Współpraca z pogotowiem

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
gilotyna_998
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Hubenice-Kozłów(Gręboszów,małopolskie)
Status: Offline

Współpraca z pogotowiem

Post autor: gilotyna_998 »

Witam!
Chciałbym abyście napisali jak u was wygląda współpraca z zespołami RM np. podczas wypadku, jeżeli przekazujecie poszkodowanego na swojej desce (kiedy do was wraca, czy może ZRM daje wam swoją??), lub co się u was dzieje z szynami (tudzież z innymi akcesoriami)? I ciekawy jestem jak jest u was z napełnianiem butli z tlenem: napełnia pogotowie (bezpłatnie czy nie). Ogólnie chodzi mi o taką tematyke współpracy.
Z góry dziękuje za odpowiedzi i zapraszam do gorącej dyskusji :D
Awatar użytkownika

podymacz
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie

Re: Współpraca z pogotowiem

Post autor: podymacz »

Deskę, kołnierz, maseczkę od tlenu, - prosi się o sztukę na wymianę.
Kiedyś pojechałem za karetką do szpitala, żeby oddali nam nauszniki, pasy od deski (oni mieli dziadostwo!!!)
Gorzej z tlenem. Kombinujemy gdzie tu napełnić. Czasem się udaje załatwić, ale żeby mieć tą sprawę zabezpieczoną, należało by podpisać umowę z firmą która dostarcza to do pogotowia, ale o ile koszt nabicia butli, to nieduża kwota, tak w umowie chcą jakąś tam kwotę abonamentową na transport - a to już były poważniejsze koszty. Jakie? - Nie wiem, bo badałem sprawę ze trzy lata temu. Teraz załatwiamy przez ratowników medycznych itp.

Topic author
gilotyna_998

Dzięki podymacz, jak zwykle można na Ciebie liczyć.
Zapraszam innych Strażaków do wyrażenia swoich doświadczeń :!: :!: :!: :!: 8)
Awatar użytkownika

strazak102
OSP (gm., woj.): Strzebieszew,Domaniewice,Łódzkie

Post autor: strazak102 »

U nas podobnie to wygląda, ale jeszcze nie spotkałem się z przypadkiem, żeby na naszej desce kogoś zabrali, z kołnierzem tak, ale wtedy oni dają swój. Co do napełniania butli tlenowych, to moja JRG zawozi je do Łodzi do SPERIAN-a. Ale odnośnie kosztów nie jestem w stanie powiedzieć. Jak wrócę po urlopie do pracy, mogę zapytać kolegę który często jeździ do nich z butlami.
"Bogu na chwałę, ludziom na pożytek"

"co nie uśmierci to podwójnie wzmocni mnie"

zielu900
OSP (gm., woj.): OSP Droszewo gm.Biskupiec woj.Warminsko-Mazurskie

Post autor: zielu900 »

U nas to wygląda tak: podczas działań jeżeli używamy nasz sprzęt(deska,szyny,kołnierze itp) to jedzie on razem z zespołem pogotowia,ale każdy sprzęt jest oznaczony na wypadek jak by chciano nam oddać ,,szmelc" :!: tego samego dnia odbieramy go z SOR i tak wygląda nasza współpraca,defakto nigdy nie zdarzyło się aby podmieniono sprzęt ale lepiej dmuchać na zimne.Co do butli z tlenem,szpital nam ich nie ładuje,jadą one do ładowania ok. 30 km od mojego OSP,koszty ładowania pokrywa gmina, a czasem rozlewnia gazów robi to za darmo,miły gest ale ,,czasem",dobre i to :D .Pozdrawiam

Topic author
gilotyna_998

O to mi właśnie chodziło. zielu900 byłbym wdzięczny jeśli przekazałbyś taką informacje, a odnoście tych desek itp, jesli są ubrudzone jakimiś płynami ustrojowymi czy na SOR wam od razu to dezynfekują tudzież sterylizują?? czy ewentualnie robią to odpłatnie?

zielu900
OSP (gm., woj.): OSP Droszewo gm.Biskupiec woj.Warminsko-Mazurskie

Post autor: zielu900 »

Kolego anonim_998,deska wraca w takim stanie w jakim jechała do zdarzenia czyli czysta i kompletna,SOR robi to za darmo.Ściśle ze sobą współpracujemy nie tylko w wypadkach ale i też np.w zime,(wyciąganie karetki z zaspy) chociaż z tym wyciąganiem to lekka przesada ponieważ kierowca ma na samochodzie łańcuchy ale łatwiej jest powiadomić JRG a oni OSP i zadysponować ich do zdarzenia,niż je zakładać........mieliśmy taki przypadek który ukazuje lenistwo bądź brak ,,kompetencji w zakładaniu łańcuchów..." po przyjeździe na miejsce pytamy się,czemu nie założył łańcuchów a on na to że nie ma czasu(ok.5min) biorąc pod uwage powiadomienie JRG,potem OSP,nasz dojazd to się ze 15 min schodzi,ale nic nikt nie jest doskonały....Także kolego cały sprzęt wraca cały i czysty.Bym zapomniał każdy element jest opisany oraz posiada naklejke,czyli brak możliwości usunięcia.Pozdrawiam i życze wesołych świąt.

Topic author
gilotyna_998

Witam!
Dzięki za odpowiedz. Myśle ,że temat mozna uznać za zakończony. No chyba, że ktos ma jescze jakieś inne doświadczenia z współpracą z pogotowiem....

Życzę wszystkim wesołych świąt oraz szczęśliwego NEW YEAR (no i żeby nie było konieczności zostawienia karpia na stołe bo będzie słychać syrenę :mrgreen: )
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat