej dane. Powstaje pytanie- czy można bezpośrednio przekazać 1 % od razu wybranej jednostce, bez przekazywania najpierw na konto ogólne OSP?
Pytanie jest dosyć istotne, bo chodzi tu o czas przesyłania tych pieniędzy, które nieraz dostajemy dopiero w połowie roku.
Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie.
Józek
Awatar użytkownika

kamil237

Re: 1 % podatku!

Post autor: kamil237 »

Abyście mogli otrzymać pieniążki z 1% bezpośrednio na swoje konto musieli byście mieć status OPP (organizacji pożytku publicznego) jeżeli takiego statusu nie posiadacie to nie ma innej opcji jak pozyskanie tych pieniędzy za pośrednictwem naszego "kochanego" związku co wiąże się z oddaniem swoistego haraczu ale nic na to nie poradzicie. W zeznaniu podatkowym podajecie numer KRS Związku OSP RP "0000116212" a następnie dopisujecie Ochotnicza Straż Pożarna w ...... województwo ..... gmina .... najlepiej jak najbardziej szczegółowo bo jeżeli ktoś poda tylko nazwę jednostki a np. w Polsce będą 2 jednostki o takiej samej nazwie to nikt z was nie otrzyma tych pieniędzy tylko wszystko przejdzie na związek. Innej opcji jeżeli nie jest się OPP nie ma.
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!

Topic author
zefir454
OSP (gm., woj.): Smolno Wielkie gm. Kargowa, woj. lubuskie

Post autor: zefir454 »

Z tego co wiem, to mamy taki status. Wiem o tym, bo przeglądałem niedawno wniosek do KRS-u i jednostka była wymieniona jako OPP.
Dzięki za odpowiedź.
Józek
Awatar użytkownika

kamil237

Post autor: kamil237 »

Hmm... Z tego co widać w wyszukiwarce KRS to takiego statusu nie posiadacie http://www.krs-online.com.pl/ochotnicza ... 39810.html
Możliwe, że wyszukuję niewłaściwą jednostkę...
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!

Dariusz P. Kała
OSP (gm., woj.): Zielonka, Mazowieckie

Post autor: Dariusz P. Kała »

Jak OSP uzyskuje status organizacji pożytku publicznego?

Działalnością pożytku publicznego jest działalność społecznie użyteczna, prowadzona przez organizacje pozarządowe w sferze zadań publicznych określonych w ustawie . Do organizacji pozarządowych zalicza się także nie działające w celu osiągnięcia zysku stowarzyszenia, w tym Ochotnicze Straże Pożarne(art. 3 ust. 2 u.p.p.w.).
Ochotnicza Straż Pożarna może realizować zadania publiczne w takich sferach jak np.: podtrzymywanie i upowszechnianie tradycji narodowej.....

Całość odpowiedzi:
"Sto pytań do prawnika o Ochotnicze Straże Pożarne. Poradnik praktyczny", Gdańsk 2012.
Awatar użytkownika

JakuB
OSP (gm., woj.): Nowa Wieś woj Pomorskie
Kontakt:

Post autor: JakuB »

Dziwnie mi podważać stwierdzenia wykształconego prawnika, ale podając tylko ten przepis wprowadza Pan w błąd innych.

http://www.pozytek.gov.pl/OPP,-,uzyskan ... u,900.html
Z uwagi na domenę gov.pl mogę stwierdzić, że to co tam piszą to prawda. A jest tam napisane, że OSP musi prowadzić działalność gospodarczą - a to już strasznie komplikuje życie. Przeczytajcie sobie dokładnie cały artykuł.
:!: Sam fakt, że OSP działa na rzecz pożytku publicznego, nie stanowi tego, że ma status OPP :!:

Po drugie - po kiego grzyba promuje Pan książkę, do wydania w maju 2012, skoro jeszcze nie skończył się 2011 rok :evil:
Po to jest forum, żeby odpowiedzi na pytania były jak najszybciej, a nie za ponad pół roku.

Dariusz P. Kała

JakuB pisze:Dziwnie mi podważać stwierdzenia wykształconego prawnika, ale podając tylko ten przepis wprowadza Pan w błąd innych.

http://www.pozytek.gov.pl/OPP,-,uzyskan ... u,900.html
Z uwagi na domenę gov.pl mogę stwierdzić, że to co tam piszą to prawda. A jest tam napisane, że OSP musi prowadzić działalność gospodarczą - a to już strasznie komplikuje życie. Przeczytajcie sobie dokładnie cały artykuł.
:!: Sam fakt, że OSP działa na rzecz pożytku publicznego, nie stanowi tego, że ma status OPP :!:

Po drugie - po kiego grzyba promuje Pan książkę, do wydania w maju 2012, skoro jeszcze nie skończył się 2011 rok :evil:
Po to jest forum, żeby odpowiedzi na pytania były jak najszybciej, a nie za ponad pół roku.
Podaje fragment odpowiedzi. Więc żeby zarzucać jakiś błąd to trzeba znać całość odpowiedzi w książce. A mój wpis nie stanowi ani porady prawnej ani opinii prawnej, jest tylko informacją odsyłająca do książki. Kiedy z moich wpisów można korzystać jako z porad prawnych, to widać wówczas jeśli są one pełne.

Gratuluję profesjonalizmu przejawiającego się w sugerowaniu forumowiczom strony internetowej z informacją z 5.02.2007. Od tego czasu prawo się zmieniło lub mogło zmienić. Nie mam czasu grzebać w aktach prawnych sprzed 4 lat żeby wykazać być może Panu, że to Pan wprowadza w błąd. Żeby komuś sugerować jakąś podpowiedź to najpierw trzeba sprawdzić i mieć pewność że jest ona pewna i wiarygodna. A samo stwierdzenie że domena ma skrót gov.pl jest tyle warte co sugerowanie komuś informacji prawnej sprzed 4 lat.

Porad za darmo udzielam z sympatii do OSP w wolnych chwilach. A jeżeli Pan chce porady szybkiej i od prawnika to wszędzie jest ich wielu. Z moich Pan nie musi korzystać. Jest Pan wolnym człowiekiem. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

JakuB
Kontakt:

Dariusz P. Kała pisze:trzeba znać całość odpowiedzi w książce.
- której nie ma w sprzedaży ?
Dariusz P. Kała pisze:A mój wpis nie stanowi ani porady prawnej ani opinii prawnej, jest tylko informacją odsyłająca do książki. Kiedy z moich wpisów można korzystać jako z porad prawnych, to widać wówczas jeśli są one pełne.
- j. w.
Dariusz P. Kała pisze:Gratuluję profesjonalizmu przejawiającego się w sugerowaniu forumowiczom strony internetowej z informacją z 5.02.2007. (...)
- skoro twierdzi Pan, że prawo się zmieniło, to przeproszę/sprostuje, ale proszę mi to udowodnić. Odesłałem do jednej z wielu stron internetowych. Faktu, że jest z 2007 nie zauważyłem, ale wątpię, że wymaganie dot. prowadzenia działalności gospodarczej się zmieniło.
Dariusz P. Kała pisze:A jeżeli Pan chce porady szybkiej i od prawnika to wszędzie jest ich wielu. Z moich Pan nie musi korzystać. Jest Pan wolnym człowiekiem.
- sam fakt, że jest Pan prawnikiem, co udowodnił Pan wpisami wcześniej, pozwala na branie informacji na "serio", tzn Pańską odpowiedź mogę zacytować z pełną odpowiedzialnością. Nikt mi nie zarzuci, że otrzymałem informację od "jakiegoś forumowicza", tylko od prawnika z imieniem i nazwiskiem. Chciałbym korzystać z Pańskich porad, dlatego wolałbym, aby Pan jednak nie odsyłał do książki, której nie ma. Jak pozycja będzie w sprzedaży - zakupię, dowiem się więcej.

Na stronie ZOSP jest wzorcowy statut jednostki ubiegającej się o OPP - http://www.zosprp.pl/?q=content/wzorcow ... ublicznego
Podtrzymuję sprawę, że OSP musi prowadzić działalność gospodarczą, a co za tym idzie stos papierków do wypełniania.
W tamtym roku był też temat o tym - nie będę szukał. Większość zgodnie stwierdziła, że dla tych paru złotych z 1% się nie opłaca.

Dariusz P. Kała

Proszę udowadniam na Pana życzenie:

strona z domeną gov.pl w której Pan wyczytał:

"Określony w pkt. 4 wymóg prowadzenia działalności gospodarczej w rozmiarach służących realizacji celów statutowych"

bazuje na ustawie z roku 2003(Dz. U. 2003.96.873). punkt 4 w art. 20 brzmiał wówczas:

4) nie prowadzą działalności gospodarczej albo prowadzą działalność gospodarczą w rozmiarach służących realizacji celów statutowych;

Ustawa ta została zmieniona ustawą o adresie publikacyjnym 2010.28.146 i obecnie obowiązuje regulacja:

Art. 20 ust. 1 pkt 2) może prowadzić działalność gospodarczą wyłącznie jako dodatkową w stosunku do działalności pożytku publicznego;

Więc podał Pan adres to strony z nieaktualną informacją :!: Ciekawe czy z takim profesjonalizmem wysyła Pan strażaków w ogień :?:

Oczywiście że moje wpisy są na serio i można się na nie powoływać. Tylko trzeba odróżnić wpis na serio, gdzie zamykam temat i wpis na serio gdzie odsyłam do książki. A odsyłam po to aby pokazać że problemy poruszane przez forumowiczów znajdą się w mojej książce. A tam znajdą porady i opinie na które będzie się można powołać.

Statut wzorcowy nie mówi o obligatoryjnym prowadzeniu działalności gospodarczej.

A jeśli Pan stawia tezę że OPP muszę prowadzić działalność gospodarczą to niech Pan to podeprze przepisami prawa, bo tego w Pana wpisie nie ma :!: :lol:

Przy czym ja nie twierdzę że nie muszą prowadzić działalności gospodarczej. Tylko problem leży w miejscu o którym Pan nie mówi lub Pan nie wie. Ale o tym gdzie ten problem, w mojej książce już za parę miesięcy :wink:
Awatar użytkownika

JakuB
Kontakt:

I o to chodziło - o dowód. Przepraszam, że źle podałem wcześniej.
To chyba jest najbardziej aktualne:
http://prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-z-dn ... ntariacie/
Stan na 3.11.2011.

Reszty nie skomentuję :?

Dariusz P. Kała

JakuB pisze:I o to chodziło - o dowód. Przepraszam, że źle podałem wcześniej.
To chyba jest najbardziej aktualne:
http://prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-z-dn ... ntariacie/
Stan na 3.11.2011.

Reszty nie skomentuję :?

Szacunek za przyznanie się do błędu.

Przy czym gdybym był czepialski, to powinienem sprawdzić wszystkie wcześniejsze Pana wpisy oraz wykazać w nich błędy (jeśli takowe tam są zawarte). Ale....., ale nie jestem czepialski :wink:

A następnym razem jak Pan coś orzeka na tym forum, a zdarza się to Panu często to.... proszę ważyć słowa i twierdzenia, szczególnie te o charakterze prawniczym.

Pupek

Post autor: Pupek »

Witam.
W informacji podanej na stronie związku co do wypełniania zeznań podatkowych podano:

"Upewnij się, że w części "INFORMACJE UZUPEŁNIAJĄCE”, wpisałeś „Cel szczegółowy 1%" tj. dokładną nazwę swojej jednostki - Ochotniczej Straży Pożarnej oraz jej dokładny adres."

i tu powstaje problem ponieważ program do wypełniania zeznań który można pobrać ze strony związku nie przyjmuje pełnej nazwy jednostki wraz z adresem, gdyż brakuje miejsca na tak dużo znaków.
Czy w sytuacji gdy poda się nazwę skróconą oznaczać to będzie że wniosek jest źle wypełniony?
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat