Kurs dowódców
-
Topic author - Posty: 9
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Szyszłowo gm.Ostrowite woj.Wielkopolskie
- Status: Offline
Kurs dowódców
Witam ile kosztuje kurs dowódców na własna reke?
-
- OSP (gm., woj.): OSP Zagościniec
Re: Kurs dowódców
Nie możesz zrobić kursu dowódców na własną rękę ponieważ na taki kurs kieruje Ciebie naczelnik.
-
- OSP (gm., woj.): woj. małopolskie
Kolega pewnie rozumie że na kurs wysyła naczelnik chodzi pewnie o to że nie mają kasy w gminie i jednostce na sfinansowanie kursu i chce sobie sam za niego zapłacić. Niestety cena jest niewiadoma bo np. mój OW ZOSP nie robi takich kursów, a w PSP dla członków OSP są bezpłatne (płaci pewnie gmina jakiś ekwiwalent dla funkcjonariuszy PSP za szkolenie). Ja np. byłem za prywatne pieniądze na kursie KPP za 550 zł., pewnie znajdą się jeszcze osoby które same płaciły za kursy (chociaż mogę odstawać od normy
) ale gdybym sobie go nie zrobił to pewnie nie ruszyłaby machina w mojej OSP i nikt do tej pory by nie miał nic oprócz podstawowego
Pozdrawiam i życzę wytrwałości w załatwianiu szkoleń !

Kolego polecam inną możliwość zrobienia kursu. Skoro nie robi takiego kursu twoja komenda to poszukaj w pobliżu innej komendy gdzie robią i spróbuj się tam zapisać na zasadzie grzecznościowej. PSP nie może od ciebie wziąść kasy bo takie kursy dla OSP nieodpłatnie gwarantuje ustawa o ochronie przeciwpożarowej. W związku z tym chyba żadna komenda nie jest przygotowana na jakąkolwiek płatność za taki kurs.
-
Robi ale gmina w której jestem w OSP nie ma pieniedzy na ekwiwalent na takie szkolenia.
bebzek pisze:gmina w której jestem w OSP nie ma pieniedzy na ekwiwalent na takie szkolenia.
Czy waćpanu zależy na tym żeby zostać dowódcą, czy żeby wyrwać z gminy ekwiwalent ?
Jajakobyły
-
- OSP (gm., woj.): Nowa Wieś woj Pomorskie
- Kontakt:
Pewnie chodzi o fakt, że skoro gmina nie ma pieniędzy to nie chce kursu. Posunięcie nie głupie - po co na koniec roku szukać pieniędzy, lepiej zrobić, aby kurs się nie odbył.fireman90 pisze:bebzek pisze:gmina w której jestem w OSP nie ma pieniedzy na ekwiwalent na takie szkolenia.
Czy waćpanu zależy na tym żeby zostać dowódcą, czy żeby wyrwać z gminy ekwiwalent ?
-
Oczywiscie ja chce ale nie wiem jak to zrobic.
-
- OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)
Witam,
Kolego, nie rozumiem czego Ty nie rozumiesz
Wszystko zostało napisane...
Jeśli Twoja KP PSP organizuje akurat niedługo Kurs na dwódców sekcji (a robi go na pewno nieodpłatnie, Gmina tez nic nie płaci) to po prostu dowiedz sie kiedy jest ten kurs...
Potem:
idz do naczelnika by wystawił ci odpowiednie skierowanie, dokumenty itp... idź z tym do gminy i poproś żeby podpisali Ci skierowanie na kurs....
Jesli zalezy Ci faktycznie na kursie samym to napisz notke że zżekasz się należącego Ci się za udział w szkoleniu ekwiwalentu... (bo to jest jedyny koszt jaki gmina ponosi za kurs). W myśl ustawy o ochr. p.poż, jak wczesniej ktoś pisał KP PSP te kursy robią za darmo i gmina nie płaci prowadzącym te kursy (na tą są przeznaczone środki, nie pamiętam czy na szczeblach powiatowych czy wojewódzkich). W kazdym bądź razie, jeśli Ty masz chęć się szkolić a naczelnik chce Cię na taki kurs wysłać a jedynym problemem jest brak kasy w gminie to już wiesz co zrobic
i powodzenia!!
Kolego, nie rozumiem czego Ty nie rozumiesz

Jeśli Twoja KP PSP organizuje akurat niedługo Kurs na dwódców sekcji (a robi go na pewno nieodpłatnie, Gmina tez nic nie płaci) to po prostu dowiedz sie kiedy jest ten kurs...
Potem:
idz do naczelnika by wystawił ci odpowiednie skierowanie, dokumenty itp... idź z tym do gminy i poproś żeby podpisali Ci skierowanie na kurs....
Jesli zalezy Ci faktycznie na kursie samym to napisz notke że zżekasz się należącego Ci się za udział w szkoleniu ekwiwalentu... (bo to jest jedyny koszt jaki gmina ponosi za kurs). W myśl ustawy o ochr. p.poż, jak wczesniej ktoś pisał KP PSP te kursy robią za darmo i gmina nie płaci prowadzącym te kursy (na tą są przeznaczone środki, nie pamiętam czy na szczeblach powiatowych czy wojewódzkich). W kazdym bądź razie, jeśli Ty masz chęć się szkolić a naczelnik chce Cię na taki kurs wysłać a jedynym problemem jest brak kasy w gminie to już wiesz co zrobic