Ekwiwalent dla strażaka
-
Topic author - Posty: 14
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Ekwiwalent dla strażaka
Witam. Mam pytanie: Strażak OSP z gminy X bieże udział w akcji w gminie Y. Która Gmina wypłaca mu ekwiwalent? Dodam jeszcze, że jednostka zadysponowana przez SK KP PSP.
-
- OSP (gm., woj.): Łódź - Sikawa (woj. łódzkie)
- Kontakt:
- Status: Offline
Re: Ekwiwalent dla strażaka
O ile się nie mylę, bez względu na to, kto Cię dysponuje, ekwiwalent otrzymuje się od gminy, na terenie której się działa.
W przypadku mojej jednostki, nie raz już działaliśmy poza miastem i takich wniosków nie składaliśmy. Po prostu każdy wyjazd za Łódź traktujemy jako pomoc sąsiednim gminom. Nie jeździmy dla pieniędzy, dlatego taka decyzja
W przypadku mojej jednostki, nie raz już działaliśmy poza miastem i takich wniosków nie składaliśmy. Po prostu każdy wyjazd za Łódź traktujemy jako pomoc sąsiednim gminom. Nie jeździmy dla pieniędzy, dlatego taka decyzja

Jednak gdyby strażacy chcieli otrzymać pieniądze, to która gmina je wypłaca- tak żeby było zgodnie z prawem?
Oczywiście, że Wasza gmina wypłaca Wam ekwiwalent. To wynika wprost z ustawy o ochronie ppoż.
Sebastian Janiak